Puig d'Estaques (2.061 m.)

Planegem des de la Guingueta d'Ix cap a Oceja on comença una pista que remunta el serrat del Bou, des d'on tenim àmplies vistes de la gran plana cerdana. Seguim cap als refugis forestals de Naüja i Santa Llocaia, on canviem de direcció i pugem més fort cap al pla Lloser per pistes secundàries, i finalment deixem les bicicletes uns metres per sota del cim i hi arribem a peu. Contemplem el paisatge i baixem per uns ròssecs fins a Cotzé, on hi havia la base de l'antiga estació d'esquí de Puigmal. Sota el circ que forma el gran cim comencem el descens per un corriol fàcil i divertit fins a l'entrada d'Er. Queda encara una llarga tornada seguint el GR amb trams de pista i camí cap a Naüja i el riu de Nèrvols.

     

Fitxa

 • Tipus de sortida: Bicicleta de muntanya
 • Lloc de sortida: La Guingueta d'Ix (Cerdanya)
 • Distància: 38,50 quilòmetres
 • Desnivell positiu: 1.200 metres
 • Temps: 4:10 hores
 • Dificultat: IBP=86 / Blava
 • Sensació de dificultat: Fàcil Pistes i camins fàcils. Últims metres fins al cim a peu
 • Cartografia: Cerdanya Editorial Alpina (1:50.000)

Itinerari

Punt de pas Temps parcial (h.) Temps acumulat (h.) Distància (km.)
La Guingueta d'Ix 00:00 00:00 0,0
Oceja 00:25 00:25 5,6
Refugi de Naüja 01:00 01:25 13,5
Refugi de Santa Llocaia 00:20 01:45 16,3
Puig d'Estaques 00:35 02:20 19,1
Cotzé (antiga estació d'esquí de Puigmal) 00:35 02:55 23,8
Er 00:25 03:20 28,3
Naüja 00:20 03:40 32,5
La Guingueta d'Ix 00:30 04:10 38,6

Crònica

Sortim amb bicicleta amb la Sílvia des de la plana de la Cerdanya fins al peu del vessant nord d'una de les muntanyes més altes del sector, el Puigmal. Ens enfilarem per pistes secundàries sense trànsit de vehicles per damunt del nucli d'Oceja cap als refugis de Naüja i Santa Llocaia, i acabarem de pujar fins al sostre de la ruta, el Puig d'Estaques, un cim modest que supera per poc els 2.000 metres al qual acabem d'arribar amb uns últims metres a peu. Tot seguit planegem cap a la base de l'antiga estació d'esquí de Puigmal, i per un bonic corriol baixarem directes cap a Er, des d'on encara haurem de pedalar una bona estona per camins planers fins al punt d'inici.

Tot i que hem rodat força en bicicleta per la Cerdanya, sempre queden racons per descobrir, i avui anirem a trepitjar una part de país on no havíem estat. Bé, aquesta afirmació és relativa, ja que molts dels trams ja els coneixíem, i fins i tot aquest petit cim l'havíem pujat a peu en una altra ocasió. Avui però farem una volta més llarga i en bicicleta que ens permetrà abastar una extensió més gran de territori. Sortirem de la Guingueta d'Ix, al costat de Puigcerdà, i farem l'aproximació fins a Oceja tot planejant per pistes que passen pel poble d'Age i Palau de Cerdanya. Un cop a l'entrada d'Oceja creuem tot el poble en direcció est fins a la part més alta. Al final de les últimes cases s'acaba l'asfalt i comença una pista que s'enfila al costat d'una granja, i tot seguit comença una successió de revolts.

Al cap de poc de començar el pendent de la pista ja és considerable, i comencem a esbufegar. Dibuixa un seguit de revolts que permeten guanyar alçada ràpidament. Entrem en una zona de bosc on és agradable pedalar a l'ombra dels pins i més amunt dels avets. Remuntem el serrat del Bou per aquesta pista secundària, tancada al trànsit però en força bon estat. No és una pista llisa, sinó més aviat pedregosa ja que s'utilitza poc, però és ideal per moure's en bicicleta de muntanya. Tot pujant observem sota els nostres peus com la vall del riu Segre forma la gran plana de la Cerdanya, i podem identificar els diversos nuclis que conformen el paisatge. Davant nostre s'aixeca el cim de la Tosa, amb el seu vessant nord ben castigat amb dues estacions d'esquí.

Aproximadament al km. 12,5, en una bifurcació de la pista girem a l'esquerra i planegem uns minuts abans de baixar lleugerament fins a una esplanada on hi ha el refugi de Naüja. És una cabana d'ús pastoral situada en una agradable esplanada envoltada de pins. Des del refugi planegem per la pista més ben conservada que hi dona accés, i arribem fins una pista asfaltada. Girem a la dreta i pugem fort. Passem al costat d'una àrea recreativa i pugem uns metres més fins un mirador situat a l'esquerra de la pista. En aquest mirador hi ha una taula d'interpretació orientada cap al nord. Es poden distingir alguns dels cims principals de l'alta Cerdanya com el Carlit o el Peric.

