Plandestàs

Des del petit poble d'Avellanos iniciem una curta pedalada cap a una petita serra que separa la vall de la Valiri amb la vall de Manyanet, al peu de grans muntanyes com la pica de Cervi que supera els 2.700 metres. Al costat de l'església surt una pista pràcticament en desús que es va enfilant cap al nord, i fent llaçades dins d'un bonic bosc d'alta muntanya arriba a la carena de la serra de Plandestàs. Contemplem els vessants de forta inclinació que tanquen un bonic circ alpí, i iniciem el descens per una pista que va baixant per damunt de la vall de Manyanet. Fem una breu parada al petit nucli de Vilancós, on tenim bones vistes cap al sud, i tornem a arribar ràpidament al punt d'inici.

     

Fitxa

 • Tipus de sortida: Bicicleta de muntanya
 • Lloc de sortida: Avellanos Sarroca de Bellera (Pallars Jussà)
 • Distància: 14,30 quilòmetres
 • Desnivell positiu: 515 metres
 • Temps: 2:10 hores
 • Dificultat: IBP=55 / Blava
 • Sensació de dificultat: Fàcil Tot pista
 • Cartografia: Vall Fosca Editorial Alpina (1:25.000)

Itinerari

Punt de pas Temps parcial (h.) Temps acumulat (h.) Distància (km.)
Avellanos 00:00 00:00 0,0
Serra de Plandestàs 01:00 01:00 6,7
Pausa 00:15 01:15
Vilancós 00:35 01:50 12,8
Avellanos 00:20 02:10 14,3

Crònica

On comencem els revolts de la carretera que puja als ports de Perves i Viu de Llevata, la carretera que uneix el Pallars Jussà i l'Alta Ribagorça, hi trobem la població de Xerallo, ben característica per les runes d'una aparatosa fàbrica de ciment, ara abandonada i amb aspecte d'un gran cementiri industrial. Just aquí surt una carretera que connecta diversos petits nuclis en direcció nord. La nostra intenció d'avui era fer una ruta en bicicleta a través de diversos d'aquests poblets, alguns ja despoblats i altres amb escassos habitants. Però com que molta part de la ruta seria per asfalt, vam decidir canviar de plans i visitar alguns d'aquests pobles en cotxe. Alhora vam improvisar una ruta curta en bicicleta a la capçalera de la vall, i que ens enfilarà fins més amunt dels 1.800 metres al serrat de Plandestàs.

Iniciarem la ruta al petit nucli d'Avellanos, antigament un poble ribagorçà, però que actualment pertany al municipi de Sarroca de Bellera (Pallars Jussà). Per arribar-hi prenem la carretera que ressegueix la vall de Manyanet des de Xerallo, i pugem fins a la Mola d'Amunt. Girem a la dreta i pugem uns quants quilòmetres fins que la carretera s'acaba a Avellanos, un petit poblet situat a 1.400 metres, en el que segons les dades oficials hi viuen 6 persones. El nucli és molt petit, i al cap d'amunt del qual hi ha l'església de Santa Maria. A la part més alta del poble hi ha un petit aparcament des d'on sortirem, i just aquí trobem una pista pràcticament en desús que marxa cap al nord. Des del costat de l'església es pot contemplar una bona panoràmica de la vall, ja que el poble és alçat i construït en un coster.

La pista marxa en direcció nord i traça una llarga diagonal alçada per damunt de la vall de la Valiri, un riu que neix al circ glacial que formen el pic de la Llena i els Tres Pessons, que superen els 2.600 metres. Després del primer revolt podem observar el gran embut que formen aquests cims, els quals creixen en uns forts pendents herbats ben a prop d'on pedalem. La pista que resseguim es va acostant a aquests forts pendents, i podem contemplar les muntanyes i la vall que s'escola. La pujada té un pendent notable i constant, d'aquells que no arriba a ofegar, però sempre està per damunt del 10%, i amb trams que s'acosten al 15. El primer tram és una llarga diagonal per damunt de la vall, però més amunt fa diversos zig-zags per guanyar alçada enmig d'un bosc d'alta muntanya.

Després de diversos revolts tancats arribem a la part alta de la serra, on hi ha unes pastures conegudes com a Plandestàs. La pista continua pujant uns metres més fins a assolir la carena de la serra de Plandestàs. Girem a la dreta i acabem de fer un últim revolt fins que la pista s'acaba en una clariana. Fem una pausa per reposar i menjar uns ganyips, i tot seguit iniciem el descens de nou fins a la cruïlla. Seguim ara de dret i comencem el descens que ens fa canviar de vall. Pujàvem per la vall del riu la Valiri, i ara baixarem per damunt de la vall de Manyanet. La pista fa una llarga zeta i tot seguit una diagonal ascendent. En aquest tram podem contemplar la Pica de Cervi, de 2.753 metres, a la capçalera de la vall de Manyanet i punt de connexió amb el vessant de l'estació d'esquí de Boí.

Baixem pel vessant esquerre de la vall de Manyanet, molt alçats sobre el fons de la vall, que veiem molts metres ensota. Després d'un llarg tram de diagonal descendent encadenem uns quants revolts consecutius al bosc de Reniverd, i anem tombant cap al sud fins a les envistes del petit nucli de Vilancós. Baixem fins al petit despoblat, tot i que té una casa ben arreglada i també l'església de Santa Bàrbara, romànica i construïda en una pedra vermellosa característica de la zona. Bones vistes cap a la part baixa de la vall. Des d'aquí ja només cal planejar fins a trobar la carretera asfaltada que ens retorna en pocs minuts al poble d'Avellanos. Tanquen una ruta curta i fàcil, per bona pista però també una bona pujada. Una alternativa curta per conèixer la capçalera de les valls de la Valiri i Manyanet, i gaudir d'uns boscos solitaris d'alta muntanya a la falda de de cims ben espigats com la Pica de Cervi o el pic de la Llena.

  Mapa i track GPS

  Track GPS de la ruta

  Descarregar track en format GPX (GPS Exchange Format)
  Descarregar track en format KMZ (Google Earth)
  Descarregar track en format TRK (CompeGPS)

  Imatges

  Afegeix un nou comentari