Pointe de Rasis (2.844 m.)

 • Sommet Bucher

 • El bonic cim de Roche des Clos

 • Vorejant la Pointe de la Selle

 • Aresta de la Pointe de Rasis

 • Camí de tornada, amb el Rochebrune al fons

Enfilem avui un cim poc destacat per si mateix, però que ens ofereix un bell recorregut i una excel·lent panoràmica. Per sobre de Château-Queyras pugem amb cotxe fins la Sommet Bucher, a més de 2.000 metres, i emprenem un bonic camí per pastures i avetosa fins sota l'estètica Pointe de la Selle. Per una coma ampla remuntem fins un coll i per l'aresta accedim al cim, des d'on tenim una amplíssima perspectiva de tot el Queyràs.

Fitxa

 • Tipus de sortida: Caminada
 • Lloc de sortida: Aparcament Sommet Bucher, Château-Queyras (França)
 • Distància: 12,8 quilòmetres
 • Desnivell positiu: 965 metres
 • Temps: 06:15 hores
 • Dificultat: F
 • Sensació de dificultat: Fàcil
 • Cartografia: Guillestre, IGN (1:25.000)

Itinerari

Punt de pas T. parcial (h.) T. acumulat (h.) Dist. (km.)
Sommet Bucher 00:00 00:00 0,0
Col des Prés de Fromage 00:34 00:34 1,1
Pointe de la Selle (sota) 01:12 01:46 4,3
Coll 01:05 02:51 5,9
Pointe de Rasis 00:19 03:10 6,4
Inici 03:05 06:15 12,8

Crònica

Avui fem una ruta de transició. No podem dir que sigui un dia de descans, ja que estarem més de 6 hores de marxa, però sí que ens ho prenem amb certa calma. Tot i que pujarem una muntanya, avui més que una ascensió és una excursió que ens portarà per paratges còmodes i de gran bellesa. Gaudirem d'un paisatge contrastat entre el tapís verd suau de les pastures, el verd fort dels avets, la verticalitat de les roques a la Pointe de la Selle, el blau intens dels cels del Queyràs i les mil-i-una taques de color de les abundants flors d'aquest parc natural.

Des del poble fortificat de Château-Queyras prenem una pista asfaltada que puja cap a la Sommet Bucher, un cim al qual s'accedeix amb vehicle. Pujarem motoritzats fins a 2.200 metres d'alçada superant un fort desnivell per una pista amb un primer tram asfaltat i llavors de terra. Des de l'aparcament comencem a caminar enfilant fins al petit cim que hi ha just a sobre, on hi ha un petit refugi de pastors. Des del cim tenim una bona panoràmica cap a totes bandes, però crida l'atenció especialment l'estètic pic de la Roche des Clots. De fet inicialment pensava que havíem de pujar aquesta muntanya, però la ressenya que portàvem és d'una altra de més elevada que hi ha al darrere. No veurem el cim fins gairebé el final.

Des del cim Bucher baixem cap a l'altre cantó per un camí dretot que ens deixa en unes àmplies pastures. Som al coll des Prés de Fromage, una zona plana on hi ha algunes bordes de pastors molt ben integrades amb l'entorn. Bucòlic i alpí. Des del coll seguim cap al sud descartant la pista que marxa a la dreta, i també la de l'esquerra que va a la capella de Saint Simon. Prenem el camí del mig que s'endinsa al bosc de Bourrels. Planejarem durant una bona estona, gaudint de l'ombra dels grans avets en un terreny molt suau.

Passada l'avetosa la visió s'obre, i entrem a l'ampla coma del Vallon. Davant nostre contemplem les estètiques agulles de la Pointe de la Selle. Ens hi dirigim tot seguint el camí. Hi ha diversos camins, principalment fets pel bestiar, però cal seguir el que va al peu del torrent. Ens vam equivocar i vam fer una volta innecessària cap a la dreta, per sota de les agulles. En tot cas és una zona molt agradable, en què el color verd de les pastures contrasta amb la roca vertical. Passem de la suavitat de la gespa a la severitat de la roca vertical sense transició. És un racó molt bonic.

Passem al peu mateix de les agulles, i les deixem a la dreta. El camí comença a pujar més decidit cap un evident coll al cap d'amunt de la coma. Durant una bona estona anirem pujant més fort fins assolir el coll, el qual ens obre la vista cap al sector de Saint-Véran, el poble més alt d'Europa, que veiem a l'altra banda (est). Un cop al coll només queda resseguir la carena, prou ampla i còmoda per caminar sense problemes. En pocs minuts coronem el cim de la Pointe de Rasis (2.844 m.)

Contemplem el paisatge i dinem tranquil·lament. Cap a totes bandes es veuem muntanyes, valls, pastures, bordes i petits poblets. El Queyràs és una zona encantadora, on es poden combinar excursions còmodes com les d'avui amb altres de més exigents i alpines. És una zona tranquil·la, poc explotada turísticament, amb interessantíssimes opcions per fer muntanya. Realment és una zona que ens ha seduït.

Ens plantegem d'anar a seguir la cresta de la Rousse i accedir al pic de la Roche des Clots, per fer un itinerari de tornada diferent, més muntanyenc. Però com que estem una mica lesionats i no portem cap tipus de material, decidim l'opció fàcil de tornar pel mateix camí. De tornada ens sorprèn l'estètica del pic de Rochebrune, molt destacat i prominent, rocallós i piramidal. L'anem contemplant ja que ens ve de cara tot tornant, i ja vaig pensant en què pot ser una de les opcions pels propers dies.

Baixem de nou per la coma. Tornem a vorejar les agulles de la Pointe de la Selle i seguim el camí correcte del peu del torrent. Creuem el bosc de Bourrels per camí planer i fàcil, i al Col des Prés de Fromage busquem un camí més directe que ens eviti passar per la Sommet Bucher i ens porti directament a l'aparcament. Al final encara hem de fer una darrera pujada força feixuga.

Arribem al destí i descansem una bona estona tot prenent el sol en les àmplies pastures d'aquest sector, gaudint de l'aire fresc d'alçada. Ha estat una ruta agraïda, fàcil però bonica i panoràmica. Queyràs en estat pur.

 

Mapa i track GPS

Track GPS de la ruta

Descarregar track en format GPX (GPS Exchange Format)
Descarregar track en format KMZ (Google Earth)
Descarregar track en format TRK (CompeGPS)

Imatges

Afegeix un nou comentari