Cabacés, la Foia, Sant Salvador i Margalef

Des del poble de Cabacés iniciem una ruta per terreny complex al sector més occidental de la serra del Montsant que ens portarà damunt de cingleres i al fons d'engorjats. Sortim pedalant del poble en forta pujada i de seguida trobem l'ermita troglodítica de Sant Roc. Més amunt passem per l'àrea recreativa de la Foia, i anem pujant per pista fins que prenem un camí que ens porta al Mas del Serrador, amb bones vistes des del cap de cinglera. Prenem un caminet al principi poc evident que ens permet baixar amb trams molt divertits fins a la bonica ermita de Sant Salvador, també troglodítica, sota grans balmes on hi ha una coneguda zona d'escalada. Creuem la gran cova de la Roba i baixem a la petita i curiosa cova del Ximet. Seguim ara per asfalt baixant fins a Margalef on prenem una pista al peu del riu Montsant fins a la Bisbal de Falset. Tornem a creuar el riu i ens enfilem entre oliveres fins al coll de Manxa, on ja baixem per bona pista fent una aturada a l'antic habitatge troglodític de la Covassa.

     

Fitxa

 • Tipus de sortida: Bicicleta de muntanya
 • Lloc de sortida: Cabacés (Priorat)
 • Distància: 24,80 quilòmetres
 • Desnivell positiu: 835 metres
 • Temps: 4:55 hores
 • Dificultat: IBP=84 / Vermella
 • Sensació de dificultat: Mitjana Alguns trams de corriol difícils
 • Cartografia: Serra de Montsant Editorial Piolet (1:20.000)

Itinerari

Punt de pas Temps parcial (h.) Temps acumulat (h.) Distància (km.)
Cabacés 00:00 00:00 0,0
Sant Roc 00:30 00:30 2,0
Mare de Déu de la Foia 00:20 00:50 3,6
Mas del Serrador 00:50 01:40 6,3
Pausa 00:20 02:00
Sant Salvador 00:25 02:25 7,8
Cova del Ximet 00:30 02:55 9,4
Margalef 00:15 03:10 11,4
La Bisbal de Falset 00:40 03:50 16,0
La Covassa 00:45 04:35 22,2
Cabacés 00:20 04:55 24,8

Crònica

Ens situem al sector més occidental de la serra de Montsant preparats per fer una ruta gairebé integrament dins del domini del Parc Natural. És una ruta relativament curta però amb alguns trams de camí on haurem d'empènyer la bicicleta, i alguns altres on possiblement haurem de posar el peu a terra excepte els que tinguin un bon domini en corriols tècnics. No coronarem cap cim destacat, però ens mourem per un territori abrupte entre cingleres i profundes fondalades. Tampoc és fàcil donar un nom a la ruta, ja que pedalarem per un territori que no forma una única unitat com pot ser una serra, un cim, o un sector concret. Sortirem de Cabacés, remuntarem el barranc de la Foia i ens enfilarem fins a trobar un camí estret que ens enfonsarà fins a les balmes de Sant Salvador. Baixarem cap a Margalef i seguirem el riu Monsant abans d'enfilar fins al coll de Manxa on ja iniciarem el descens definitiu cap al punt d'origen.

Ens preparem a l'aparcament situat a la part baixa de Cabacés. Avui compartirem ruta amb uns amics amb qui hem pedalat moltes altres vegades, l'Ari i l'Albert, i la seva gossa Fita. Nosaltres, la Sílvia i jo mateix, el Marc, anirem acompanyats del nostre gos, el Fum. Així tots sis comencem a remuntar una pista que surt al sud del poble i que comença a pujar fort en direcció a la zona recreativa de la Foia. Abandonem la pista asfaltada uns metres més amunt, enmig d'un revolt, i ens enfilem cap a la part alta del poble. Seguim pujant al costat de la zona esportiva i prenem una pista en forta pujada fins un mirador al costat dels dipòsits, on es pot veure tot el poble. La pista continua en forta pujada, ara ja sobre terra. El primer tram és el més dur, i es va enfilant alhora que voreja la Punta de Sant Roc. Pugem per la pista aproximadament mitja hora i arribem a la petita ermita de Sant Roc.

