Arrossars de Pals i Gola del Ter

 • Poble medieval de Pals

 • Pedalant entremig dels arrossars

 • Pistes fàcils entre els camps anegats

 • Arribem a la riba del Ter, sota el Montgrí

 • Circulem al peu del Ter

 • Les illes Medes des de la Gola del Ter

 • Indicadors de la xarxa cicloturista

 • Pals

 • Cala s'Alguer

Fem molts quilòmetres però sense a penes desnivell per la gran plana baix empordanesa. Planegem ràpid per la via verda del Tren Petit des de Palamós a Palafrugell, i per bones pistes de la xarxa cicluturista arribem al bonic poble medieval de Pals. Seguim cap a llevant pels extensos arrossars fins a les Basses d'en Coll, i tot seguit a la Gola del Ter, on el riu pirinenc desemboca al mar davant les illes Medes. Tornem més per l'interior, connectant Fontanilles, Sant Feliu de Boada i Torrent, i de nou prop del mar fem parada paisatgística a la platja de Castell i la cala s'Alguer.

     
     

Fitxa

 • Tipus de sortida: Cicloturisme
 • Lloc de sortida: Sant Antoni de Calonge (Baix Empordà)
 • Distància: 73,00 quilòmetres
 • Desnivell positiu: 300 metres
 • Temps: 08:20 hores
 • Dificultat: F
 • Sensació de dificultat: Fàcil
 • Cartografia: Empordà Costa Brava Editorial Piolet (1:30.000)

Itinerari

Punt de pas Temps parcial (h.) Temps acumulat (h.) Distància (km.)
Sant Antoni de Calonge 00:00 00:00 0
Palafrugell 00:40 0:40 9,8
Pals 00:40 01:20 17,9
Basses d'en Coll 01:15 02:35 28,1
Gola del Ter 00:45 03:20 34,6
Pausa 00:15 03:35
Fontanilles 00:45 04:20 44,5
Sant Feliu de Boada 00:20 04:40 49,4
Pausa 01:10 05:50
Palafrugell 00:40 06:30 58,2
Platja de Castell 00:25 06:55 65,2
Palamós 00:50 07:45 70,7
Pausa 00:25 08:10
Inici 00:10 08:20 73

Crònica

En un diumenge esplèndid ens disposem a dedicar el dia a pedalar per la gran plana del Baix Empordà i connectar el mar amb algunes de les boniques poblacions d'aire medieval. Hem recorregut aquesta zona en diverses ocasions, ja que és molt agradable i en cada època de l'any ens sorprèn amb canvis en el paisatge. En aquest estiu en què la calor encara no és molt intensa, ens atrevim a acostar-nos als arrossars de Pals, que seguint un cicle de vida invers a la majoria de plantes, ara estan en plena verdor enmig dels camps inundats.

Com d'altres vegades posem el punt de partida a Sant Antoni de Calonge, i com que tenim la intenció de pujar força amunt, haurem de recórrer molts quilòmetres. El Baix Empordà és un territori molt pla si exceptuem la serra de les Gavarres i alguna de menor com l'Ardenya o la muntanya de Begur. Ens dedicarem a aquesta zona central planera farcida de pobles medievals, masos amb molta solera i tradició i extensos camps de cereals i d'arròs a la zona oriental de Pals. L'extensa xarxa cicloturista del Baix Empordà ens permet mil-i-una combinacions per unir pobles i altres llocs d'interès. Però sortir de tan avall és un hàndicap important si volem pujar fins a la Gola del Ter, un dels llocs màgics de la zona, i això ens condiciona la ruta.

En diverses vegades que hem estat per la zona en bicicleta veiem que hi ha dues possibles alternatives: fer recorreguts més de muntanya com el que vam fer ahir, tot i que una mica frustrat per la pluja, a la zona de les Gavarres, o bé planejar per la zona interior, on podem fer molts quilòmetres en una jornada i veure llocs ben interessants. Després de provar diverses combinacions en aquesta zona plana, hem vist que la zona potser més interessant per fer en bicicleta és el quadrant delimitat per Palafrugell al sud, la Bisbal a l'oest, el mar a l'est i el Montgrí al nord. En aquesta zona es dóna una combinació paisatgística molt interessant, amb preciosos pobles medievals, camps d'arròs i cereals, cursos fluvials, castells i el mar. Precisament fa un temps vam fer una interessant ruta per la Plana del Baix Empordà que reuneix tots aquests requisits. La ruta d'avui no és tan interessant, ja que té trams més llargs de connexió que són menys interessants, i fins i tot algun tram llarg d'asfalt.

