Bosc de Boucheville

El petit poble de Fenollet és molt estètic, situat entremig de dos castells, i amb els carrerons estrets i les cases de pedra. Està situat al peu d'una gran massa forestal per on avui circularem en bicicleta. És una ruta fàcil i plàcida per dins d'un gran bosc on combinarem trams de roureda a les parts baixes i assolellades, fagedes a les obagues i grans avetoses a la part alta de la carena. Sortim del poble, pugem cap al coll del Mas i girem a la dreta per la pista que comença pujant fort. Més amunt prenem la bifurcació a la dreta i avancem cap a l'oest en pujada moderada i constant fins al coll de Tulhà, el punt més allunyat de la ruta. Seguim encara pujant fins a superar la carena als 1.150 metres. Baixem per l'altre vessant i tornem a pujar per travessar de nou al coll de Boire, on anem tancant el cercle sempre envoltats d'un bosc immens.

     

Fitxa

 • Tipus de sortida: Bicicleta de muntanya
 • Lloc de sortida: Fenollet Fenolleda, Pirineus Orientals (França)
 • Distància: 33,80 quilòmetres
 • Desnivell positiu: 1.100 metres
 • Temps: 4:00 hores
 • Dificultat: IBP=67 / Blava
 • Sensació de dificultat: Fàcil Tot pistes
 • Cartografia: Prades IGN (1:25.000)

Itinerari

Punt de pas Temps parcial (h.) Temps acumulat (h.) Distància (km.)
Fenollet 00:00 00:00 0,0
Coll del Mas 00:20 00:20 2,7
Coll de Tula 01:30 01:50 16,4
Coll de Boire 01:25 03:15 26,8
Fenollet 00:45 04:00 33,8

Crònica

Fenollet és un poble encantador, situat en un terreny de mitja muntanya y envoltat per dos castells, el principal: el de Sant Pere, que presideix la població, i just a l'altre costat la torre de Sabardà, en un promontori de roca. El poble és petit, molt ben arreglat, amb carrers estrets i cases de pedra. Ens comenta un veí que hi viuen força estrangers, que han trobat en aquest racó dels Pirineus un bon recer. Aquí ens trobem amb els nostres amics Teresa, Joan, Yolanda i Jordi per iniciar una ruta en bicicleta cap a una gran massa de bosc travessada per algunes pistes que avui resseguirem. Sortim del mateix poble seguint una ruta marcada de bicicleta, passem per una àrea recreativa amb un bonic estany, i pugem fins al coll del Mas amb uns metres d'asfalt. Al coll girem a la dreta i comencem a pujar per la pista. Avencem uns minuts, al principi en forta pujada, fins una placeta on hi ha una cruïlla. Prenem el ramal de la dreta per una pista més secundària que baixa lleugerament.

Avancem direcció oest tot planejant ja per dins del bosc, i al cap d'uns minuts comença la pujada, que serà llarga, però gens feixuga, ja que és costant i el pendent moderat. La pista va revoltant l'orografia del terreny i permet una pedalada còmoda. Com dèiem, és una pista més secundària, però està en bon estat. Són pistes creades per a l'aprofitament forestal, ja que són boscos gestionats on podrem contemplar alguns exemples ben destacats d'avets de notables dimensions. La ruta d'avui podem considerar-la com un bany de bosc absolut, ja que entrem a dins del bosc i ja no en sortirem fins gairebé al final. No tindrem pràcticament vistes, ni passarem per cap poble, nucli ni lloc destacat. Només bosc, però un bosc espectacular.

Després d'una llarga pujada i diversos revolts arribem al punt més llunyà de la ruta, el coll de Tulhà, on anirem tombant cap a llevant. Baixem uns metres pel vessant sud, i de seguida tornem a pujar per un breu tram asfaltat en fort pendent. Retrobem la pista forestal, entrem de nou al vessant nord, i al cap d'uns minuts arribem al refugi de Gai Sourire, situat al coll de la Bena, on hi ha una cruïlla de pistes. Seguim pujant uns minuts més fins al punt més alt, situat a 1.150 metres, on superem la part alta de la carena i entrem al vessant sud. Al punt més alt hi ha una cruïlla de pistes i camins. Mirant el mapa, veiem un camí que adreça un parell de revolts, i el seguim avall, però és un camí perdut que ens acaba complicant una mica la vida, i hem d'empènyer uns minuts per recuperar la pista. No va ser un bon negoci, i a més a més, no vam passar per un refugi forestal que hi havia el peu de la pista, així que és millor no deixar la pista al coll, i prendre la del mig.

Comencem el ràpid descens per bones pistes fins al quilòmetre 25, on girem a l'esquerra per una pista secundària dins d'una fegeda. Planegem una mica i aviat tornem a pujar uns minuts fins al coll de l'Os i després el coll de la Boira. En aquest últim tombem a la dreta i seguim baixant, sempre dins d'un bosc magnífic, fins a enllaçar amb la pista per on ja havíem pujat. Ja només queda baixar al coll del Mas, i tornar al poble de Fenollet, on tanquem una ruta fàcil i agradable per pistes enmig d'un bosc majestuós.

  Mapa i track GPS

  Track GPS de la ruta

  Descarregar track en format GPX (GPS Exchange Format)
  Descarregar track en format KMZ (Google Earth)
  Descarregar track en format TRK (CompeGPS)

  Imatges

  Afegeix un nou comentari