Sant Roc és una petita ermita troglodítica construïda sota un gran balma. És un edifici petit i curiós, molt ben conservat, i amb una petita placeta al davant. Hi ha una porta al darrere que permet accedir a un pati interior, on hi ha una petita font i un minúscul mirador sobre mateix de l'església. L'edifici està tancat, però a través de les finestres es pot veure l'interior. Fem una breu pausa per contemplar aquest indret curiós i seguim la nostra ruta. La pista segueix pujant en direcció nord-est, i una estona més amunt s'uneix a la pista principal que puja des de Cabacés. Anem pujant sempre amb desnivell considerable fins que coronem el coll de la Foia, i immediatament l'ermita de la Foia, situada sota un crestall de conglomerat. Sota de l'ermita hi ha una gran zona recreativa, amb arbres, taules i bancs, barbacoes i fins i tot sanitaris. Sota l'ermita hi ha una font on ens podem aprovisionar d'aigua fresca.

Passada l'ermita emprenem un parell de pujadors forts, i fem un parell de revolts sota uns crestalls verticals. Continua l'ascens en direcció nord-est i coronem el collet del Ros. Avancem un tram més planer, i de seguida afrontem una pujada forta passat el Racó del Cinto. Poc més amunt cal deixar la pista i prendre un caminet que marxa a l'esquerra, i que no és del tot evident. El caminet comença planer, però de seguida puja més fort, amb alguns trams pedregosos i trencats que ens fan baixar de la bicicleta. Empenyem un tros curt, i de seguida podem continuar pedalant per un sender estret entre sotabosc fins arribar al mas del Serrador. Es tracta de les restes d'un antic mas situat a la punta d'una cinglera, amb bones vistes cap a les fondalades del nord, i el sector d'escalada de Sant Salvador, a sobre de Margalef. Fem una pausa per contemplar el paisatge des d'aquest punt elevat i seguim la ruta.

De fet en aquest punt ens equivoquem i prenem un caminet evident que baixa cap al nord, però aviat veiem que no seguim la ruta que havíem planificat, tot i que la direcció és cap a Margalef. Tornem uns metres enrere tot i que el camí era agradable i ciclable. De nou al mateix mas del Serrador, cal buscar un caminet poc evident que baixa una lleixa de roca i continua cap a l'est. Aquest pas és força incòmode, especialment perquè avui està humit i és relliscós. És un pas semi-vertical que cal fer amb la bicicleta a l'esquena. Un cop passat aquest breu pas i els primers metres del caminet, entrem en un corriol preciós en una zona de vegetació espessa. És un caminet estret però força ciclable, tot i que en diversos punts hem de posar el peu a terra o fer algun breu pas empenyent. El corriol va baixant per dins del bosc obac fins arribar a l'aparcament de Sant Salvador.

Sant Salvador és una preciosa ermita també troglodítica situada sota una gran balma. És un lloc de singular bellesa, ja que estem sota una gran cinglera que forma alhora immenses balmes. Es pot arribar fins aquí des d'una pista asfaltada que puja de Margalef. Les balmes i parets de la rodalia estan plenes de vies d'escalada, moltes de notable dificultat i amb desploms espectaculars. Fem una breu pausa sota l'ermita, que està tancada, així com el petit refugi que hi ha just al damunt, en una mena de cova. En comptes de baixar per la pista prenem el caminet que passa just per sota de les vies d'escalada, tot i que té alguns trams difícils que la majoria fem a peu. L'Albert mostra una gran habilitat en aquests trams més difícils. Després d'una primera part més difícil sota les vies d'escalada, el camí es torna més fàcil. Passem per dins de la cova de la Roba, una immensa balma per on passa el camí, i un dels trams més estètics de la ruta. Més avall el caminet gira i baixa entremig de bancals d'oliveres fins una petita zona recreativa al peu de la cova del Ximet.