Sortim de Sant Antoni de Calonge i prenem el carril bici que voreja Palamós pel nord. Al cap d'amunt de la vila enganxa amb la via verda del Tren Petit. Seguim el recorregut recte i planer que convida a rodar a bon ritme fins a Palafrugell. Creuar aquesta vila sempre és incòmode, i ho fem per ponent seguint els senyals de la ruta Pirinexus. Sortim pel nord de la població on enganxem de nou amb bones pistes que ressegueixen la riera d'Esclanyà directes cap a Pals. Voltem pels carrers empedrats i costeruts d'aquesta bonica vila medieval, i pugem fins al mirador del Pedró, amb bones vistes de la plana, el Montgrí i les illes Medes.

Sortim de Pals cap a l'est seguint el GR, i fent una volta una mica estranya amb força asfalt acabem d'arribar al petit nucli dels Masos de Pals. Amb certa confusió pels escassos cartells de la xarxa cicloturista, finalment encertem a trobar la pista que segueix cap al nord i s'endinsa en una extensa zona agrícola. Transitem primer per camps de cereals, i més endavant passem entremig dels camps d'arròs, inundats aquesta època i amb les plantes que comencen a créixer i mostren un verd ben viu. Les pistes planes, ràpides i còmodes transiten entre els camps, i ens van portant cap a l'est fins a les Basses d'en Coll, un refugi d'aus de tota mena. Seguim per la pista ara fent alguna volta una mica estranya per vorejar diferents infraestructures com càmpings o urbanitzacions, i encara entremig dels sembrats inundats arribem a l'amplíssima platja de la Fonollera. Avancem uns metres més fins a la Gola del Ter.

El riu Ter s'aboca a la Mediterrània formant un petit delta de sorra. El lloc és molt bonic, ja que el riu ben ample en els seus darrers metres i amb l'aigua de color verdós s'uneix al blau intens del mar, i l'aiguabarreig entremig de les llengües de sorra forma una preciosa combinació. Si a això hi afegim les illes Medes a l'horitzó, l'estampa marítima esdevé inigualable. És un dels llocs més especials del Baix Empordà. Gaudim uns minuts d'aquesta zona increïble, i tot seguit comencem el camí de retorn.

Remuntem el riu per la pista que circula a la seva riba dreta. Al fons, a l'altre cantó de riu tenim el massís pedregós del Montgrí, que trenca la monotonia de la gran plana. El Montgrí fa de límit amb l'Alt Empordà, ja més abrupte. Seguim un tram el Ter fins que trobem indicadors cap a Fontanilles. De nou creuem una gran zona agrícola i planegem entre els arrossars, on tota mena d'ocells miren d'arreplegar algun cuc entre la mullena. Creuem la carretera C-31 a tocar del camp de vol de l'Empordà, i avancem al peu del riu Daró Vell fins a l'entrada de la població de Fontanilles.

Sense entrar a Fontanilles girem a l'esquerra i canviem de direcció. Si fins ara veníem cap a l'oest, ara ens encarem directes cap al sud, accelerant el retorn. Passem el nuclis de Fontclara, els afores de Palau-sator, Sant Julià de Boada i tot seguit Sant Feliu de Boada, on la gana ens fa aturar i dinar en un restaurant de la població. Fem un dinar frugal no sigui cas que se'ns acabin les ganes de pedalar, ja que encara resten uns quants quilòmetres. Havent dinat seguim cap al sud, i en comptes de tornar a Pals anem a Torrent, i així fem la volta més rodona. De Torrent avancem cap a Palafrugell, i abans d'arribar-hi ens afegim al camí que ja havíem fet d'anada.

Des de Palafrugell anem a buscar de nou la ruta del Tren Petit i la seguim cap a Palamós, però sota la Torre Mirona prenem la bifurcació que ens porta a la platja Castell, probablement l'única gran platja sense urbanitzar de tot el Baix Empordà. Seguim per una pista ombrívola vora el mar cap a Palamós, però encara fem una última marrada, aquesta a la cala s'Alguer, un dels raconets més deliciosos d'aquesta costa abrupta, amb les petites cases dels pescadors de diversos colors i les barques arran de platja.

Entrem a Palamós per la Fosca i ens dirigim cap al nucli antic per fer una última cosa que ens quedava pendent: prendre un gelat a la magnífica gelateria italiana Veneta, on al meu parer fan els millors gelats que he provat fora d'Itàlia. Una manera dolça i agradable d'acabar una ruta llarga i fàcil, amb més de 70 quilòmetres per l'excel·lent xarxa cicloturista del Baix Empordà.

 

Mapa i track GPS

Track GPS de la ruta

Descarregar track en format GPX (GPS Exchange Format)
Descarregar track en format KMZ (Google Earth)
Descarregar track en format TRK (CompeGPS)

Imatges

Afegeix un nou comentari