Rec de Bajanda

Sortim des del centre de la Cerdanya amb la idea de recórrer un curs d'aigua que planeja sobre el barranc d'Angust sota mateix de Font Romeu. Sortim de la Guingueta d'Ix al peu del Segre i planegem cap a Oncés i Llívia per un bonic camí. Continuem cap a Estavar i per una pista en forta pujada ens enfilem al poble de Bajanda, que té bones vistes sobre la vall. Pugem fort fins a trobar el rec, i el resseguim primer per pista i més endavant per un preciós corriol pràcticament tot ciclable, tot i que té algun pas una mica aeri i algun punt on haurem de posar el peu a terra. Al final del rec pugem fort cap als Plans Baladors i creuem el tren Groc i la carretera al coll Rigat. Anem tombant cap al sud i arribem a Sallagosa. Tot seguit pugem a buscar el GR-36 que ens portarà cap a Vedrinyans, Er i Naüja. Acabem planejant al peu del riu de Nèrvols fins al bonic poble d'Ix.

     

Fitxa

 • Tipus de sortida: Bicicleta de muntanya
 • Lloc de sortida: La Guingueta d'Ix (Cerdanya)
 • Distància: 32,80 quilòmetres
 • Desnivell positiu: 675 metres
 • Temps: 3:20 hores
 • Dificultat: IBP=49 / Blava
 • Sensació de dificultat: Fàcil Algun pas una mica aeri on caldrà posar peu a terra
 • Cartografia: Cerdanya Editorial Alpina (1:50.000)

Itinerari

Punt de pas Temps parcial (h.) Temps acumulat (h.) Distància (km.)
La Guingueta d'Ix 00:00 00:00 0,0
Llívia 00:25 00:25 5,7
Rec de Bajanda 00:25 02:24 8,8
Final del rec 00:40 01:30 13,9
Plans Baladors / Coll Rigat 00:25 01:55 15,2
Sallagosa 00:25 02:20 19,8
Er 00:15 02:35 22,6
Naüja 00:25 03:00 26,9
La Guingueta d'Ix 00:20 03:20 32,8

Crònica

Avui l'excusa per sortir a pedalar era visitar el Rec de Bajanda, un caminet que segueix el curs d'un rec artificial que capta l'aigua del rec natural d'Angust a sota de Font Romeu i la condueix per una canalització metàl·lica fins prop del petit poble de Bajanda. És un lloc curiós, ja que si bé la majoria de la Cerdanya és ampla i oberta, també hi trobem alguns racons congostos com aquest, ja que el rec d'Angust forma un profund barranc fins que desemboca al Segre prop d'Estavar. Recordo una vegada baixant en bicicleta des del coll d'Èguet veure aquest camí a l'altra banda del barranc, i pensar que ho havia d'investigar. Buscant una mica d'informació vaig veure que podia ser més o menys ciclable, i precisament avui ens venia de gust fer una ruta fàcil i rodadora sense massa desnivell per la Cerdanya.

Sortim del camp base de la Guingueta d'Ix i avancem pel bonic caminet al peu del Segre que acaba desembocant a la carretera prop de Càldegues. Seguim per asfalt fins a Oncés, i al fons del poble prenem un caminet planer i ciclable que avança prop del Segre i ens portarà fins al parc de Sant Guillem de Llívia. És un camí molt bonic que fem tot sovint, ja que és molt fàcil i agradable. Un cop a Llívia seguim per asfalt fins a Estavar, on creuem el riu per damunt del pont i prenem una pista que marxa a l'esquerra. Pugem fort durant uns metres per una bona pista de terra que de seguida guanya alçada fins al petit poble de Bajanda. Fem una parada per visitar la bonica església romànica de Sant Bartomeu, als afores de la qual hi ha un bonic balcó natural que permet contemplar bona part de la Cerdanya amb el Cadí al fons.

Creuem Bajanda i ens enfilem per un carrer molt costerut que quan s'acaba continua per una pista també molt dreta i pedregosa. A la primera cruïlla d'aquesta pista girem a l'esquerra i seguim pujant fort. Des d'aquí les vistes són extenses sobre la plana de la Cerdanya, però ens hem de concentrar en la forta pujada. Uns metres més amunt trobem ja el Rec de Bajanda, una canalització metàl·lica que porta aigua provinent del rec d'Angust, del qual pren l'aigua uns quilòmetres més amunt. De fet quan preparava la ruta no sabia en quin sentit era millor circular. El camí del rec és força planer, i és factible en ambdues direccions, tot i que després veurem al tram final que hem de remuntar una forta pujada que al final ens obligarà a empènyer uns metres.

Un cop trobem el rec girem a l'esquerra i el seguim per una pista que avança en paral·lel. Aquest primer tram és molt bonic, ja que és fàcil i l'orientació cap a l'oest garanteix una excel·lent visió cap a la llarga vall cerdana. Davant mateix tenim una bona visió cap al notable turó on s'ubica el castell de Llívia i més ensota els pobles propers. S'identifica clarament Puigcerdà i diversos nuclis, bona part de la vall i al fons la Tosa i el Cadí. Més endavant la pista gira a la dreta (nord) i entra al barranc d'Angust. Segueix planejant fins una mena de dipòsit d'aigua on s'acaba la pista. Però continua un bonic camí que es va endinsant en el barranc, sempre planejant molt per sobre del fons, que queda molt avall.