Uns metres més amunt s'acaba l'asfalt i continua una pista de terra en molt bon estat. Pugem ara més suaument i arribem aviat al refugi de Santa Llocaia, una altra cabana de pastors. Just al costat del refugi abandonem la pista principal i girem fort a la dreta. Prenem de nou una pista secundària, pràcticament en desús, que puja més fort per dins d'un bosc de pins i avets. Si continuéssim per la pista principal, enllaçaríem també amb la ruta però més avançada, evitant la pujada fins al cim. Nosaltres pugem per aquesta pista secundària que gira cap al sud i s'enfila progressivament fins al pla Lloser, una zona de pastures on solen haver-hi ramats de vaques i cavalls. En una punta del pla hi ha un mirador natural cap al sud. La pista gira cap a l'est i encarem l'últim tram de pujada fins a sota mateix del cim, on la pista torna a girar. Deixem les bicicletes rere uns boixos i enfilem a la dreta (sud) escassos 10 minuts fins assolir el Puig d'Estaques (2.061 m.)

Arribem al cim seguint els senyals de l'Estació de Trail per dins del bosc esclarissat, ja que és un lloc tan poc transitat que no hi ha ni camí definit. Des del cim es pot contemplar just a sota la Vallcebollera i a l'altra banda el sector de la Tosa. Fem unes fotos al cim i tornem a baixar. Recuperem les bicicletes i encarem el descens. Baixem per un ròssec en direcció nord tan recte que sembla dibuixat amb tiralínies. Aquest ròssec no arriba ni a pista, però és ideal per a baixar-hi en bicicleta, ja que és prou fàcil i alhora divertit. Encarats com baixem cap al nord, observem a l'horitzó els pics Carlit i Peric que despunten. Baixem fins a unes pastures i poc més endavant unes antenes. Aquí cal parar una mica d'atenció, ja que no cal baixar a les antenes on hi ha una pista més principal, sinó que uns metres per sobre hem de girar del tot a la dreta i prendre'n una de poc definida.

Girem doncs a la dreta i planegem ara per una pista secundària que avança entremig del pic on hem pujat i la pista asfaltada que porta fins a l'estació d'esquí. És una pista mig abandonada, sense trànsit, però de nou perfecta per moure's en bicicleta. Avancem més de 3 km. per aquesta pista entremig del bosc. Creuem el torrent de Vallpuada i pedalem els últims metres fins al petit nucli de Cotzé, on hi ha els edificis de l'antiga estació d'esquí de Puigmal, actualment tancada. Baixem fins a la carretera asfaltada i girem a l'esquerra per baixar. Pocs metres més endavant cal fixar-se en un camí que surt a la dreta de la carretera i que és per on baixarem. Comencem un divertit descens per un corriol fàcil i agradable que ens portarà directament fins a les portes d'Er.

El corriol traça una línia de descens en direcció nord gairebé fins al poble d'Er. El camí segueix una canalització d'aigua subterrània, i baixa per dins del bosc. És un camí ample i agradable que avança principalment per damunt d'un terra herbat, tot i que també hi ha alguns trams més pedregosos. No té dificultat, i cal controlar la velocitat ja que és fàcil d'animar-se. Més avall creua la pista forestal asfaltada que puja d'Er, i continuem a l'altre cantó. Passem al costat d'una bonica cabana de pastors i seguim baixant amb un pendent una mica més accentuat. Només l'últim tram és una mica difícil, i ens fa posar el peu a terra en un tram curt i pedregós. Enllacem amb la pista asfaltada i entrem al poble d'Er.

Tornem a ser a la plana, però encara ens queden gairebé 10 km. per tornar al punt d'inici, i en farem una bona part per corriols seguint el GR-36. Així creuem el nucli d'Er fins a les piscines. Aquí el GR passa per damunt de les instal·lacions i segueix cap a ponent fins a Naüja. Creuem el petit poble i baixem pel camí que creua el torrent de Rigat. Seguim uns metres al peu de les vies del tren groc fins als afores de Oceja on enllacem amb la pista que baixa a trobar el riu de Nèrvols. Seguim el petit rierol fins a Ix, ja ben a prop del punt de sortida. Amb més de 38 km. i uns 1.200 metres de desnivell acomiadem una ruta ben agradable per l'Alta Cerdanya que ens ha permès rodar per bonics boscos de pi i avet, assolir un cim de més de 2.000 metres i gaudir d'un divertit i fàcil descens des de l'estació d'esquí de Puigmal.

  Mapa i track GPS

  Track GPS de la ruta

  Descarregar track en format GPX (GPS Exchange Format)
  Descarregar track en format KMZ (Google Earth)
  Descarregar track en format TRK (CompeGPS)

  Imatges

  Afegeix un nou comentari