Coll del Vent

Sortim pedalant des de la Pobla de Roda per una pista al peu del riu Isàvena que més tard es transforma en un caminet i avança fins als afores de Serranui. Deixem el riu i comencem a remuntar el barranc de Ricans amb forts pendents. Ens anem enfilant cap a la base de les parets de la serra de Sis i el vistós Mall de Brocoló. Pugem una bona estona per bona pista i fem un últim tram duríssim amb pendents superiors al 20% fins al Coll del Vent. Contemplem l'ampli paisatge cap a la vall d'Isàvena, el Turbó i el Cotiella i seguim per la pista que recorre el gran altiplà fins al poble de Queixigar. Baixem cap al fons d'un barranc, i tornem a pujar una bona estona fins al petit nucli de Sant Esteve del Mall. Ja només ens queda baixar per bona pista fins al bonic pont de la Pobla on hem començat la ruta.

     

Fitxa

 • Tipus de sortida: Bicicleta de muntanya
 • Lloc de sortida: La Pobla de Roda Isàvena (Baixa Ribagorça)
 • Distància: 30,70 quilòmetres
 • Desnivell positiu: 835 metres
 • Temps: 4:10 hores
 • Dificultat: IBP=83 / Blava
 • Sensació de dificultat: Fàcil Principalment pistes en bon estat i un tram de camí amb algun pas més difícil
 • Cartografia: La Puebla de Roda Instituto Geográfico Nacional (1:25.000)

Itinerari

Punt de pas Temps parcial (h.) Temps acumulat (h.) Distància (km.)
La Pobla de Roda 00:00 00:00 0,0
Serradui (afores) 00:35 00:35 3,8
Riguala de Serradui 00:30 01:05 6,7
Coll del Vent 00:40 01:45 9,8
Pausa 00:20 02:05
Queixigar 00:45 02:50 17,1
Sant Esteve del Mall 00:55 03:45 26,3
La Pobla de Roda 00:25 04:10 30,7

Crònica

Explorarem avui en bicicleta una zona que és desconeguda per a nosaltres, i ho farem acompanyats del bon amic Dani. Ens situem a la vall del riu Isàvena, als confins occidentals dels Països Catalans, a la comarca de la Baixa Ribagorça, administrativament dins d'Aragó. És un itinerari força fàcil, principalment per pistes tot i que hi ha un tram de corriol al principi amb algun pas puntual una mica més difícil. Trobarem una llarga pujada al principi des de la riba del riu Isàvena fins al Coll del Vent, el sostre de la ruta sota les verticals parets de la serra de Sis; continuarem per un gran altiplà panoràmic, i farem una llarga baixada interrompuda per l'ascens al petit poble de Sant Esteve del Mall. Una ruta per un territori de secà al sud de les muntanyes, amb petits pobles molt rurals i escassament habitats.

Trobem inspiració per la ruta al web AragonBike, una iniciativa turística del govern de l'Aragó, i concretament la ruta La Ribagorza BTT 14. Coll del Vent. És una ruta senyalitzada i fàcil de seguir que ens portarà per paisatges rurals on fàcilment podem coincidir amb algun gran ramat d'ovelles, o veure els tractors feinejant pels amplis camps de l'altiplà on ens enfilarem. Una altra característica d'aquesta ruta són els paisatges, ja que per una banda contemplarem les parets vermelloses de la serra de Sis (hi passarem per sota), però també podrem gaudir més lluny de grans muntanyes com el Turbó, el Cotiella o els cims de la zona de la vall de Boí.

El punt de sortida és la Pobla de Roda, el nucli principal de la vall d'Isàvena. És un poble allargat amb un doble eix vertebrador: el riu i la carretera. El nucli està situat a la riba esquerra del riu, però hi ha un bonic pont medieval que el creua. Just a l'altra banda del pont hi ha una gran esplanada on es pot aparcar i començar la ruta. També hi ha panells informatius sobre les possibles rutes, entre elles la que farem. Ve a tomb comentar que, parlant del bonic pont que hem creuat, en tota aquesta zona hi ha diversos ponts medievals molt interessants, i posats a recomanar, també hi ha un patrimoni romànic molt ric i ben conservat. A la tarda, un cop acabada la ruta pujarem fins a Roda d'Isàvena per gaudir de la magnífica catedral romànica i el seu bonic claustre.

Sortim des de l'aparcament per una pista a tocar del riu. Avancem cap al nord-est prop de la riba tot planejant en una zona ampla on el riu meandreja. Al cap d'aproximadament 1,5 km. deixem la pista i prenem un camí que baixa fort per unes escales (baixem de la bicicleta), i tot seguit creua un petit torrent. Avancem per un camí força ciclable, tot i que en algun punt puntual posarem el peu a terra o fins i tot haurem d'empènyer. Avancem 1 km. pel caminet, sempre ben a prop de l'aigua, i tot seguit enllacem amb una altra pista que ens condueix còmodament fins als afores de Serradui. El poble està situat a l'altre cantó del riu, i nosaltres, sense acabar d'arribar-hi prenem una pista a la dreta que ens condueix per la vora del barranc de Ricans. Primer pugem una forta pujada, després baixem al fons del barranc i el creuem a gual, i tot seguit enfilem pel vessant contrari fins a trobar una pista asfaltada uns metres més amunt.