El recorregut del camí del rec de Bajanda té uns 5 quilòmetres, com dèiem una primera part molt curta per pista, i la resta per un camí que es va fent estret. El primer tram de camí és més obert i veiem el poble de Font Romeu al fons, però a mesura que la ruta va revoltejant la muntanya i gira cap a l'est entrem en un terreny més boscós i obac. Entremig trobem un tram de camí amb algun pas aeri on cal prestar atenció, i en alguns punts és millor posar el peu a terra. També algun petit despreniment dificulta el pas, i cal empènyer uns metres. Són però trams molt curts que no es fan gens pesats. La segona meitat del camí del rec és gairebé del tot ciclable i molt bonica, ja que avancem per dins d'un bosc de ribera que de tant en tant ens deixa veure que estem circulant per un camí aeri damunt del barranc. Es veuen alguns passos tallats a la roca, i més endavant fins i tot algun pas arranjat amb passeres de fusta.

Aquesta segona part més obaga de la ruta ens fa gaudir de valent. Estem en un terreny solitari, encaixonats dins del barranc, però alhora circulant per un camí amable. Avancem cap a llevant fins enllaçar amb el curs del rec d'Angust just al punt on hi ha una resclosa que deriva l'aigua cap al rec de Bajanda per on hem vingut. Durant el recorregut, en alguns punts veiem la canalització oberta metàl·lica, però en molts dels trams no es veu, i imagino que va soterrada. Un cop enllacem amb el rec d'Angust, l'anem resseguint. Passem al costat d'una estreta però alta cascada a l'altre banda del riu que baixa gairebé del poble de Via, situat uns metres més amunt. Remuntem uns metres més el riu fins una cruïlla on prenem una pista molt precària que gira 180º a la dreta i comença a pujar endimoniadament.

Aquesta vella pista en desús s'enfila fort i ens esforcem al límit de la nostra capacitat de pedalada. Fem una bona part sobre la bicicleta, però els pujadors són massa continuats i el terreny massa trencat i pedregós per aguantar fins al cap d'amunt, de manera que empenyem uns metres fins arribar a la part alta on es suavitza. Tornem a pedalar i arribem als Plans Baladors, un altiplà panoràmic que arriba als 1.533 m. Des del cap d'amunt planegem per una zona molt oberta de prats alpins, amb el nucli de Font Romeu a l'esquena, i la vall d'Eina i el característic Cambra d'Ase al davant. Amb aquest panorama tan bonic avancem de pla uns metres i tot seguit baixem fins al coll Rigat, on creuarem per un pont damunt de la via del Tren Groc i arribarem a la carretera principal de Montlluís.

Creuem amb compte la carretera, ja que és molt transitada, i a l'altra banda trobem que marxa una pista que s'enfila cap a la vora d'unes granges. Pugem i anem girant cap a la dreta tot remuntant la petita serra de Roet. Creuem el rec de Galamany al costat d'una casa ensorrada i pugem fort fins un collet on anem girant per iniciar el descens cap a Sallagosa. Creuem una zona de cases, i baixem fins a gairebé tocar la carretera general, però abans d'arribar-hi creuem un pont cap a l'esquerra i prenem un vial asfaltat que surt de la població en direcció Vedrinyans. Precisament abans d'arriba a aquest petit nucli deixem l'asfalt i prenem una pista a la dreta que va resseguint el GR-36, comença pujant però de seguida baixa fins al poble d'Er.

Passat Er anirem seguint el GR-36 una bona estona. Sortim de la població per la zona de les piscines i ens enfilem cap a uns camps que hi ha més amunt. Tot seguit planegem un 1,5 quilòmetres fins als afores de Santa Llocaia. Creuem per damunt de les cases i continuem pel GR que avança alçat sobre la vall de la Cerdanya, sempre amb bones vistes i continua cap a l'oest fins a Naüja. Tot aquest tram és ràpid, principalment per pistes i algun tram de corriol en bon estat. Passat Naüja ens confonem i deixem el GR, de manera que baixem fins a la carretera i el recuperem una mica més endavant als afores d'Oceja, al costat de la via del Tren Groc. Prenem una pista que marxa a la dreta en paral·lel a la via del tren fins a trobar el riu de Nèrvols, i avancem per un caminet amb alguna zona humida que finalment enllaça amb una pista fins al bonic poble d'Ix.

Des d'Ix fins a la Guingueta d'Ix ja només cal baixar un quilòmetre per la carretera asfaltada i arribem al punt d'inici. Ha estat una ruta força rodadora que avança per zones fortament humanitzades sempre a la vora de la vall i de nuclis de població. Alguns trams són molt bonics, i hi ha diversos corriols ben interessants. Sens dubte el punt principal d'interès d'avui és el corriol de més de 5 km. que recorre el trajecte del rec de Bajanda. És un corriol estret, amb alguns passos aeris on cal parar atenció i algun punt on haurem de posar el peu a terra. Però gaudirem d'un bonic entorn i la sol·litud d'un camí poc transitat que avança al peu de l'aigua en una zona obaga i agradable.

  Mapa i track GPS

  Track GPS de la ruta

  Descarregar track en format GPX (GPS Exchange Format)
  Descarregar track en format KMZ (Google Earth)
  Descarregar track en format TRK (CompeGPS)

  Imatges

  Afegeix un nou comentari