Llac de Sagnes

Fem una còmoda ruta en bicicleta pràcticament circular que ens porta des dels afores de la població de Jausiers fins a un estany situat sota l'estètic cim de la Tour des Sagnes. Sortim un parell de quilòmetres més amunt de Jausiers direcció al coll de la Bonette, on comença una llarga pista amb un desnivell moderat que ens condueix sota les estètiques parets de les Côtes d'Abriès fins al mateix llac. Voregem aquest estany glacial de poca profunditat i passem per sota de la bonica torre del mateix nom. Al peu de les cabanes dels pastors iniciem el descens, per una pista gairebé paral·lela a la de pujada però que avança a més alçada i ofereix una millor panoràmica.

     

Fitxa

 • Tipus de sortida: Bicicleta de muntanya
 • Lloc de sortida: Jausiers (afores) Vall d'Ubaye, Alps de l'Alta Provença, (França)
 • Distància: 25,00 quilòmetres
 • Desnivell positiu: 675 metres
 • Temps: 3:15 hores
 • Dificultat: IBP=37 / Blava
 • Sensació de dificultat: Fàcil Pistes en bon estat
 • Cartografia: Aiguille de Chambeyron IGN (1:25.000)

Itinerari

Punt de pas Temps parcial (h.) Temps acumulat (h.) Distància (km.)
Inici pista (afores Jausiers) 00:00 00:00 0,0
Llac de Sagnes 01:20 01:20 10,4
Volta estany 00:45 02:05 12,7
Le Coulet 00:35 02:40 19,3
Pista afores Jausiers 00:35 03:15 25,0

Crònica

El segon dia de les nostres vacances a la zona dels Alps Marítims decidim fer una ruta més suau que el primer dia. Continuem a la vall d'Ubaye, i tenim el camp base prop de la localitat de Jausiers, on hi ha una cruïlla de carreteres que permet accedir a diverses zones. Avui seguirem un itinerari proposat pel centre BTT de les valls d'Ubaye, concretament la número 1 que anomenen La Tour de Sagnes, tot i que farem algunes variacions. En aquest cas la paraula tour no es refereix a volta en francès, sinó a torre, ja que el destí final de la ruta és assolir el llac del mateix nom, a sota d'una muntanya punxeguda anomenada precisament Tour de Sagnes. És una ruta de poca dificultat, gairebé tota per bones pistes, i que ens permet gaudir de la bonica vall del torrent d'Abriès envoltada d'una cadena muntanyosa anomenada Côtes d'Abriès i que té cims notables com la Tête de Siguret (3.032 m.)

El punt lògic de sortida de la ruta és el poble de Jausiers, on hi ha tota mena de serveis. Però volem evitar l'asfalt i una excesiva distància, ja que anem amb el Fum, el nostre gos. La ruta original surt de Jausiers i puja per la carretera que continuaria cap al coll de la Bonette (la carretera més alta d'Europa). Nosaltres farem aproximadament els dos primers quilòmetres amb la furgo, i just al mig d'un revolt, on surt una pista al costat d'un petit indicador de fusta, aparcarem i començarem a pedalar. Estem aproximadament a 1.300 metres d'alçada, i la pista comença pujant per dins d'un bosc espès. Pedalem uns minuts i deixem enrere el petit nucli rural d'Ubac. També passem per una zona on es veu que hi ha hagut una gran esllavissada. La pista marxa cap a l'est i aviat entra a la bonica vall d'Abriès o de Sagnes, una vall ampla envoltada per una cadena de muntanyes uniforme i molt bonica, una gran muralla que sempre tanca el nostre flanc esquerre.

La pista és còmoda, i puja sempre suaument, excepte algun tram curt on trobem algun pujador més intens. De seguida també deixem a la nostra esquena una àmplia visió de la vall d'Ubaye i els seus diversos nuclis de població, el més important dels quals és la Barcelonnette. Ens movem per un terreny d'alta muntanya, sempre pel vessant esquerre de la vall, de manera que tenim a sota a l'esquerra el torrent, i al damunt la bonica muralla muntanyosa. A la banda dreta hi tenim un pendent boscós, amb una excel·lent avetosa que anomenen Grand Bois. La pedalada es fa amena, ja que la pista és bona, el pendent moderat i el paisatge fabulós. Anem avançant per la vall cada cop més a prop del torrent, i aproximadament al cap de 10 quilòmetre entrem en una gran esplanada on hi ha unes cabanes de pastors i la vegetació pràcticament desapareix per donar pas a les pastures alpines.

Al fons de la gran esplanada ja veiem el llac de Sagnes, un estany de poca profunditat situat al peu mateix de la Tour de Sagnes, una torre rocosa ben bonica que dona caràcter a l'indret. Contemplem l'ampli paisatge i seguim una pista que surt a la dreta de l'estany i que sembla que el volti. Efectivament avancem fins al fons de l'estany i el revoltem tot passant per uns aiguamolls. Arribem a una petita cabana on la pista s'acaba. Aprofitem per reposar uns minuts i carregar aigua en una font. Seguim revoltant l'estany però ara per un caminet força ciclable tot i que en algun punt haurem de baixar de la bicicleta. Aviat tornem a ser a l'esplandada on hi ha les cabanes de pastors i emprenem la tornada. Ho fem per la mateixa pista, però per ben poca estona, ja que aviat es bifurca i seguim ara pel ramal de l'esquerre.

La pista que prenem és pràcticament paral·lela a la que hem vingut, però aquesta avança més amunt de la vall, de manera que en molts trams tindrem encara millors perspectives. Planegem una bona estona gaudint d'un bosc magnífic d'avets, i la gran muralla rocosa de les Côtes d'Abriès que ens acompanyen de nou, ara a la nostra dreta. Arribem fins a un mirador natural a l'indret del Coulet, que té una llarga perspectiva sobre la vall d'Ubaye. Aquí la pista gira i comença a baixar fort. De seguida trobem una bifurcació, i l'itinerari marcat del centre BTT baixa cap a la carretera del coll de la Bonette. Nosaltres per evitar l'asfalt prenem una pista que va seguint un torrent i perd alçada entre pastures fins al petit nucli rural de Lans. Aquí la Sílvia i el Fum es queden i jo acabo de fer els encara no 2 km. que falten, el primer mig per asfalt. Torno a buscar la Sílvia i el Fum i tanquem una ruta fàcil i plàcida per una vall oberta i molt estètica, amb el llac i la torre al final que posen la cirereta al pastís.

  Mapa i track GPS

  Track GPS de la ruta

  Descarregar track en format GPX (GPS Exchange Format)
  Descarregar track en format KMZ (Google Earth)
  Descarregar track en format TRK (CompeGPS)

  Imatges

  Afegeix un nou comentari