Cuyalaret (2.286 m.)

 • Des de la sortida ja veiem l'objectiu

 • Pendents suaus, amples i progressius

 • Baixant del cim per una llengua de neu

 • Descens fàcil i agradable

 • Final de trajecte

Fem uns sortida ràpida i enfilem un cim fàcil, directe i agraït. Sortim des dels plans del Portalet, però avui en comptes de creuar-los comencem ja a pujar progressivament en direcció sud-oest. Sempre amb el cim a la vista anem remuntant els amplis lloms fent llargues diagonals. Coronem el cim amb els esquís als peus, i contemplem l'amplíssima vista, sobretot amb els ulls posats a l'abrupte vessant nord de l'Anayet. Descens fàcil, agraït i molt esquiador per pales amples i pendents suaus. Ideal per un dia amb poc temps.

     
     

Fitxa

 • Tipus de sortida: Esquí de muntanya
 • Lloc de sortida: Cabana de l'Araille Portalet d'Aneu, frontera hispano-francesa
 • Distància: 6,10 quilòmetres
 • Desnivell positiu: 585 metres
 • Temps: 3:00 hores
 • Dificultat: F / S2 / ME
 • Sensació de dificultat: Fàcil
 • Cartografia: Valle de Tena Editorial Alpina (1:40.000)

Itinerari

Punt de pas Temps parcial (h.) Temps acumulat (h.) Distància (km.)
Cabana de l'Araille 00:00 00:00 0,0
Pic de Cuyalaret 01:35 01:35 3,0
Pausa 00:45 02:15
Inici 00:45 03:00 6,1

Crònica

La d'avui és pràcticament una esquiada exprés. Avui és l'últim dia de les minivacances que passem al cap d'amunt de la Vall de Tena, ja tocant amb la vall francesa d'Anéou. Hem de fer el llarg viatge de retorn, però encara voleu aprofitar el bon temps i esprémer un xic més aquesta zona d'abundant innivació. Com que tenim poc temps optem pel pic de Cuyalaret, fàcil i molt directe. També ja vam pujar-lo l'any passat, i val a dir que hi havia més neu, però en tenim prou per passar una bona estona abans de tancar aquests dies d'ski plaisir.

Avui ja només amb la Sílvia ens dirigim cap al gran pla que hi ha al vessant nord de la frontera del Portalet. És dilluns de Pasqua, i encara queda molta gent que té festa i aprofita per gaudir de les últimes neus. Des de l'aparcament al peu de la carretera s'endevina perfectament el cim, que no deixa de ser una punta enmig de la llarga carena d'Anéou. Del cim ens en separa un llarguíssim llom suau i progressiu, que es pot traçar pràcticament en línia recta. Només en els trams un xic més drets cal fer algunes zetes per amorosir el pendent. També es pot sortir directament del Portalet, sense baixar al gran pla, però llavors el recorregut és molt més de flanc, amb menys desnivell, però més incòmode. Preferim començar des del pla i remuntar per la gran llomada.

Hi ha poc a explicar de la ruta, ja que és directa i sempre visible. Podem pujar pràcticament per on vulguem, i tracem la línia que ens sembla més adequada, intentant que el pendent sigui el màxim de progressiu. Tot pujant deixem a l'esquerra la característica roca anomenada la Campana d'Aneu, i a la dreta la carena rocosa del pic d'Aneu. Entremig el llarg llom que anem resseguint, amb algun tram de neu endurida on el sol encara no l'ha treballat. A mesura que pugem el pendent és una mica més dur, i el tram superior és clarament més dret, però podem arribar amb els esquís als peus fins al mateix cim per una petita llengua de neu que es resisteix a fondre's.

El dia és tan esplèndid que fem una bona pausa al cim, contemplant el bonic paisatge. Pocs metres al sud destaca la paret nord del pic d'Anayet, abrupte i vertical. Evidentment també continuem gaudint del Midi d'Ossau, amo i senyor de la contrada. Més a l'est també ens fixem en els pics de l'Infierno, amb la seva característica cresta de roca blanquinosa. Finalment cap a l'oest, de la zona de Candanchú descata el pic d'Aspe, un cim elegant i vertical.

Ens calcem els esquís i baixem tot gaudint de la neu que ja s'ha anat transformant fins al punt òptim. El descens és senzill i directe, i aprofitem les amples pales per dibuixar grans esses en un esquí plaent i reposat. La baixada, com sempre passa quan trobes bona neu, es fa curta, i en un tres i no res tornem a ser al fons del gran pla del Portalet. Pugem els pocs metres fins a l'aparcament satisfets d'una ruta curta i agraïda, ideal per dies amb el temps just, o com avui que encara ens queda la tornada cap a casa, amb la il·lusió que ens hauran guardat algun tall de mona.

 

Mapa i track GPS

Track GPS de la ruta

Descarregar track en format GPX (GPS Exchange Format)
Descarregar track en format KMZ (Google Earth)
Descarregar track en format TRK (CompeGPS)

Imatges

Afegeix un nou comentari