Maze i Belabarze

Al nord de la localitat navarresa d'Izaba, enmig de la vall de Belagua, iniciem una ruta que remunta el barranc de Maze. Pedalem primer per una bona pista entre pastures i bordes, i més amunt dins d'un bosc espès. Deixem la pista i per un corriol amb algun tram complicat seguim pujant fins al coll de Maz, punt més alt de la ruta. Iniciem un divertit descens per dins d'una fageda que se'ns fa curt. Enllacem amb una pista fins a prop del refugi de Linza, i per asfalt baixem fins a Zuriza. Prenem un corriol prou ciclable que puja fins al coll d'Argibiela, on comença el segons descens per dins d'un bosc obac i preciós. Arribem al pla de Belarze i anem desfent la vall per GR, un corriol força ciclable però amb trams on posem el peu a terra. Enllacem de nou amb la vall de Belagua i remuntem els últims quilómetres per un corriol al peu del riu.

     

Fitxa

 • Tipus de sortida: Bicicleta de muntanya
 • Lloc de sortida: A prop del càmping Asolaze, Izaba (Navarra, Euskal Herria)
 • Distància: 24,70 quilòmetres
 • Desnivell positiu: 775 metres
 • Temps: 4:35 hores
 • Dificultat: IBP=89 / Blava
 • Sensació de dificultat: Força fàcil Trams de corriol amb alguns passos una mica difícils
 • Cartografia: Belagua Editorial Alpina (1:25.000)

Itinerari

Punt de pas Temps parcial (h.) Temps acumulat (h.) Distància (km.)
Càmping Asolaze (a prop) 00:00 00:00 0,0
Borda Malarrés 01:10 01:10 6,4
Collado de Maz 00:20 01:30 7,5
Zuriza 00:45 02:15 13,4
Collada Argibiela 00:20 02:35 14,8
Portillo de Belabarze 01:05 03:40 20,5
Riu Belagua 00:15 03:55 22,0
Inici 00:40 04:35 24,7

Crònica

Continuem al sector nord del Roncal amb base operativa al bonic poble de Izaba, on conflueixen les valls de Belagua, Belabarze i Uztarroz. Precisament les dues primeres seran protagonistes de la nostra ruta en bicicleta d'avui, juntament amb una vall secundària al barranc de Maze. Es tracta d'una ruta força fàcil ja que la pujada la farem principalment per pistes seguint el barranc de Maze, tot i que també hi ha un tram de corriol de pujada que ens obligarà a empènyer uns minuts. Un cop al punt més alt, la collada de Maz, baixarem un tram per corriol, després pista, i encara més corriol a la plàcida vall de Belabarze. Un itinerari que ens permetrà gaudir de bonics trams de fagedes, així com trams oberts sobretot als plans de Belarze.

El punt lògic per començar la ruta és la població d'Izaba, una de les més interessants de la vall del Roncal. Nosaltres, per evitar l'asfalt ja que anem amb gos, sortirem uns pocs quilòmetres més amunt seguint la vall de Belagua. Seguirem la carretera NA-1370 des d'Izaba durant aproximadament 6 quilòmetres. Abans del punt quilòmetric 39 trobarem una petita àrea recreativa on podem aparcar i començar la ruta. Just a l'altra banda de la carretera marxa la pista per on començarem a pedalar. Així sortim la Sílvia, el Fum i jo mateix de l'aparcament, creuem la carretera i prenem una pista que planeja cap a l'est. És una pista tancada al trànsit que de seguida s'endinsa en una bonica fageda que ens permet pedalar a l'ombra. En el primer tram la pujada és molt suau, perfecte per escalfar.

Després de 3,5 km. molt suaus la pista fa un revolt, creua el torrent i comença a enfilar-se més fort al peu de la borda Anastasio. A partir d'aquí cal esforçar-se una mica més per fer córrer els quilòmetres, ja que el desnivell és més fort. Deixem enrere la fageda i entrem en un bosc més esclarissat de pins que ens permet veure el sol. Pugem cap a una raconada coneguda com el Rincón de Maz, i poc més amunt, just al peu de la borda de Malarrés, deixem la pista i prenem un camí que marxa discret a la dreta. Cal fixar-se bé en el camí que surt a la dreta en una zona de prats. El primer tram és poc evident, i després del prat s'endinsa entre les falgueres cap a dins d'un bosc. Cal empènyer la bici en alguns trams on la vegetació pràcticament ha engolit el camí. En pocs minuts arribem al punt més alt, la collada de Maz, a 1.472 metres, on ja podrem tornar a pedalar.

Només creuar el coll entrem de nou en una bonica fageda amb un camí ben definit que serpenteja entre els grans arbres. És un tram de descens preciós sense grans dificultats, ja que el terreny és molt compacte i poc pedregós. Un d'aquells camins perfectes per conduir la bicicleta enllaçant revolts i baixant trams de fort pendent. En algun punt posem al peu a terra, però molt puntualment, ja que el camí és una delícia i ens porta fins a uns plans gairebé al fons de la vall de Petrechema, poc per sota del refugi de Linza. Enllacem amb la vall per on transita una pista asfaltada. Combinem l'asfalt amb algun tram de camí que la voreja, i anem perdent alçada fins al càmping de Zuriza, al sector més occidental dels Pirineus aragonesos.

A Zuriza canviem de direcció i marxem cap a l'oest. Prenem un corriol que marxa per damunt de la carretera i que s'enfila fins a la collada d'Argibiela, on tornarem a entrar a Navarra. Tot aquest corriol és de pujada, però es pot fer tot sobre la bicicleta amb una mica d'habilitat i decisió. Al coll creuem la carretera i prenem una pista que continua per l'altre cantó. Entrem de nou en una bonica fageda i fem un descens curt però decidit per un corriol que baixa fins a la zona plana de la vall de Belabarze, on el riu meandreja entremig d'una extensa esplanada envoltada de pastures. Nosaltres seguirem el corriol (GR-11) que va desfent la vall per l'esquerra, mentre que la carretera asfaltada se situa uns centenars de metres més enllà. Avancem durant diversos quilòmetres per un corriol força planer però que ens obliga a desmuntar en diversos punts.

Al final dels prats ens desviem una mica del camí i això ens obliga a empènyer uns minuts fins arribar al Portilló de Belabarze, on el GR passa a tocar la carretera. Just aquí el caminet dibuixa una bonica línia descendent per dins d'una espectacular fageda. És l'últim tram de descens de la jornada, i alhora és un dels millors. Baixem uns minuts per un camí preciós i força pendent, però fàcil ja que el terreny és net i compacte. És un tram de descens directe i en molt bon estat que convida a deixar anar els frens. Cal anar amb compte ja que és també un lloc freqüentat per senderistes. En pocs minuts baixem fins al peu de la vall de Belagua.

Un cop arribem a la vall seguim un corriol que la remunta en paral·lel al riu. Cal remuntar 2,5 km. pel caminet principalment ciclable però amb algun pas que ens fa posar el peu a terra, i sense grans dificultats arribem de nou al punt d'inici després d'una ruta ben variada que combina boscos frondosos, zones de pastures i un entorn de muntanya prop del refugi de Linza. Una bona combinació de pistes principalment de pujada i divertits corriols per al descens.

  Mapa i track GPS

  Track GPS de la ruta

  Descarregar track en format GPX (GPS Exchange Format)
  Descarregar track en format KMZ (Google Earth)
  Descarregar track en format TRK (CompeGPS)

  Imatges

  Afegeix un nou comentari