Moixeró (2.090 m.)

 • Els faigs comencen a canviar de color

 • Plans, bassa, font i barraca de Moixeró

 • Penyes Altes i el clot dels Amorriadors

 • Cingle de la Mena d'Or

 • Baixant per la fageda de Gréixer

 • La Canal Llarga i el Puig Cubell

 • Estanyet de Gréixer

Comencem a caminar prop de Gréixer, i ens aproximem a les parets de la cara sud del Moixeró, pujant suaument per l'antiga pista del coll de l'Avet. Per camí més costerut enfilem cap al peu del Roc Negre i seguidament al coll de la Cabrera. El camí es bifurca i seguim a l'esquerra cap a les canals d'en Guitart. Amb algun tram molt dret assolim l'ampli coll del Moixeró, i acabem d'arribar al cim, des d'on tenim una bonica vista del Penyes Altes. Baixem a buscar les canals del Goter, i per un sinuós camí sota les parets anem baixant fins al coll d'Escriu. Gaudim dels colors torrats de la fageda de Gréixer, i ens entretenim uns instants al peu de l'Estanyet.

     
     

Fitxa

 • Tipus de sortida: Caminada
 • Lloc de sortida: Pont de Sant Nazari Guardiola de Berguedà
 • Distància: 12,30 quilòmetres
 • Desnivell positiu: 1.150 metres
 • Temps: 5:50 hores
 • Dificultat: F
 • Sensació de dificultat: Fàcil
 • Cartografia: Moixeró - La Tosa Editorial Alpina (1:25.000)

Itinerari

Punt de pas T. parcial (h.) T. acumulat (h.) Dist. (km.)
Pont de Sant Nazari 00:00 00:00 0,0
Roc Negre 01:37 01:37 4,4
Pausa 00:34 02:11
Coll de la Cabrera 00:17 02:28 4,8
Coll del Moixeró 00:31 02:59 5,6
Pic de Moixeró 00:15 03:14 6,1
El Goter 00:43 03:57 7,1
Coll d'Escriu 00:53 04:50 8,7
Estanyet de Gréixer 00:36 05:26 10,7
Pont de Sant Nazari 00:24 05:50 12,3

Crònica

La tardor és una de les millors èpoques per apropar-se al vessant sud del Moixeró, ja que els faigs, freqüents en aquesta zona, van canviant de tonalitat. La fageda de Gréixer és una de les més destacades, amb una considerable extensió i arbres de grans dimensions. Avui dedicarem una sortida matinal a enfilar-nos fins al pic del Moixeró, un petit cim enmig de la carena, el qual tot i no ser el més elevat (condició que ostenta el Penyes Altes), sí que dóna nom a tot el massís i n'és un bonic mirador.

Aparquem al pont de Sant Nazari, on comença la pista de Gréixer, tancada al trànsit amb una tanca. S'hi arriba per la carretera de Bagà a Coll de Pal. Comencem a caminar per la pista i deixem el poblet de Gréixer a la nostra dreta, uns metres per sobre. Planegem suaument per la pista seguint els senyals del GR i les marques taronges de la ruta Cavalls del Vent. Passats els camps de Gréixer trobem una bifurcació. Deixem la pista principal marcada i prenem el ramal de la dreta, una pista abandonada que puja cap uns prats inclinats. Som a l'antiga pista del coll de l'Avet, que encara algun caçador utilitza amb tot terreny.

La pista va pujant suaument, amb marcats revolts que permeten guanyar alçada. És una zona boscosa, principalment de faigs, que ja comencen a canviar els colors. El camí és agradable, i la pujada és progressiva. Quan la vegetació ens ho permet anem contemplant les magnífiques parets de la cara sud del Moixeró. Anem pujant en direcció nord-oest fins a situar-nos sota els cingles de la Mena d'Or. Llavors els flanquegem per sota, ara direcció oest, i pujant pujant arribem al col de l'Avet, on s'acaba la pista precària, que actualment ja és més aviat un caminet.

