Berga - Cal Rosal - Montsent

Sortim de Berga cap al sud i passat el Mas d'en Bosc tenim l'opció ràpida de baixar per la pista, o la més entretinguda pel camí prop del Canal Industrial. Baixem sempre fins a Cal Rosal, on prenem la pista que remunta la vall de la Portella però la deixem aviat per enfilar per forts pujadors fins a la masia de Montsent. Bones vistes cap a Berga, Queralt, Figuerassa i Rasos de Peguera. Comencem a baixar, primer per pista, i després per un corriol molt divertit. De nou a Cal Rosal pugem cap a Obiols i seguim planejant cap a Graugés i de nou a Berga. Una ruta fàcil amb dos trams on podem optar per la pista o per camins més tècnics i entretinguts.

     

Fitxa

 • Tipus de sortida: Bicicleta de muntanya
 • Lloc de sortida: Berga Berguedà
 • Distància: 24,10 quilòmetres
 • Desnivell positiu: 560 metres
 • Temps: 02:15 hores
 • Dificultat: Fàcil
 • Sensació de dificultat: Fàcil
 • Cartografia: Rasos de Peguera - Ensija Editorial Alpina (1:25.000)

Itinerari

Punt de pas Temps parcial (h.) Temps acumulat (h.) Distància (km.)
Berga 00:00 00:00 0
Cal Rosal 00:20 00:20 5,5
Montsent 00:40 01:00 11,0
Cal Rosal 00:15 01:15 14,0
Pausa 00:10 01:25
Obiols 00:10 01:35 15,6
Graugés 00:20 01:55 19,6
Berga 00:20 02:15 24,1

Crònica

Feia dies que volia pujar cap a la serra de Montsent en bicicleta i contemplar una perspectiva diferent de Berga i les serres que l'envolten: Queralt, la Figuerassa i els Rasos de Peguera. Aprofitem un matí de dissabte en què tenim poca estona per fer aquesta ruta fàcil amb sortida i arribada a la capital berguedana. La ruta plantejada baixa per pistes i algun tros de camí fins a Cal Rosal, però també tenim l'opció una variant més trial·lera per un corriol que segueix un tram del Canal Industrial. Aquesta variant, tot i que està explicada, no surt al track, el qual segueix la pista principal. Les escasses fotos són de dos dies diferents: les de la variant del Canal Industrial són d'uns dies abans, en una ruta de descoberta, i la resta són del dia narrat.

Creuem la ciutat de Berga cap al seu límid sud-est, fins l'antic col·legi de les Dominiques, actualment escola Xarxa, on prenem una pista que planeja fins al Mas d'en Bosc. En aquest punt tenim l'opció de baixar per la pista, o fer una variant més trial·lera. Si baixem per la pista (ruta del track) hem de passar entre el Mas d'en Bosc i la part superior del càmping de Berga. Passada la masia la pista comença una ràpida i còmoda baixada fins a la casa de Cal Garrós. Si volem agafar la variant, al Mas d'en Bosc hem de girar a l'esquerra i prendre una pista precària que baixa cap un fons del torrent, on trobem un aqüeducte per on passen les aigües del Canal Industrial. El creuem per sota i avancem paral·lels al canal per una pista. Al cap d'uns metres la deixem tot seguint els senyals blancs i verds d'un sender local. Arribem a un petit pont sobre el canal, on comença un camí trial·ler que anirem seguint de baixada. És força ciclable, tot i que en algun punt si no es té molta habilitat caldrà posar els peus a terra. Després d'una bona baixada el caminet desemboca en una pista a pocs metres de Cal Garrós.

Seguim la pista fins a la casa de Vilafelet, però abans d'arribar-hi prenem un caminet a l'esquerra que planeja entremig dels camps. Creuem un parell de bailets i baixem cap a la casa de la Bruguera. Creuem per un pont sota la variant, i per l'altre cantó avancem cap al pla de les Monges, sobre mateix de Cal Rosal, on arribem tot seguit. Seguim ara per asfalt cap a l'antiga carretera d'Olvan, però la deixem en un revolt poc després de passar de nou per sota de la variant. Marxem a l'esquerra per una pista que segueix un rierol i ens porta fins a la casa de la Pubilla. Girem lleugerament a la dreta i trobem la pista principal que seguiria cap a la Portella. Deixem a la nostra esquerra Fuïves i seguim la pista aproximadament un quilòmetre.

Abandonem ara la pista de la Portella i comencem a pujar cap a la nostra esquerra. La pista puja fort, i més endavant trobem algun pujador llarg i intens que si no s'està molt en forma ens obligarà a posar el peu a terra. Passats els pujadors més forts la pista es suavitza fins a fer-se pràcticament plana. Fins i tot baixem uns metres fins a tocar de la masia de Montsent. Voregem la casa i contemplem el paisatge des d'aquest punt alçat. Es pot contemplar una panoràmica diferent de les serres de Queralt, la Figuerassa i els Rasos de Peguera, i més a l'est el Sobrepuny i el Catllaràs. A l'altre cantó de la casa la pista comença a baixar fort. La seguim gairebé dos quilòmetres des de la casa, i en un petit replà la deixem per agafar un corriol a la dreta.

Comença ara un dels trams més divertits de la ruta. Es tracta d'un corriol molt ciclable i molt conegut pels habituals de la BTT de la comarca. El caminet baixa amb pendent sostingut pel serrat de Tàpies. És molt entretingut sense ser difícil, totalment ciclable pels avessats, i els menys atrevits potser posem el peu a terra en algun punt. Un corriol divertit i emocionant de gairebé dos quilòmetres. El corriol es pot evitar seguint per la pista, tot i que és imperdonable no baixar-hi. El caminet acaba desembocant a la pista, pràcticament sota les pilones de la C-16. Arribem de nou a Cal Rosal, fem una petita pausa i emprenem el retorn cap a Berga.

Creuem el Llobregat i pugem uns metres fins a la bonica ermita prerromànica d'Obiols. Planegem entremig dels camps de cereals i pugem lleugerament fins al Colletó de Ballús. Ja de pla avancem ràpid per pistes entremig de conreus en direcció a Graugés. Creuem el nucli i a la cruïlla de camins descartem l'asfalt i prenem la pista que marxa de front i avança cap a la base de la serra de Noet. Entrem a Berga pel Pla de l'Alemany, al vessant sud de la vila, i tanquem així una ruta fàcil i força rodadora, amb dues variants que ens donen un punt d'emoció i diversió sobre la bicicleta.

  Mapa i track GPS

  Track GPS de la ruta

  Descarregar track en format GPX (GPS Exchange Format)
  Descarregar track en format KMZ (Google Earth)
  Descarregar track en format TRK (CompeGPS)

  Imatges

  Afegeix un nou comentari