Plans de Graugés

Des de la capital berguedana planegem cap a ponent fins a Avià, i seguim per bones pistes cap al peu de la riera de Clarà, on canviem de direcció i ens apropem a Bernades i les Vinyes de Vilamarí. Al peu d'aquesta casa de colònies prenem un corriol fàcil i molt divertit que contorneja el Pla de la Serra i la baga de Convinçà. Tornem a la pista fins als peus del Serrat dels Tres Hereus, i de nou un caminet fa les delícies un tram breu. Voltem el serrat fins a Canudes, i emprenem la tornada tot passant pel Molí de Bellús, on el notable cabal de la riera de Graugés ens obsequia amb un bonic salt d'aigua. Des del fons de la rasa pugem suaument cap a Bellús i Graugés. Tornem cap a Berga faldejant la serra de Noet i pujant pel Pla de l'Alemany.

     

Fitxa

 • Tipus de sortida: Bicicleta de muntanya
 • Lloc de sortida: Berga (Berguedà)
 • Distància: 30,85 quilòmetres
 • Desnivell positiu: 575 metres
 • Temps: 02:25 hores
 • Dificultat: F
 • Sensació de dificultat: Fàcil
 • Cartografia: Berga Institut Cartogràfic de Catalunya - ICC (1:25.000)

Itinerari

Punt de pas Temps parcial (h.) Temps acumulat (h.) Distància (km.)
Berga 00:00 00:00 0
Avià 00:10 00:10 3,4
Les Vinyes de Vilamarí 00:35 00:45 11,4
Molí de Bellús 00:55 01:40 23,0
Graugés 00:25 02:05 26,4
Inici 00:20 02:25 30,8

Crònica

El diumenge es lleva gris i tapadot, com ja havien previst els meteoròlegs. Encara un xic cansats de la ruta del dia anterior amb esquís cap al Puigpedrós, decidim fer una ruta fàcil i curta per estirar les cames, sense allunyar-nos massa, no fos cas que haguéssim de córrer. Per fer rutes fàcils en bicicleta des de Berga hi ha una opció fàcil i segura: la zona delimitada entre Avià, Gironella i Casserres, una àrea relativament planera, amb moltes pistes i corriols que permeten múltiples combinacions. Hem anomenat de forma genèrica els Plans de Graugés no perquè la zona s'anomeni així de forma genèrica, però sempre ens mourem per una àrea amb poc desnivell al voltant d'aquest nucli.

Sortim amb la Sílvia de Berga amb una temperatura relativament fresca i sense vistes que el dia hagi de millorar gaire. Anem cap a la Valldan, prenem el camí de Sant Bartomeu i seguim cap a Avià. Creuem el nucli i agafem la pista que neix prop de la font de la Rovira que més tard acaba confluint amb l'altra pista que ve des del cementiri. Planegem còmodament i ràpida traçant una línia gairebé recta cap al sud. Seguim primer el GR, però l'abandonem per continuar recte fins prop de la granja de Santandreu, on la pista fa un revolt, empitjora i comença a baixar fins a prop de la riera de Clarà. Sense acabar d'arribar-hi fem un gir de 180º a l'esquerra i prenem una pista secundària que creua un petit torrent sobre una gran roca i avança cap a l'est per sobre de la riera. Passem vora una zona de cultius i arribem a pocs metres de la masia de Bernades.

La masia de Bernades ens queda a la dreta, però no cal arribar-hi. Un cop a la pista principal que uneix Vilamarí i Bernades girem a l'esquerra fins arribar a una cruïlla. Girem ara a la dreta i prenem el ramal indicat cap a la casa de colònies de les Vinyes. En pocs minuts hi arribem, i darrere els edificis trobem l'entrada d'un caminet. Prenem el corriol i iniciem el tram més divertit de la ruta, un caminet de més de 2 quilòmetres que voreja el Pla de la Serra i creua la baga de Convinçà. És un camí fàcil i agradable, solei la primera meitat i obac la segona. En aquesta segona part creuem la baga de Convinçà, que queda alçada sobre l'extensa zona de cultius al voltant de Graugés i ens n'ofereix una bona vista entre els arbres. El camí és fàcil, totalment ciclable. Només cal parar atenció gairebé al final a un fort pujador que ens accelera les pulsacions fins al màxim.

Quan s'acaba el camí trobem una pista que baixa cap a Covinçà, i tot seguit segueix baixant fins a la carreta de Casserres a Graugés. La seguim uns minuts en direcció a Casseres fins al trencant de la casa de Bernades. Deixem la casa a la dreta i girem a l'esquerra en direcció a la base del Serrat dels Tres Hereus, on tornem a trobar un nou tram de corriol, aquest però més curt. S'acaba sota mateix del serrat, i recuperem una pista que el volteja i segueix cap ala base del serrat dels Quadros Llargs, fins que aquest s'ajau al peu de la gran masia de Canudes. Prenem la pista que gira cap al nord i volteja de nou el serrat ara per l'altra banda. Avancem de pla per una pista ràpida i agradable que ens porta a la casa de Terradelles. Una lleugera baixada i trobem un indicador que marca la ruta en bicicleta cap a Berga. Baixem fort uns minuts fins a trobar la riera de Graugés, la qual creuem just per sobre del salt del Molí de Bellús.

El Molí de Bellús és un edifici singular, un antic molí ara reconvertit en casa de lleure al peu de la riera, de la qual aprofitava l'aigua per moure els corrons. A part de l'edifici, ben conservat, el més característic és el salt d'aigua natural de la riera per sobre d'una gran balma. Val la pena baixar uns metres per un caminet també ciclable que ens deixa al peu de la petita cascada. La riera de Graugés acostuma a portar poca aigua, però avui estem de sort i podem contemplar la bonica cascada que cau des de la visera de la balma fins un ampli toll. Fins i tot es pot entrar a dins de la balma i caminar per darrere del salt d'aigua. Un raconet molt bonic.

Tornem a la pista principal i anem creuant els camps de Bellús. Passem primer al peu de la font, on hi ha una bassa, i tot seguit passem al peu de la masia de Bellús. Planegem per pista ràpida i còmoda en direcció nord i passem al peu de diverses masies més petites: la Pineda, cal Solà, cal Sabata i la Roca. Una petita pujada per asfalt ens deixa al carrer del Mig, la part més alta de Graugés. Baixem cap al nucli principal, i sense acabar d'arribar a l'estany, que és molt bonic, però el tenim molt vist i ja és pràcticament hora de dinar, prenem la pista que marxa cap a Berga.

Avancem per pista agradable i ràpida, en lleugera baixada fins a trobar la carretera d'Avià a Cal Rosal. Comencem a pujar, creuem la carretera i seguim per l'altra banda entremig d'una extensa zona de camps. Anem a trobar la petita serra de Noet, que s'alça sobre la casa del mateix nom. Voltem la serra per la dreta, seguint una pista encimentada i arribem a la depuradora. Prenem ara una pista que creua la carretera per sota i puja pel Pla de l'Alemany fins a les primeres cases del sud de Berga. Acabem d'arribar al punt d'inici satisfets amb una ruta fàcil, rodadora i agradable, amb un tram de caminet molt divertit a la zona de les Vinyes, i la visita més que recomanable al bonic racó del salt del Molí de Bellús.

  Mapa i track GPS

  Track GPS de la ruta

  Descarregar track en format GPX (GPS Exchange Format)
  Descarregar track en format KMZ (Google Earth)
  Descarregar track en format TRK (CompeGPS)

  Imatges

  Afegeix un nou comentari