Arribem a l'asfalt, ja molt a prop de les parets verticals i vermelloses de la serra de Sis. Just a sota les cingleres treu el nas l'ermita de la Feixa, al petit nucli de la Vileta de Serradui. No hi arribarem, sinó que comencem a pujar per la pista asfaltada que es va enfilant direcció est fins al petit nucli de Riguala de Serradui, format per tres o quatre cases i unes granges. Estem sota mateix de les parets de la serra de Sis, en una zona de pastures i camps erms. Passades les cases de Riguala s'acaba l'asfalt i comença una pista pedregosa per on anirem evolucionant una bona estona. El pendent va augmentant a mesura que pugem, tot i que no ofega almenys fins al tram superior. És una pista poc transitada, de fet no vam trobar ningú en tota la ruta, però en força bon estat. Una pista de terra amb còdols per on es pot pedalar sense comoditat, però tampoc sense grans problemes.

Anem guanyant altura tot contemplant la magnífica serra de Sis i el Mallo de Brocoló, una mena d'agulla vertical que es separa de la cinglera i té singularitat pròpia. Precisament a mesura que ens acostem a la base d'aquest curiós pinacle el pendent va augmentant, i al tran superior explota amb un últim pujador encimentat endimoniadament dret, en algun punt més del 25% de pendent. Afortunadament el fet que sigui encimentat permet superar els revolts més drets aplicant tota la força i concentració. És un lloc molt bonic ja que tenim a sota la vall d'Isàvena, tot i que no podrem contemplar-la fins que ens aturem arribant a dalt del coll perquè els últims pujadors exigeixen tots els sentits.

Arribem al Coll del Vent, l'objectiu principal de la ruta i el seu punt més alt. Tenim una bonica vista de la vall d'Isàvena, amb algunes muntayes significatives que sobresurten al fons, com el Turbó o el Cotiella. En arribar a dalt el paisatge canvia radicalment, i deixem les costes empinades per on ens hem enfilat per uns plàcid altiplà de grans dimensions. Ens aturem uns minuts a descansar, ja que portem 10 km. i gairebé 700 metres de desnivell. Ha estat una pujada llarga i constant, amb uns últims metres molt explosius. Mengem uns ganyips i reposem uns minuts tot contemplant un paisatge ampli. Tornem sobre les rodes i llisquem per una pista còmoda que planeja per un immens altiplà. Baixem uns primers metres fins al límit d'una cinglera on la vista és potser encara més bonica que al propi coll.

Comença tot seguit un tram molt agradable i suau, ja que anirem baixant molt lentament per un immens altiplà enmig d'un territori obert i amb amplis horitzons. Distingim les muntanyes nevades de la vall de Boí, així com la gran muralla de la serra de Sant Gervàs una mica més al sud. Pedalem sense esforç per una pista que avança cap al sud seguint la Canyada Reial de la Serra de Sis, per on el bestiar baixava transhumand després de l'estiu a les pastures de muntanya. Avancem 3,5 km. des del coll per aquesta pista agradable en suau baixada fins que trobem una pista asfaltada per on seguim baixant fins al poble de Queixigar, on ens entretenim un moment fent una volta per la plaça al peu de la bonica església de Santa Maria. Reomplim els bidons d'aigua i continuem la ruta.

A Queixigar canviem de direcció i prenem una pista que marxa cap a la dreta (nord-oest) entre camps. Comencem a baixar per una pista còmoda i de terreny ferm fins al fons del barranc de Sant Esteve. És una zona solitària on trobem només alguna barraca d'ús agrícola. Un cop sobrepassat el barranc, la pista torna a pujar fins un collet alçat on contemplem alguns cims nevats dels Pirineus aragonesos. Continuem pujant uns metres fins a trobar el trencant per accedir a Sant Esteve del Mall. Tot i que la nostra ruta continua per la pista de l'esquerre, decidim pujar fins al petit nucli situat sota un turó on hi ha una ermita. Una forta pujada encimentada ens acosta el poble de Sant Esteve, molt petit i amb unes poques cases en bon estat. Ens acostem fins a l'església i contemplem un paisatge ampli i sobretot unes bones vistes cap al Turbó.

Desfem els 300 o 400 metres que separen el poble del trencant, i prenem la pista de terra que baixa fort i ens ofereix unes bones vistes cap al poble de Roda d'Isàvena, enfilat dalt d'un turó amb l'església que sobresurt, i al seu darrere el Morrón de Güel i la serra d'Esdolomada, un conjunt de cingleres i morrals molt notables. Acabem de baixar fins al poble on tanquem aquesta entretinguda ruta de poc més de 30 km. i uns 900 metres de desnivell, principalment per pistes sobre un terreny rural, solitari i amb amplis horitzons. Rematarem la jornada amb un bon dinar i tot seguit una visita al bonic poble de Roda de Isàvena i la seva catedral romànica. Sobta trobar una catedral en un poble tan petit, però antigament havia estat la capital de la Ribagorça i va ser un centre cultural, religiós i polític molt important.

  Mapa i track GPS

  Track GPS de la ruta

  Descarregar track en format GPX (GPS Exchange Format)
  Descarregar track en format KMZ (Google Earth)
  Descarregar track en format TRK (CompeGPS)

  Imatges

  Afegeix un nou comentari