Castell de Palmerola

Des del Pont de la Roca, a la carretera C-26 entre Borredà i les Llosses, prenem una pista en desús que segueix el rec del Castell. En una clariana girem a l'esquerra i prenem un camí que ens acaba d'enfilar fins al cap d'amunt del turó on hi ha aquesta antiga masia fortificada que es remonta a la baixa edat mitjana. Contemplem el castell ben conservat, però en estat d'abandó, i l'església de Sant Vicenç situada al costat. Per tornar baixem cap al nucli de masies disperses dels Casons, i poc més avall un corriol poc fresat baixa al peu del rec fins al punt d'inici.

     

Fitxa

  • Tipus de sortida: Caminada
  • Lloc de sortida: Pont de la Roca Les Llosses (Ripollès)
  • Distància: 5,40 quilòmetres
  • Desnivell positiu: 215 metres
  • Temps: 1:40 hores
  • Dificultat: F
  • Sensació de dificultat:
  • Cartografia: Catllaràs - Picancel Editorial Alpina (1:25.000)

Itinerari

Punt de pas Temps parcial (h.) Temps acumulat (h.) Distància (km.)
Pont de la Roca 00:00 00:00 0,0
Castell de Palmerola 00:30 00:30 2,0
Visita voltants del castell 00:20 00:50
Els Casons 00:15 01:05 3,3
Pont de la Roca 00:35 01:40 5,4

Crònica

Fa un dissabte rúfol, i decidim fer una sortida fàcil i de poca durada per si de cas el temps es complica tal com està anunciat. Avui ens dirigirem cap a un racó proper, però que encara no havíem visitat. Algunes vegades, en ruta per la carretera C-26 entre Berga i Ripoll, entremig dels pobles de Borredà i Les Llosses m'havia fixat que hi havia un castell encimbellat dalt d'un turó. Passant per la carretera no és molt evident a causa de la vegetació, però si t'hi fixes es pot veure perfectament. I avui sortim a estirar les cames i aprofitarem per visitar aquesta fortificació medieval.

En un revolt al punt quilomètric 172 veiem que surt una pista precària. Hi ha un petit espai per aparcar. Comencem a caminar en pujada per aquesta pista que s'endinsa en un bosc de pins. Pugem direcció nord durant uns 20 minuts per la pista que va resseguint el rec del Castell. En arribar en una clariana cal fixar-se en un camí que gira a l'esquerra i canvia de direcció. El corriol fa una diagonal en sentit sud pel vessant oriental del turó fins arribar a l'esplanada que hi ha sota mateix del castell, al costat d'una piscina abandonada.

Pugem cap al punt més alt on hi ha el conjunt d'edificacions. Hi trobem una gran masia fortificada, per sota de la qual hi ha una era i un cobert. L'edifici principal és rectangular, i del cos principal en sobresurt una torre coronada per merlets. Al costat d'aquest edifici sobri i fortificat hi ha l'església de Sant Vicenç que destaca pel seu campanar de planta quadrada. La porta està oberta i es pot entrar a visitar la petita església que es troba en bones condicions.

Com dèiem, davant de l'edifici principal hi ha una gran era en un plànol inferior, i al costat uns coberts. A l'altre cantó de l'edifici principal hi ha una o dues cases més en estat de semi-ruïna. Tot l'entorn té un aspecte decadent, fruit de l'abandó i possiblement del pillatge en aquest indret remot. Un cop hem passejat i contemplat l'entorn del castell, prenem la pista que hi dona accés i que ens porta en uns minuts a la collada de Cal Jaume. Des d'aquí baixem cap a l'esquerra seguint la pista fins arribar a un nucli de masies disperses dels Casons.

Passem al peu d'algunes de les cases del nucli, algunes ben conservades i amb algun tipus d'ús, possiblement de segona residència. Anem desfent la pista que ens portaria a la carretera principal, però uns metres més avall prenem una pista pràcticament abandonada que baixa a tocar el rec, i que tot seguit es converteix en camí. El corriol, que en alguns punts gairebé costa de seguir per l'espessa vegetació i la falta d'ús, va baixant al peu del rec de Casons, i gairebé per dins d'un túnel de vegetació ens retorna al punt d'inici. De nou al peu de la carretera tanquem una passejada fàcil i plàcida per un terreny boscós fins al curiós castell de Palmerola, que té unes notables dimensions i està força ben conservat tot i l'estat d'abandó.

    Mapa i track GPS

    Track GPS de la ruta

    Descarregar track en format GPX (GPS Exchange Format)
    Descarregar track en format KMZ (Google Earth)
    Descarregar track en format TRK (CompeGPS)

    Imatges

    Comentaris

    Hola. La masia és propietat privada, i tot i que la porta es podia obrir, hi havia un cartell que clarament prohibia l'accés. L'església sí que estava oberta i no hi havia cap restricció.

    Afegeix un nou comentari