Sant Salvador (1.157 m.)

Ens enfilem de nou a un extraordinari mirador del Baix Berguedà i bona part de la Catalunya Central en un itinerari que comença planejant, continua amb una fortíssima pujada i després del cim acaba amb un divertit camí trial·ler. Sortim de Berga i planegem cap a Avià i l'Espunyola seguint més o menys el GR. Al Peu de Roques prenem un caminet que desemboca a la pista dels pantans de l'Espunyola, on emprenem una fortíssima pujada. A la cua del pantà un caminet, recentment transformat en pista precària, acaba de pujar al llavi de la cinglera i el ressegueix fins al cim. Contemplem la gran panoràmica i tot seguit creuem els plans de Torneula i el serrat de les Tombes, i baixem fins a trobar la riera de Clarà. Aquí prenem un caminet trial·ler que va desfent la costa de Serrapinyana fins a la plana avianesa.

     

Fitxa

 • Tipus de sortida: Bicicleta de muntanya
 • Lloc de sortida: Berga (Berguedà)
 • Distància: 32,40 quilòmetres
 • Desnivell positiu: 885 metres
 • Temps: 4:05 hores
 • Dificultat: IBP=55
 • Sensació de dificultat: Mitjana Tram de pujada molt dura. Derscens per camí trial·ler
 • Cartografia: Rasos de Peguera - Ensija Editorial Alpina (1:25.000)

Itinerari

Punt de pas Temps parcial (h.) Temps acumulat (h.) Distància (km.)
Berga 00:00 00:00 0,0
L'Espunyola 01:05 01:05 13,4
Pantà de l'Espunyola 00:30 01:35 16,2
Sant Salvador 00:30 02:05 18,5
Pausa 00:15 02:20
Riera de Clarà 00:30 02:50 23,8
Pausa/avaria 00:40 03:30
Avià 00:25 03:55 29,0
Berga 00:10 04:05 32,4

Crònica

Quedem amb els amics Ariadna i Albert per fer una ruta ben coneguda, gairebé un clàssic prop de casa. Com que ja l'hem explicat diverses vegades, no ens entretenim amb la crònica i farem un resum ràpid. Comencem a Berga i planegem cap a Avià on enllaçarem diverses pistes seguint més o menys el GR-1, que evitem només en alguns trams poc ciclables. Passem per les masies de Gorans, prop del Molí de Casancots, el Mas, on girem a l'esquerra i la bonica església de Sant Climent. Prenem la carretera fins als Sants Metges per evitar una zona de fangueres. Al costat del cementiri dels Sants Metges agafem un caminet que planeja cap a l'oest pel Peu de Roques fins al Roc de la Bruixa, on enllacem amb la pista dels pantans. Comencem a pujar cap a la dreta. La pujada s'incrementa ràpidament fins a fer-se molt dura, amb algun tram del 18%. El fort pendent és llarg i continuat, sense descans fins arribar als pantans, aquests dies inusualment plens.

A la cua del pantà superior prenem un caminet que gira a la dreta i segueix pujant, però més suaument fins a la part superior de la cinglera. El que abans era un bonic caminet, ara menys interessant transformat en pista, ressegueix el cingle, amb molt bones vistes. L'anem seguint tornant cap a l'est fins arribar al peu de Sant Salvador, on ens acabem d'enfilar amb un últim pujador fort. Extraordinàries vistes cap a la Catalunya Central, Montserrat, el Montseny,... i sobretot la zona agrícola del Baix Berguedà. Fem una pausa i tornem enrere fins la pista que creua els plans de Torneula. Seguim pel serrat de les Tombes i comencem a baixar per la pista de les cases de Marmons i la Closa. Més avall trobem la riera de Clarà, deixem la pista i comencem a baixar pel camí trial·ler. El descens per la costa de Serrapinyana és emocionant, amb algun esglaó que fa baixar de la bici als més prudents. El camí és rocós, i en general força ciclable i divertit. Una petita avaria ens fa retallar a la masia de Serrapinyana, i acabem de tornar per la carretera en comptes d'arribar als Arbres Blancs.

Des d'Avià tornem cap a Berga i tanquem una ruta clàssica i habitual a la frontera entre el Baix i l'Alt Berguedà. Un itinerari fàcil i paisatgísticament interessant que a més a més té una mica de tot: un bon escalfament planejant per la zona agrícola d'Avià i l'Espunyola, una pujada fortíssima al pantà, un tram panoràmic i finalment un descens divertit i emocionant.

  Mapa i track GPS

  Track GPS de la ruta

  Descarregar track en format GPX (GPS Exchange Format)
  Descarregar track en format KMZ (Google Earth)
  Descarregar track en format TRK (CompeGPS)

  Imatges

  Afegeix un nou comentari