Miradors de Revilla

Al petit poble de Revilla hi neix un camí que voreja les cingleres i arriba fins a uns miradors sobre les gorges d'Escuain. Des d'aquests punts elevats es pot contemplar el camí del riu Yaga, que neix als peus del Mont Perdut i excava un profund engorjat en el seu trajecte cap al riu Cinca on desemboca. Passats els miradors seguim per un caminet molt agradable dins el bosc que s'enfila cap a l'altiplà de la Loresa, on gaudim de bones vistes cap al Castillo Mayor. El caminet comença a baixar fins al petit nucli bastit al voltant de l'església de San Félix.

     

Fitxa

  • Tipus de sortida: Caminada
  • Lloc de sortida: Revilla
  • Distància: 4,50 quilòmetres
  • Desnivell positiu: 200 metres
  • Temps: 1:45 hores
  • Dificultat: F
  • Sensació de dificultat: Fàcil
  • Cartografia: Ordesa - Monte Perdido Editorial Alpina (1:25.000)

Itinerari

Punt de pas Temps parcial (h.) Temps acumulat (h.) Distància (km.)
Revilla 00:00 00:00 0,0
San Lorién 00:15 00:15 0,9
Mirador Escuain 00:15 00:30 1,7
Pla de la Loresa 00:30 01:00 2,3
Revilla 00:45 01:45 4,5

Crònica

És l'últim dia de vacances i hem preparat un programa lleuger, una jornada de descans actiu que començarà amb una caminada suau pels miradors de Revilla, un bon dinar a la panoràmica terrassa d'un restaurant que ja coneixíem a Tella, i a la tarda la tornada cap a casa. Les goles d'Escuain estan formades per un prodund congost excavat pel riu Yaga sobre un terreny calcari molt permeable. El fons dels barrancs és força inaccessible, però el més bonic és contemplar-les des de les alçades. Fa uns anys vam fer una excursió fins al peu de les Goles d'Escuain des del mateix poble d'Escuain (vessant dret del riu), i avui farem una breu caminada pel vessant contrari del riu. Arribarem fins un parell de miradors arranjats al límit de la cinglera des d'on contemplarem les profundes goles amb les muntanyes de la serra de les Zucas al fons.

Es tracta més aviat d'una passejada fàcil i còmoda, apta per a nens i persones poc habituades a caminar, ja que per distància i desnivell són molt assequibles. Ens desplacem fins al poble de Revilla, molt allunyat de cap nucli gran. S'hi arriba per una carretera estreta i plena de revolts que surt des de la vall del riu Cinca i puja durant molta estona fins aquest petit poble, on s'acaba. El nucli és molt petit, 7 o 8 cases a molt comptar, i abans d'arribar-hi hi ha un petit aparcament. El caminet surt precisament al mig el revolt on hi ha aquest petit aparcament on hi caben pocs cotxes arrenglerats al voral de la carretera.

Sortim caminant pel corriol que avança dins d'un bosc principalment d'alzines. El caminet marxa cap a ponent, i planegem envoltats de vegetació que tot just permet endevinar que avancem prop de la cinglera. Al cap de pocs minuts de caminar ens desviem uns metres a la dreta, fins a sota una gran roca abalmada on hi ha les restes de l'ermita de San Lorién. Queda només una part de la paret que tancava l'antiga ermita troglodítica sota el llavi de la roca. També resten, tot i que força malmeses, unes antigues inscripcions religioses marcades sobre la roca que daten dels segles XVII i XVIII.

Tornem al camí principal i seguim avançant en lleugera pujada fins un desviament a l'esquerra que ens permet arribar als miradors amb una curta baixada. Hi ha dos miradors situats a poca distància l'un de l'altre. Estan situats a la punta de dues cingleres abocades sobre el profund congost del riu Yaga. La vista és molt bonica i s'estén al llarg del sinuós curs fluvial, i més enllà cap a les muntanyes de la serra de las Zucas, un contrafort a tocar del Mont Perdut. A part del curs del riu Yaga, també es pot contemplar el congost del barranc d'Angonés, que s'aboca al curs principal just a sota del primer mirador. Des del segon mirador també es té molt bona vista cap al curs inferior del riu, envoltat de cingleres i espadats de roca on hi nien voltors, aufranys i altres espècies de rapinyaires. De fet en un dels miradors hi trobem uns anglesos que es dediquen a fotografiar ocells, ja que aquest és un lloc reconegut d'observació dels grans rapinyaires.

Tornem al camí principal que gira cap al nord i es comença a enfilar per una zona molt obaga sobre el barranc d'Angonés. El següent tram del camí acumula pràcticament tot el desnivell, i pugem fort per l'inequívoc camí que avança dins del bosc fins assolir un altiplà que de nou ens ofereix bones vistes. Som al pla de la Loresa, des d'on podem contemplar sobretot les parets del Castillo Mayor que tenim ben a prop, en direcció sud, però també moltes altres muntanyes, com la serra de las Zucas, o cap a l'est fins i tot la Peña Montañesa. Al final de l'altiplà el camí es bifurca. Cap a l'esquerra podríem pujar cap al refugi de Foratarruego, sota el circ de Gurrundué. Nosaltres però prenem el camí de la dreta seguint l'indicador que assenyala el poble de Revilla. A partir d'aquí ja comencem a baixar per un tram més solei i obert.

Després d'avançar uns minuts per damunt de l'altipla sobre grans lloses de roca calcària, el camí va baixant entre matolls fins arribar al poble de Revilla. Ens aturem per visitar l'exterior de l'església de San Félix, una construcció molt bonica, situada a la part alta del poble i de notables dimensions tenint en compte que el poble és molt petit. Imaginem que en ser una zona molt remota aquesta església congregava també els veïns de les cases disperses que antigament hi havia per les contrades, i que ara estan del tot despoblades. Baixem fins a l'aparcament i tanquem una ruta fàcil i agradable que ens ha permès gaudir d'un matí tranquil en un paratge molt bonic amb les goles d'Escuain com a grans protagonistes.

    Mapa i track GPS

    Track GPS de la ruta

    Descarregar track en format GPX (GPS Exchange Format)
    Descarregar track en format KMZ (Google Earth)
    Descarregar track en format TRK (CompeGPS)

    Imatges

    Afegeix un nou comentari