Busa, vessant sud

Des del peu de la Vall d'Ora ens enfilem per una pista en fort pendent cap a les parets del vessant meridional de Busa. Prenem la pista d'Orriols i voregem pel peu dels cingles i damunt de la vall fins a trobar un pujador molt fort al Grau de les Collades. Ens enfilem a l'altiplà i recorrem els camps de la Bertolina i després el pla del Rial. Al grau de la Creu baixem per asfalt fins al coll d'Arques on prenem una pista que ens porta cap a les masies de Ginebres i les Serres. Passem per l'ermita de Sant Martí dalt d'un balcó panoràmic, i anem baixant cap a la Selva, on hi ha una bonica església i una casa de colònies. Passada la masia de Casafont prenem un pista mig abandonada al fons d'un torrent que ens retorna al punt d'inici.

     

Fitxa

 • Tipus de sortida: Bicicleta de muntanya
 • Lloc de sortida: El Pujol Navès (Solsonès)
 • Distància: 26,90 quilòmetres
 • Desnivell positiu: 865 metres
 • Temps: 3:15 hores
 • Dificultat: IBP=94 / Blava
 • Sensació de dificultat: Fàcil Tot pistes. Alguna pujada molt forta
 • Cartografia: Vall de Lord Editorial Alpina (1:25.000)

Itinerari

Punt de pas Temps parcial (h.) Temps acumulat (h.) Distància (km.)
El Pujol (a prop) 00:00 00:00 0,0
Cruïlla sota el Roc de les Vuit 00:25 00:25 2,4
Orriols 00:20 00:45 4,5
Grau de les Collades 00:40 01:25 8,2
Pla del Rial 00:20 01:45 10,9
Grau de la Creu 00:10 01:55 12,1
Coll d'Arques 00:10 02:05 14,1
Sant Martí de les Serres 00:30 02:35 20,3
La Selva 00:15 02:50 22,9
El Pujol 00:25 03:15 26,9

Crònica

Pujar al pla de Busa sempre és un plaer per als sentits i una penitència per a les cames. Les cingleres que protegeixen aquest altiplà a la vall de Lord són molt boniques, així com les vistes des de dalt. Però enfilar-s'hi des de qualsevol dels seus vessants implica forts pendents. Hem pujat a Busa en diverses ocasions, i avui hi tornem fent algunes variants. Bàsicament pujarem pel vessant sud, però en comptes d'accedir-hi pel camí habitual del coll de la Creu, contornejarem els cingles de la cara sud per sota, i ens enfilarem a l'altiplà pel grau de les Collades, al vessant nord. També completarem la sortida enllaçant un seguit de pistes al sud de la serra de Busa i anirem a sortir a la Selva, un antic santuari la rectoria del qual ara està habilitada com a casa de colònies.

Sortim amb la Sílvia i el Fum des de la vall d'Ora. De fet volíem sortir des de baix a Sant Lleïr, però pugem motoritzats un primer tram asfaltat en direcció a la masia del Pujol, on hi ha un bon restaurant. Una mica abans d'arribar-hi aparquem en una esplanada i des d'allà començarem la ruta. Així ens estalviem una primera pujada dura per asfalt. Preparem els estris i comencem a pedalar desfent la pista per la qual hem accedit fins aquí durant 700 metres. Un cop a la pista principal que s'enfila cap a Busa l'anem seguint. La pujada és dura des del principi, amb alguns trams molt durs. Està en bon estat, tot i que és força pedregosa. Pugem contemplant en tot moment una llarga paret de conglomerat vermellós que abraça tot el recorregut visual d'esquerra a dreta. La pujada és sostinguda i no permet relaxar-se en cap moment.

Pugem per la pista gairebé 2,5 km. des de la sortida, i remuntem un bon desnivell. Ens hem de fixar en una pista secundària que fa un gir de 180º i marxa cap a la dreta. Canviem doncs de direcció i enfilem uns pendents encara més durs, i sobretot més pedregosos. Aquí sí que cal esmerçar tota l'energia en no parar de pedalar i mantenir una traçada ferma. És un tram molt exigent que dispara les pulsacions. Afortunadament després dels dos primers pujadors el pendent es modera, i podem continuar amunt sense patir tant. Passem aviat per la casa de Santeugues, i continuem pujant per sota de les parets cap a llevant. Pugem una mica més i passem per la bonica masia d'Orriols, situada en un balcó panoràmic sobre la Vall d'Ora. Per aquí passa el camí que puja un tros més amunt cap a les característiques escales que permeten superar un tram vertical i que porten el nom d'aquesta casa.

Passat Orriols el pendent es calma momentàniament, i planegem uns minuts just a la base de la principal línia de cinglera. També és un tram molt panoràmic, ja que tenim a sota la vall d'Ora, i podem veure a l'altre cantó el cingle de Sant Mamet i la rasa de les Fraus de Vilella. De sobte la pista fa un gir sobtat a la punta d'un mirador natural i comença a contornejar la base del Castellot, un turó al límit oriental de la serra de Busa. Continuem avançant per la pista que planeja per damunt del cingle de les Estaques i s'encara cap al nord. Quan comença a pujar, ens aturem un moment per separar-nos uns metres de la pista fins un cap de roc on hi ha una vista preciosa del sector nord de la Vall d'Ora. Val la pena aturar-se per contemplar aquest immens paisatge, amb la vall just a sota, al bell mig la bonica església de Sant Pere de Graudescales, i a l'horitzó la serra d'Ensija. Preciós!

