Puig Cargol i Fitor

 • Forts pujadors al Puig Cargol

 • El cel amenaça ruïna

 • Santa Coloma de Fitor

 • Mas Cals

La ruta inicialment prevista a la serra de les Gavarres queda bruscament escurçada pels ruixats que ens enxampen a mig camí. Tot i això encara recorrem 30 quilòmetres en itinerari circular. Sortim de Sant Antoni de Calonge i planegem fins a Calonge, on agafem la pista que segueix la carena del Puig Cabrer. La pista de seguida va pujant fort i constant, i sense pauses assolim el Puig Cargol (363 m.) Seguim cap a Fitor, però no ho fem per la pista sinó pel sender trial·ler del dòlmen Llobinar. Fem una petita pausa per contemplar Santa Coloma de Fitor i seguim per pista precària cap al Mas Calç, on la pluja ens fa girar cua. Pedalem una bona estona sota un ruixat moderat i per bona pista baixem fins a Vall-llobrega, on connectem amb facilitar amb el punt d'inici.

     
     

Fitxa

 • Tipus de sortida: Bicicleta de muntanya
 • Lloc de sortida: Sant Antoni de Calonge (Baix Empordà)
 • Distància: 30,00 quilòmetres
 • Desnivell positiu: 500 metres
 • Temps: 3:10 hores
 • Dificultat: F
 • Sensació de dificultat: Fàcil
 • Cartografia: Empordà Costa Brava Editorial Piolet (1:30.000)

Itinerari

Punt de pas Temps parcial (h.) Temps acumulat (h.) Distància (km.)
Sant Antoni de Calonge 00:00 00:00 0
Puig Cargol 01:10 01:10 8,0
Fitor 00:30 01:40 11,7
Mas Calç 00:25 02:05 14,6
Vall-llobrega 00:50 02:55 24,6
Inici 00:15 03:10 30,0

Crònica

Hem estat moltes vegades pedalant per les Gavarres, una petita serra litoral al Baix Empordà que ofereix bones possibilitats sobre la bicleta. Avui acompanyats de l'Ariadna i l'Albert havíem previst una ruta de mitjana distància pels punts més emblemàtics del cantó marítim de la serra. Les previsions del temps ja no eren massa falagueres, però el matí semblava que s'aguantaria. Mica en mica es va anar tapant i quan els núvols van començar a descarregar ja no van deixar de fer-ho fins a l'arribada. Va ser doncs una ruta frustada, però encara vam rodar 30 quilòmetres amb la bona pujada del Puig Cargol i la tornada accelerada per Vall-llobrega, tancant un itinerari circular.

Sortim de Sant Antoni de Calonge i creuem l'ampli Pla de Calonge fins a trobar la carretera C-31, que hem de creuar. Per l'altre cantó continua la pista que de seguida comença a pujar. Ens trobem amb uns primers pujadors forts que encaren el petit turó del Puig Cabrer. Un cop superat aquest primer promontori la pujada es suavitza momentàniament, però és només un respir per la pujada més forta que ens espera. De seguida trobem els primers pujadors forts per sobre de la riera de Belitrà. Però no són pujadors aïllats, sinó que estem davant d'una pujada llarga, dura i constant, sense descans. Anem remuntant la pista pedregosa, força trencada i en pendent accentuat. Els núvols fan que el nostre particular Tourmalet sigui més assequible.

Arribem al Puig Cargol i contemplem el paisatge cap a mar des d'un dipòsit d'aigua que fa les funcions de mirador improvitzat, ja que d'altra manera la vegetació tapa la vista. Veiem cap a l'oest el Puig d'Arques, sostre de la serra i un dels punts per on volíem passar avui. Planegem per la pista en direcció nord, però al peu del mas ensorrat de Can Puig la deixem i prenem un corriol a l'esquerra que de seguida comença a baixar. Fem una marrada fins al dolmen del Llobinar per una divertida trial·lera que acaba connectant de nou amb Fitor. Dediquem uns moments a contemplar la magnífica ermita de Santa Coloma, i seguim la marxa per la pista que surt davant de l'església.

Els núvols es van espessint, però no ens acovardim i seguim endavant. Baixem primer per una pista precària que acaba connectant amb una de més principal a la riera d'en Plaja, i la seguim cap a l'esquerra. Anem baixant fins mas Cals, i encara una mica més, però ens acabem rendint a l'evidència que no podrem continuar, quan unes primers gotes incipients acaben en un bon ruixat que ens obliga a posar-nos els impermeables. Decidim girar ja que seguir endavant ens complicaria la tornada, i a més els núvols són molt més foscos al davant que al darrere. Pedalem doncs per la mateixa pista per on veníem, però en comptes de prendre la secundària cap a Fitor anem seguint sempre la principal que passa prop de Can Plaja.

A l'altiplà de les Planes d'en Torroella descartem la pista que ens tornaria a portar a Fitor i marxem a l'esquerra per una bona pista que comença planejant i després comença a baixar. Decidim prendre aquesta pista perquè sé d'altres ocasions que és la forma més ràpida de baixar de nou a la plana baix empordanesa. Encara sota la pluja, per sort més suau, anem seguint una bona pista en direcció a Vall-llobrega (hi ha alguns indicadors). La pista planeja primer fins al Puig Blanc, on hi ha una cruïlla. Descartem la pista de l'esquerra que baixaria a Mont-ras, i prenem la de la dreta que comença a baixar fort cap a Vall-llobrega. En poca estona entrem en aquest petit nucli de cases residencials disperses.

Avancem ràpid sense parar atenció a res més que encertar el camí més curt per arribar al punt d'inici. Seguim la pista plana que ens porta a Sant Joan de Palamós, i des d'aquí pel recentment estrenat carril bici marxem directes cap al punt d'inici. La ruta doncs ha quedat estroncada per la pluja, i hem hagut de córrer més del previst en la tornada. Però encara hem fet una pedalada circular amb una bona pujada inicial, tot i arribar xops a casa. Res que un bon arròs amb gambes de Palamós no ens faci oblidar ràpidament.

 

Mapa i track GPS

Track GPS de la ruta

Descarregar track en format GPX (GPS Exchange Format)
Descarregar track en format KMZ (Google Earth)
Descarregar track en format TRK (CompeGPS)

Imatges

Afegeix un nou comentari