Marató de Muntanya de Berga 2008

La Copa del Món i la Copa Catalana de Curses d'Alta Muntanya van començar amb la celebració de la 5a Marató de Muntanya de Berga. Les condicions climatològiques van condicionar la prova, ja que les fortes precipitacions dels dies anteriors van fer canviar el recorregut a causa de la neu la serra d'Ensija. Tot i això uns 250 corredors i corredores van participar en una de les proves més dures però també més boniques del calendari.

Crònica

Sortida de la marató Pas per la pista de la Figuerassa Jessed Hernàndez, guanyador de la Marató

Les condicions climatològiques van marcar la 5a Marató de Muntanya de Berga. El dia anterior, durant el briefing es va informar als corredors i corredores que el circuit de la marató es retallaria a causa de la considerable nevada que havia caigut a la part més alta del recorregut. La serra d'Ensija estava totalment coberta d'un mantell de neu, i la prudència va aconsellar retallar aquesta part de l'itinerari, ja que hi ha algun pas compromès que podria haver posat en risc als participants. Es va reduir en poc més de 5 quilòmetres l'itinerari, però també eren els més durs.

El diumenge al matí es va llevar radiant, i una bona estona abans de la sortida ja hi havia molt d'ambient al passeig de la Indústria de Berga. L'horari de sortida també es va modificar, i les corredores de la marató van sortir puntualment a les 8 del matí, mentre que els corredors ho feien 15 minuts més tard. Ben aviat es va veure que la marató femenina seria cosa de dues corredores, la francesa Corinne Favre i l'andorrana Stéphanie Jiménez. Durant bona part de la cursa les dues corredores van anar gairebé juntes, però durant els últims quilòmetres la corredora francesa va imposar el seu ritme, i va arribar a la meta en solitari. La tercera classificada va ser per la catalana Ester Hernàndez, de Súria. Pel que fa als homes, Jessed Hernánez ben aviat va posar de manifest el seu domini, i va encapçalar la cursa durant gairebé tot el recorregut. També cal destacar la segona posició del portuguès Alfonso Gastón, que té un especial caràcter èpic, ja que el corredor va tenir una forta caiguda en els últims quilòmetres de la cursa que li van provocar fortes contusions als dos braços i va haver de ser traslladat a l'hospital per curar-lo. La tercera posició va ser per a l'italià Fabio Bonfanti, de manera que tant el podi masculí com el femení va ser ben internacional. Dos dels grans favorits, el madrileny i guanyador de l'any passat Raúl García i l'italià Marco Rusconi ves van retirar al cap de poc de començar.

A part del vessant competitiu, cal destacar el gran nombre de participants pels quals participar en una de les proves de muntanya més dures del món significa un repte molt important, una lluita contra les pròpies limitacions, moltes hores d'entrenament, un gran esforç que té també una gran recompensa a nivell personal, i així ho mostraven les cares de satisfacció de les corredores i els corredors en arribar a la meta.

Cal destacar el gran esforç fet per l'organització per garantir el bon funcionament de la prova. Al voltant de 140 persones es van mobilitzar per donar suport als diferents aspectes organitzatius (circuit, avituallaments, logística, suport informàtic, comunicació,...) Especialment remarcable és la tasca realitzada per les persones que van estar en els diferents controls, ja que les condicions climatològiques van fer el seu treball molt dur, ja que el vent i el fred es van fer sentir de valent durant les moltes hores que van estar-hi. Per exemple, als Rasos hi havia 0º al matí, i amb el vent la sensació tèrmica era del voltant dels -9º. Enguany, com a novetat, des de l'organització es destaca el cronometratge amb xip.

En general l'opinió de la majoria de corredores i corredors va ser molt satisfactòria, i tots van gaudir del magnífic itinerari. Tot i no arribar a Ensija, la cursa va ser molt dura per la gran quantitat de fang en diferents punts de l'itinerari. A la zona dels Rasos, la fina capa de neu no va ser un obstacle important, però sí que va ocasionar molts cops de cul que els corredors i corredores es prenien amb molt d'humor.

A la recta d'arribada, una gran quantitat de persones van fer acte de presència aplaudint els participants en els seus últims metres abans de meta. En acabar, després de la dutxa, els participants a la marató van poder gaudir també d'un dinar en una carpa al costat mateix de l'arribada.

Pel que fa a la Cursa d'Alta Muntanya del Berguedà, l'itinerari no es va haver de modificar, i tot va transcórrer segons les previsions. A les 10 del matí van sortir els corredors i les corredores i van realitzar els gairebé 24 quilòmetres d'una cursa també molt dura amb el punt més alt als Rasos de Baix. Esteban Ramírez va dominar clarament la cursa en categoria masculina, manifestant un gran nivell de forma. En categoria femenina la jove Anna Comet va fer una cursa de menys a més, imposant-se clarament al final amb més de 10 minuts d'avantatge sobre la segona classificada.

Classificació 5a Marató de Muntanya de Berga (37 km.)

Classificació masculina:

 1. Jessed Hernández Gispert, 3:19:44 (Mountain Runners del Berguedà)
 2. Paulo Gonçalves, 3:23:07 (Fed. Portuguesa Montañismo y Escalada)
 3. Fabio Bonfanti, 3:26:33
 4. Jordi Bès Ginesta, 3:31:06 (Ski Club Camprodon Nabes-Salomon)
 5. Andy Symonds, 3:31:32 (SAAB-Salomon)

Classificació femenina:

 1. Corinne Favre, 4:03:52 (Mountain Runners del Berguedà)
 2. Stéphanie Jiménez, 4:08:59 (Federació Andorrana de Muntanya)
 3. Ester Hernández Casahuga, 4:28:45 (Centre Excursionista de Súria)
 4. Cruz Aleida Salazar, 4:36:23 (Team Gatorade Venezuela)
 5. Maribel Martinez, 4:58:00 (Federación Aragonesa de Montañismo)

Classificació Cursa d'Alta Muntanya del Berguedà (24 km.)

Classificació masculina:

 1. Esteban Ramírez Rodríguez, 2:28:28 (UA Terrassa)
 2. Alfonso Gastón Puyo, 2:34:34 (GEM)
 3. Angel Nevado Iglesias, 2:35:58 (Triatló Berga)
 4. Ricard Hierro, 2:37:34
 5. Gerard Torrats Espinosa, 2:40:02 (Centre Excursionista de Ripoll)

Classificació general femenina:

 1. Anna Comet Pascua, 3:00:37 (Club Atlètic Vic)
 2. Yolanda García Saez, 3:10:33 (Mountain Runners del Berguedà)
 3. Lurdes Aymerich Montañà, 3:11:14 (Club Atletisme Manresa)
 4. Mireia Comellas i Solé, 3:15:02 (C.P. Puigcerdà)
 5. Sílvia Soler Gómez, 3:16:23 (Mountain Runners del Berguedà)

Imatges

Comentaris

Molt bona feina, felicitats!!...Es fantastic tenir aquest record visual, d´aquesta cursa tan especial i dura a la vegada,que mai oblidaré.

Hola a tots.Considero, que encara que sigui hirven, les 10 del mati es masa tard, mes tenint en compte que la majoria de corredors triga mes de dos hores en completar el recorregut.Els que venen de fora ? Doncs a matinar com matinem nosaltres cuan tenim que anar lluny.David

Afegeix un nou comentari