Biadós

Pedalem per la capçalera de la vall de Chistau remuntant el riu Cinqueta des de San Chuan de Plan fins a Biadós, i tot seguit pugem fort cap als plans de l'Abet, sostre de la ruta. Tot l'itinerari és per bones pistes, primer en pujada moderada des del poble cap als plans on hi ha l'ermita de la Virgen Blanca, i tot seguit un últim pujador fins a Biadós, on hi ha un refugi i un preciós nucli de bordes al peu mateix del Posets. Reculem uns metres i creuem el riu al costat del refugi d'es Plans, on prenem una pista que comença planejant i tot seguit puja cap a la part alta de la ruta que ens ofereix grans vistes cap al Bachimala, la punta Suelza o el massís de Cotiella. Des de les plàcides pastures a gairebé 1.900 metres baixem per bona pista fins al punt d'inici.

     

Fitxa

 • Tipus de sortida: Bicicleta de muntanya
 • Lloc de sortida: San Chuan de Plan Plan (Sobrarb, Aragó, Espanya)
 • Distància: 34,20 quilòmetres
 • Desnivell positiu: 1.080 metres
 • Temps: 4:00 hores
 • Dificultat: IBP=73 / Blava
 • Sensació de dificultat: Fàcil Pistes en bon estat
 • Cartografia: Bachimala Editorial Alpina (1:25.000)

Itinerari

Punt de pas Temps parcial (h.) Temps acumulat (h.) Distància (km.)
San Chuan de Plan 00:00 00:00 0,0
Virgen Blanca 00:55 00:55 9,6
Biadós 00:20 01:15 11,3
Refugio d'es Plans 00:20 01:35 12,9
Plans de l'Abet 01:10 02:45 19,6
San Chuan de Plan 01:15 04:00 34,2

Crònica

Avui pedalarem per la part superior de la vall de Chistau amb la intenció d'arribar fins a Biadós, un bonic racó on s'acaba la pista als peus mateix del massís del Posets, el qual s'alça imponent amb les seves crestes rocoses que s'aixequen fins els 3.375 m. Només arribar aquí i contemplar el paisatge justifica l'excursió, ja que contemplem la gran muntanya enmig d'uns extensos prats intensament verds tacats per petites bordes que es feien servir tradicionalment per guardar ferratge per a l'hivern. Per damunt de les bordes també hi ha un refugi guardat on podem fer una pausa si ens cal. Per tornar prendrem una pista menys concorreguda que puja fins als plans de l'Abet, unes pastures alpines des d'on gaudirem d'extenses panoràmiques de la regió.

El punt de sortida de la ruta és el poble de San Chuan de Plan, l'últim poble abans de trobar la pista que recorre de la part superior de la vall. Val a dir que nosaltres vam sortir una mica més amunt, ja a la pista, per un tema de comoditat pel fet d'anar amb el gos. En tot cas tant el track com la ruta estan explicats des del poble. Des de San Chuan cal seguir la carretera amunt durant un quilòmetre, i deixar-la enmig d'un revolt de 180º. La carretera gira i puja fins a Chistén, però nosaltres prenem la pista indicada que continua per la vall del riu Cinqueta. Aquí comença una llarga pista, estreta però en bon estat i en pujada moderada. El primer tram és força encaixonat, i en diversos punts tenim el riu ben a prop. Passem per la vora d'algunes bordes, actualment en desús, excepte alguna arreglada com a segona residència. Trobem diversos cotxes que també pugen per la pista, ja que és un lloc força concorregut.

La pista va seguint el GR-19, i avança en sentit nord en paral·lel al riu Cinqueta. Passat el Puen del Hospital la vall s'obre i entrem en un tram pla i ample, amb zones de pastura. Creuem el Plan del Mallo i més endavant Es Plans de San Choan, una extensa zona oberta molt bonica, ampla i alhora envoltada per muntanyes ben altes. Precisament just al davant contemplem una estampa magnífica del Posets, rocós i nevat a la capçalera. Creuem aquest tram plàcid, agradable i panoràmic i arribem a l'alçada de l'ermita de la Virgen Blanca i el càmping del Forcallo. Aquí s'acaba el tram planer i la pista gira i s'enfila fort per un tram boscós. Fem un revolt marcat, on descartem la pista que pujaria cap al refugi lliure de Tabernés, i fem una última pujada força dreta que ens condueix a les portes de Biadós. Uns metres més endavant la pista s'aplana i veiem just al davant els prats inclinats amb les bordes de Biadós. Portem 11 quilòmetres.

