Puig Cornador (1.229 m.)

Sortim caminant des del nucli de Vinyoles, al peu de la notable masia de Portavella, i ens enfilem a la carena seguint el camí indicat (GR-1). Avancem cap a l'oest pel fil de la carena arbrada i amb vistes limitades. Passem al costat d'un faig monumental, i poc més endavant el vèrtex geodèsic mig camuflat per la vegetació. Planegem per la carena fins arribar a la magnífica església de Santa Margarida de Vinyoles, aquí sí, amb grans vistes sobretot de l'altiplà del Lluçanès i la plana de Vic. Seguim el camí tot carenejant fins al coll Tallat on comença una curta però intensa pujada fins al cim, el Puig Cornador, també molt panoràmic. Reculem fins al coll i baixem cap al sud pel GR fins al coll de l'Ampolla, on prenem una pista cap a l'est que ens portarà pel vessant solei fins al punt d'inici.

     

Fitxa

 • Tipus de sortida: Caminada
 • Lloc de sortida: Sant Martí de Vinyoles Les Llosses (Ripollès)
 • Distància: 7,90 quilòmetres
 • Desnivell positiu: 360 metres
 • Temps: 2:50 hores
 • Dificultat: F
 • Sensació de dificultat: Fàcil
 • Cartografia: Lluçanès Editorial Alpina (1:25.000)

Itinerari

Punt de pas Temps parcial (h.) Temps acumulat (h.) Distància (km.)
Sant Martí de Vinyoles 00:00 00:00 0,0
Santa Margarida de Vinyoles 00:50 00:50 1,9
Puig Cornador 00:35 01:25 3,3
Pujampí 00:35 02:00 4,7
Vinyoles 00:50 02:50 7,9

Crònica

S'aixeca un dissabte rúfol, força tapat en alçada i gris a tot arreu. Avui farem una sortida fàcil i agradable, tot i que ens obliga a fer una bona estona de cotxe per carreteres plenes de revolts. Serà una ruta carenera des del nucli de Vinyoles fins al Puig Cornador, sostre del Lluçanès, amb tornada pel vessant solei.

Per arribar al lloc de sortida sortim de Berga i marxem per la carretera C-26 cap a Vilada, Borredà i més endavant prenem la carretera de les Llosses fins al quilòmetre 183,5, a l'Hostal Cremat. Aquí surt una pista encimentada a la dreta (sud) que indica la direcció cap als veïnats de Vinyoles i Sovelles. Anem pujant per la pista estreta, que en alguns trams és molt dreta. Descartem el ramal de Sovelles i anem pujant durant 5 km. fins que s'acaba el ciment i continua uns metres més la pista de terra fins al petit nucli al voltant de l'església de Sant Martí de Vinyoles, i sota la gran masia medieval de Portavella.

Hi ha un petit aparcament al costat de la casa de cal Campaner, adosada a l'església de Sant Martí. Sortim caminant l'Anna, la Sílvia, el Fum i jo mateix. Seguirem el GR, i per fer-ho hem d'enfilar-nos just davant de la gran masia de Portavella fins i tot amb un esglaó metàl·lic encastat a la roca. Pugem uns metres i tenim una bona vista d'aquesta gran masia de la qual es té notícia des del segle XII. És un casal de notables dimensions i planta rectangular, d'origen medieval i del qual destaca una sòlida torre de 5 pisos que l'hi dona caràcter. Contemplem la bonica masia, actualment dedicada al turisme rural, i seguim el nostre camí que s'endinsa al bosc cap a la carena.

El punt de sortida ja és força elevat, poc més de 1.000 metres, i no ens costarà gaire enfilar-nos a la carena que seguirem durant una bona estona. El camí és ben indicat (GR-1), i avancem sense dificultats cap a l'oest pujant lleugerament pel llom d'una carena boscosa que no ens permet veure paisatge. Pugeu suaument per un bosc agradable seguint el GR fins al collet de la Baga. Poc més endavant deixem momentàniament el GR i prenem un corriol que s'enfila a l'esquerra. El GR voreja el turonet per sota, però nosaltres ens hi enfilem, ja que a dalt hi ha dos elements interessants: el primer un faig de notables dimensions i amb un bonic brancatge. Poc més endavant, gairebé cobert de vegetació hi ha un vèrtex geodèsic, que curiosament no es troba situat al Puig Cornador, que és el punt més alt de la carena, sinó aquí, a 1.206 m.

El camí continua endavant sempre per dins del bosc, ara de baixada del turó. Retrobem el GR i de seguida trobem un petit replà al final del qual hi ha la bonica església de Santa Margarida de Vinyoles, sens dubte el lloc més interessant de la ruta d'avui. L'església i els edificis adosats estan situats en un petit replà al cap d'amunt de la carena, amb una extensa visió cap al sud de tot l'altiplà del Lluçanès i la plana de Vic. La vista és molt extensa, però avui el dia no és especialment propici, ja que hi ha núvols i la visibilitat és reduïda.

Santa Margarida és un monument de dimensions notables, d'estil medieval, probablement del segle XI, però molt modificat durant els segles. L'edifici actual és del 1854, bastit per un vot del poble per demanar protecció contra l'epidèmia de còlera. Originàriament era la capella del castell, que podem veure mig enrunat uns metres més avall, cap al sud. A part de l'església, l'edifici té adosat l'antiga casa dels ermitans. Hi ha 3 portes, dues a migdia i una a ponent que correspondria amb l'entrada de l'església, damunt de la qual hi ha una inscripció curiosa, més en els dies que ens ha tocat viure: LA POR DE LA PESTA ME HA EDIFICAT 1854.

Seguim el bonic camí carener després d'haver contemplat l'edifici i les vistes cap al sud. Planegem uns minuts més i arribem aviat al coll Tallat (1.139 m.) Aquí comença una pujada curta però decidida que ens enfila fins al sostre de la ruta, el Puig Cornador (1.229 m.) Contemplem el paisatge, similar al que vèiem des de Santa Margarida, i descansem uns minuts abans de tornar pel mateix camí fins al coll. Aquí continuarem pel GR que baixa cap al vessant sud per un bonic corriol que ens portarà fins al collet de l'Ampolla, on deixem el GR i prenem una pista a l'esquerra. De seguida arribem a la masia de Pujampí, en estat de ruïna, tot i que havia tingut alguna època més esplendorosa, com mostra la seva notable magnitud. Malauradament la situació isolada i la dificultat de comunicacions va dictar sentència.

Anem seguint la pista cap a l'est sota mateix de la serra de Santa Margarida que hem anat recorrent d'anada per la carena. Ara emprenem la tornada, que serà més ràpida i també un xic monòtona, ja que caminarem sempre per la pista. Avançarem gairebé de pla durant poc més de 3 km. per aquesta pista soleia sota mateix de la serra. Passem per una zona de camps, i descartem diversos camins i pistes que neixen principalment cap al sud. Caminem tranquil·lament gaudint de la conversa fins arribar al punt d'origen, on donem per acabada aquesta ruta fàcil però ben agradable per la carena de Santa Margarida de Vinyoles.

  Mapa i track GPS

  Track GPS de la ruta

  Descarregar track en format GPX (GPS Exchange Format)
  Descarregar track en format KMZ (Google Earth)
  Descarregar track en format TRK (CompeGPS)

  Imatges

  Afegeix un nou comentari