La pista continua pujant i acaba de vorejar el Castellot. Avancem ara pel vessant nord i anem remunant la rasa de les Collades per un bosc humit i solitari. De nou tornem a pujar de forma més decidida, i el pendent va augmentant fins arribar al grau de les Collades, on la pista fa un zig-zag i s'enfila molt fort fins arribar a una tanca que impedeix el pas de vehicles. Els dos últims pujadors són molt drets i pedregosos, i no tenim prou forces per fer-los sobre la bicicleta, així que empenyem uns metres. Són pujadors curts, entre els dos potser 100 metres, però amb un pendent i un terreny impossible per a nosaltres. Passada la tanca la pista continua pujant però amb un pendent més assumible, i seguim amunt uns metres més fins als plans de la Bertolina. Passem per la dreta dels extensos prats i de la masia, dedicada al turisme rural. Seguim la pista principal que marxa planejant fins al pla dels Colls. Una mica més a la dreta deixem l'església de Sant Cristòfol, on no cal acabar d'arribar-hi.

Així doncs a la cruïlla dels Colls prenem la pista que marxa de dret i creua el pla del Rial. Un bon tros a la dreta ens queda la masia que li dona nom, i que és una de les més importants de Busa. Encara recordo fa uns anys que funcionava com a restaurant, però ara ja no. Passat el pla del Rial prenem la pista principal que gira a l'esquerra i puja fins al gran de la Creu, on trobem la pista asfaltada. Baixem uns metres fins a la cruïlla. La Sílvia i el Fum que volien fer una ruta més curta marxaran per la pista de l'esquerra que baixa directa fins al punt de sortida, i jo acabaré de fer la volta més llarga. Així continuo per la pista asfaltada que gira a la dreta i baixa durant 2 km. fins al coll d'Arques, on hi ha la petita ermita de Sant Jaume. Continuo per la pista asfaltada uns metres més, i després d'una llarga recta, deixo l'asfalt enmig d'un revolt i prenc una pista secundària que marxa de dret.

Avanço per la baga de Codinyola per una pista força secundària que va planejant fins a la masia de Ginebres. Tot seguit baixa fins al fons de la rasa del mateix nom, i puja per l'altra banda fins a confluir amb una pista més principal. Pujo cap a la collada de la Feixa Llarga en direcció sud fins un mirador natural. Aquí la pista gira i baixa de nou cap a la rasa de l'Estudi per tornar a pujar fins a la masia de les Serres, que sembla habitada. En tot aquest tram la pista va serpentejant constantment amunt i avall, i en direcció sud o nord, amotllant-se a les ondulacions del terreny. La pista passa per damunt mateix de la masia i continua pujant fins a la bonica ermita de Sant Martí de les Serres, dalt d'un balcó natural orientat al sud. La pista continua cap a l'est i passa per la masia de Vilacireres, també arreglada i habitada, almenys de cap de setmana. La pista ara és més bona i continua baixant fins a la Selva.

La parròquia de Sant Climent de la Selva reunia els diumenges els feligresos del voltant. És una església de notables dimensions, i sorprèn trobar-la en aquest indret força allunyat de cap nucli important de població. Però al voltant sí que hi havia antigament moltes masies habitades. La rectoria és actualment una casa de colònies i alberg, i al voltant hi ha diverses instal·lacions lúdiques i esportives. Des de la Selva es poden contemplar les parets de Busa a certa distància. Continuo baixant per la pista, ara, a partir de la Selva asfaltada. La pista és ràpida, i aviat passo per la masia Casafont, on hi ha diversos allotjaments turístics. Segueixo avall uns metres més, 2 km. des de la Selva. Cal fixar-se en el lloc on cal abandonar la pista, ja que no és evident, i en baixar ràpid em vaig saltar el trencant. Afortunadament el GPS em va avisar.

Giro a l'esquerra per una pista mig abandonada darrere d'una tanca i baixo cap al torrent de Vilamalendra. El creuo i segueixo per una pista gairebé absorbida per la vegetació i convertida en camí que avança poc més d'1 km. cap a l'est fins a la bassa de Vilamalemdra. Aquí s'uneix amb la pista principal que puja cap a Busa just al punt on hi ha el trencant cap al Pujol a l'altra banda. Així doncs simplement creuo la pista i avanço uns metres més fins al punt d'inici. Tanquem així una ruta ben distreta amb una forta pujada sota les impressionants parets de Busa, tot seguit un tram planer i agradable per l'altiplà, i finalment uns quilómetres força suaus principalment de baixada per una zona rural de mitja muntanya enllaçant diverses masies i l'església de la Selva. Un itinerari fàcil principalment per pistes, amb algunes pujades molt dures i bones perspectives cap a la Vall d'Ora i la Vall de Lord des d'aquest preciós altiplà envoltat per cingleres.

  Mapa i track GPS

  Track GPS de la ruta

  Descarregar track en format GPX (GPS Exchange Format)
  Descarregar track en format KMZ (Google Earth)
  Descarregar track en format TRK (CompeGPS)

  Imatges

  Afegeix un nou comentari