El camí es torna més costerut, i ja puja de valent entre els faigs cap al Roc Negre, on podrem reposar uns minuts. Fem un mossec i endrapem sense pietat la coca que hem comprat tot pujant al forn Agustí de Cercs, un dels pocs llocs on encara es pot trobar pa amb gust de pa. Continuarem pujant tot seguit per un tram que serà comú d'anada i de tornada. Encara amb forta pujada seguim endavant fins al coll de la Cabrera, desdibuixat entre la vegetació. Aquí tenim dues opcions, i per fer la ruta variada en triarem una per pujar i una altra per baixar.

Prenem el caminet que marxa cap a l'esquerra (nord-oest), i que actualment està marcat amb senyals de pintura vermella. És el camí de les canals d'en Guitart. Tot el vessant sud del Moixeró té molts camins, alguns pràcticament abandonats i alguns que moren en velles carboneres. El que seguirem avui és poc freqüentat, i ens portarà fins a la carena del Moixeró, pocs metres per sota del cim. El caminet és de bon seguir, i traça una llarga diagonal per sobre d'una cinglera. En un punt el camí es redreça fort, ja que cal superar una petita muralla rocosa, i ho fa pujant per una canaleta. Superat aquest petit obstacle seguim en flanqueig per uns prats molt inclinats directament fins al coll del Moixeró.

El coll del Moixeró és un lloc molt bonic, una gran pastura inclinada cap al vessant de la Cerdanya, amb amplíssims prats, una petita cabana de pastors, i una font amb una bassa per aprofitar l'aigua. Arribats al coll girem totalment cap a la dreta (est), i seguint més o menys la carena ens acabem d'enfilar en pocs minuts al serrat de Moixeró (2.090 m.) Des del cim observem el panorama en un dia clar i agradable, però amb un aire fresc incidi de canvi de temps. Cap a l'est destaca el Penyes Altes, més enllà dels prats del clot dels Amorriadors. Al nord la plana de la Cerdanya, amb els seus cims suaus ja emblanquinats. Al sud la vall del Bastareny s'obre camí enmig d'un panorama muntanyós.

Baixem cap a l'altre cantó fins un collet, just a sobre del clot dels Amorriadors. Prenem un camí poc definit cap al sud que baixa fort per una ampla canal. Després d'una estona de forta baixada per terreny obert entrem dins d'una zona boscosa, i el camí fa unes fortes giragonses per les canals del Goter fins a situar-se sota d'una paret de roca. Passem pel Goter, una petita bauma on l'aigua goteja per sobre en èpoques humides. Creuem un petit grau, arranjat amb uns esglaons precaris, i de seguida tornem a arribar al coll de la Cabrera, per on ja havíem passat de pujada.

Baixem pel camí ja conegut fins al Roc Negre, i des d'aquí prenem el camí de la dreta que va baixant entremig del bosc cap al coll d'Escriu. Al coll retrobem el GR i anirem baixant còmodament per una pista en desús que arriba fins a Gréixer. La pista transita sempre pel bell mig de la fageda, i podrem contemplar bonics exemplars de faig de grans dimensions. El color de les fulles ja va canviant, i el terra ja està cobert d'un bon coixí de fulles. Ens desviem uns metres del camí per arribar fins a l'Estanyet de Gréixer, una petita presa que recull aigua en un racó tancat i ombrívol.

Acabem de baixar còmodament per la pista de Gréixer fins al pont de Sant Nazari on havíem començat a caminar gairebé 6 hores abans. És una ruta fàcil i agradable que permet transitar una bona estona per la fageda de Gréixer, i alhora arribar fins al cim del Moixeró amb esplèndides vistes. Una ruta pràcticament circular que ens ha permès recórrer dos camins poc coneguts, pujant per les canals d'en Guitart i baixant per les canals del Goter.

 

Mapa i track GPS

Track GPS de la ruta

Descarregar track en format GPX (GPS Exchange Format)
Descarregar track en format KMZ (Google Earth)
Descarregar track en format TRK (CompeGPS)

Imatges

Comentaris

Felicitats per les fotos. Quin color! i a més a més aquests colors són reals. Les fagedes de Grèixer han estat enguany espectaculars. Ara toca esperar a veure si cau una mica de neu.

Afegeix un nou comentari