La cova del Ximet és una escletxa enmig de grans blocs de conglomerat per on travessa el torrent. Una petita passarel·la permet accedir-hi i contemplar una zona mig tancada però amb grans escletxes. Hi ha petites bassetes i algunes formacions litogèniques. Deixem la cova després de la breu visita i prenem ara l'estreta pista asfaltada que baixa fins a Margalef. Baixem a poc a poc per respectar el ritme dels gossos. Arribem a l'entrada de Margalef per la zona esportiva i el cementiri, que estan al vessant esquerre del riu Montsant, mentre que el poble està just a l'altre cantó. No creuem el pont ni entrem a Margalef, sinó que prenem una pista paral·lela al riu pel vessant esquerre. Voregem el poble per l'altra banda del riu i arribem a una zona d'acampada controlada on fem una brevíssima pausa.

Deixem enrere Margalef i planegem per una pista còmoda paral·lela al riu, sempre pel vessant esquerre. La pista al principi és encimentada, però més endavant ja és de terra, al voltant de camps d'oliveres, ametllers i avellaners. La pista fa dos grans girs que segueix el meandreig del riu. Al cap de 3,5 km. després de Margalef la pista baixa fins al riu i la creua. Ens enfilem a la carretera i fem aproximadament un quilómetre d'asfalt fins arribar a l'entrada de la Bisbal de Falset. Sense pujar a la part alta del poble girem a l'esquerre i tornem a baixar al llit del riu. El creuem de nou per un pas a gual i seguim una pista a l'altra banda tot pujant entre camps. Prenem el primer ramal a l'esquerra i comencem una llarga pujada entre bancals d'oliveres. Pujarem durant una bona estona de forma continuada, sense grans pendents, però sense treva. L'última pujada fins al coll de Manxa és una mica més intensa, i ens fa pujar fort les pulsacions. A partir d'aquí la tendència ja serà de baixada.

Saludem uns caçadors que esperen el porc senglar passat el coll, i comencem una suau baixada per damunt d'un bonic barranc. La pista fa un gir a la dreta al fons d'una barranquera, i segueix baixant sota unes cingleres. Fem un nou gir i baixem al barranc Tancat, i seguim baixant per una pista còmoda i agradable. Deixem a l'esquerra un ramal que ens portaria de nou a la Foia, i seguim baixant per la pista principal. Uns metres més avall veiem una gran cinglera a la dreta amb una bonica construcció a dins. Girem a la dreta i arribem fins a la Covassa, on hi ha una antiga i bonica vivenda troglodítica sota una gran balma. El mapa l'assenyala com la Covassa del Metge, i està tancada i en bon estat de conservació. Al costat hi ha un estable també sota la balma, i una font que abasteix un petit dipòsit.

Deixem la Covassa i seguim baixant per la pista. És un descens agradable, ja que el paisatge sense ser espectacular és bonic, ja que el terreny és molt accidentat, amb cingleres, barrancs i grans balmes. El dia es va ennuvolant, i l'Ari ens convida a accelerar el ritme ja que podria ploure. Ho encerta de ple, i entrant a Cabacés fa un petit ruixat. Ens refugiem sota les voltes de la plaça, i acabem de creuar de nord a sud aquest bonic poble del Priorat. Tanquem així una ruta ben interessant que ens ha portat entremig de barrancs i cingleres on hem pogut contemplar boniques construccions troglodítiques. Una ruta de pistes i camins, alguns de certa dificultat, però la bellesa del paisatge d'aquest sector occidental del Montsant compensa l'esforç.

  Mapa i track GPS

  Track GPS de la ruta

  Descarregar track en format GPX (GPS Exchange Format)
  Descarregar track en format KMZ (Google Earth)
  Descarregar track en format TRK (CompeGPS)

  Imatges

  Afegeix un nou comentari