Una mica per sobre de la pista hi ha el refugi guardat de Biadós, un bon punt de partida per a interessants activiats com pujar el Posets o el Bachimala. Per sota hi tenim una zona de prats inclinats amb un reguitzell de petites bordes que formen una postal magnífica gràcies també a la presència del vessant oest del Posets, abrupte i retallat. Ens aturem uns moments a contemplar aquest magnífic espectacle d'alta muntanya. Precisament a la primavera la imatge és encara més bonica, amb els prats intensament verds, neu a la part alta de les muntanyes i una llum clara i viva. Al cap d'una estoneta de contemplar, gaudir i fer algunes fotos tornem enrere per la mateixa pista fins al peu del càmping. Deixem aquí la pista i creuem el riu Cinqueta per un pont de vianants. Continuem a l'altra banda per un bonic camí dins del bosc que entronca amb una pist planera que continua al costat del refugi lliure d'Es Plans.

Passem pel costat de la petita cabana i seguim planejant per una pista molt agradable dins del bosc. Creuem diversos torrents laterals, i ens alcem una mica sobre el riu Cinqueta. En algun punt poden contemplar el riu a sota i un bonic paisatge per damunt. La pista que seguim sembla tornar gairebé en paral·lel a la que hem seguit d'anada, però pel vessant oposat del riu. Però just per damunt del Plan del Mallo gira a l'esquerra i comença a pujar fort. Aquí s'inicia la pujada més intensa del dia. Pugem cap a l'oest per una pista molt tranquil·la, aquesta sense a penes trànsit, que va guanyant alçada per dins d'un bosc al sector occidental de la vall. Pugem fort i guanyem vistes de la vall i els cims que l'envolten.

Després d'una bona estona pujant per una pista secundària amb trams de fort pendent, arribem als plans de l'Abet. Estem en una zona relativament estreta però llarga i força plana al voltant dels 1.880 m. La pista avança cap al sud i creua aquests plans allargats durant gairebé 2 km. És una zona paisatgísticament molt interessant que ens permet contemplar alguns dels gegants de la zona, com el Bachimala que tenim a l'esquena, la punta Suelza que tenim a llevant, i el massís de Cotiella enfront. Tot un plaer planejar gairebé a 1.900 metres contemplant un paisatge tan magnífic. Els plans s'acaben a la cabana de la Espina, d'ús ramader. La pista però continua i comença a baixar. Durant molta estona continuarem baixant per la pista que segueix avançant cap al sud fins que gira uns quants quilòmetres més avall.

Els últims quilòmetres de descens per la pista són una mica llargs, especialment perquè anem amb al gos i a velocitat molt moderada. En condicions normals aquest tram seria molt ràpid tot i que són uns quants quilòmetres. Al final la pista gira i s'encara cap a la vall. Un últim tram de descens per pista bona fins entrar al San Choan. Aquí tanquem una ruta ben interessant amb una pujada per la pista encaixonada de la capçalera de la vall de Chistau fins a Biadós, on obrim una fantàstica visió cap al Posets. Després pujarem cap als plans de l'Abet que ens regalen altres perspectives d'una zona farcida de cims de més de 3.000 metres. Una ruta fàcil per pistes en bon estat on l'objectiu és gaudir d'un magnífic paisatge d'alta muntanya.

  Mapa i track GPS

  Track GPS de la ruta

  Descarregar track en format GPX (GPS Exchange Format)
  Descarregar track en format KMZ (Google Earth)
  Descarregar track en format TRK (CompeGPS)

  Imatges

  Afegeix un nou comentari