Arrossars del Baix Empordà

Arribant a Pals Tractor en un camp d'arròs amb ocells que aprofiten per menjar cucs Camí de tornada, amb el sol a punt de pondre's

El Baix Empordà ofereix una extensa xarxa de pistes i camins força planers que permeten recórrer en bicicleta un ampli i variat territori sense excessiu esforç. Circulem per pobles d'interior fins arribar a la Gola del Ter.

Després de diversos caps de setmana dedicats a la muntanya i la neu, decidim fer un canvi total de registre i ens encarem cap al Baix Empordà amb la idea de treure la pols a la bicicleta i rodar sense gaire complicacions. No teníem cap idea concreta, tot i que inicialment havia pensat en fer una ruta més muntanyera per la serra de les Gavarres. Però com que feia molts dies que no agafàvem la bicicleta, vam optar per una ruta més rodadora i amb poc desnivell.

Sortim de Sant Antoni de Calonge, creuem Palamós fins a la Fosca, on ja deixem l'asfalt i agafem un camí d'interior fins a la bonica platja del Castell. En aquest punt veiem que han arranjat una Via Verda, que després agafarem de tornada. Anem connectant camins i pistes, i poc després del veïnat de l'Ermedàs arribem a Palafrugell. Anem seguint les nombroses marques dels itineraris cicloturistes del Baix Empordà. Hi ha multitud de possibilitats, per tant és recomanable portar un mapa (que es pot aconseguir gratuïtament a les oficines de turisme) Creuem la ciutat de sud a nord, i tornem a agafar una pista forestal que ens portarà al veïnat de Rajoleries, després creuarem la carretera al costat mateix d'un polígon industrial, i uns quilòmetres més endavant tornarem a creuar una altra carretera. És una zona molt intervinguda per la mà de l'home, i aquest tram és potser el menys interessant de tots.

Després de creuar la carretera al costat d'una depuradora prenem una pista més tranquil·la, passem al costat d'unes granges i ja veiem davant nostre la inconfundible silueta de Pals. L'itinerari és molt planer, i ens mengem els quilòmetres fàcilment. En portem poc més de 20 quan passem Pals. Creuem aquesta bonica vila medieval també de sud cap a nord i poc després enllacem amb el GR-92, que anirem seguint durant uns quants quilòmetres. Més endavant el deixarem i continuarem per les pistes que transiten enmig dels grans arrossars, seguint el vessant dret del Rec del Molí de Pals. En aquesta zona hi ha moltíssimes pistes, i moltes d'elles moren en els camps d'arròs. És recomanable seguir els itineraris marcats.

La pista que seguim ens porta fins a les Basses d'en Coll, una gran zona arrossera que arriba fins al mar. Circulem durant una bona estona al costat mateix dels camps d'arròs, i ens deleitem amb la gran multitud d'espècies d'ocells que habiten aquest ecosistema humit. Arribem a la platja, però no podem creuar a l'altra banda del rec, i hem de tornar enrere. Busquem un petit pont que ens han indicat, però està en obres i no podem creuar. Hem de tornar encara més enrere, fins a les envistes de Torroella de Montgrí.

Un pagès de la zona que està treballant en els camps d'arròs ens indica molt amablement el millor camí per arribar fins a les Goles del Ter. Enllacem algunes pistes i arribem fins a la mateixa riba dreta del Ter, en el seu últim tram, abans d'abocar les seves aigües al mar. Anem seguint un camí ben arranjat durant uns quilòmetres, al costat mateix del riu. És un passeig ben fàcil i agradable. A l'altra riba deixem enrere Torroella i el massís del Montgrí al seu darrera. Ens acostem al mar, i aquí el riu és força ample. Aviat arribem a la mateixa desembocadura, la Gola del Ter. Descansem uns minuts, fem fotos, contemplem les illes Medes al davant nostre, i l'Estartit a l'altra vessant del riu.

Seguim uns metres per la pista que passa pel costat de la platja de la Fonollera, i prenem un carril bicicleta asfaltat cap a l'interior, allunyant-nos del mar. Avancem a bon ritme fins que arribem a Fontanilles, i ja és l'hora de dinar. Malauradament en aquest poble no hi ha cap bar, i seguint les indicacions d'un veí ens desviem un parell de quilòmetres quins a Gualta, on dinarem al bar del poble. Havent dinat, sense encantar-nos posem rumb de tornada, passem Fontanilles, Fontclara, Sant Julià de Boada i de nou Pals, sempre seguint els itineraris cicloturistes del Baix Empordà.

Des de Pals desfem el mateix camí que ja havíem fet al matí. Passem Palafrugell i uns quilòmetres després fem una petita variació en l'itinerari d'anada i prenem la nova via Verda que s'ha obert en aquesta zona, la Ruta del Tren Petit, i la seguim fins a la mateixa platja del Castell. Amb poc esforç més, i ara els quilòmetres ja es comencen a notar, acabem d'arribar fins al punt d'origen.

Ha estat una ruta fàcil, variada i interessant. Hem fet 88 quilòmetres passant per petits pobles de l'interior, transitant per pistes i camins poc freqüentats en època hivernal, hem seguint el Ter en el seu final inexorable al Mediterrani, hem contemplat les illes Medes i les immenses platges ara solitàries de la zona, hem fet molts quilòmetres entre els arrossars compartint l'espai amb una gran munió d'ocells, hem contemplat el massís del Montgrí des d'un tros enllà. Una ruta molt interessant, especialment per fer fora de temporada amb la tranquil·litat i la pau d'un assolellat dia d'hivern empordanès.

Imatges

Comentaris

Boniques Fotos, veig que el Ter pobret baixa mes ple. Jo hi passo els caps de setmana de primavera i estiu per aquesta zona i es molt recomanable.

Afegeix un nou comentari