Puig-reig - Casserres - Graugés - Gironella

 • Ermita del Roseret, sota el Roc de la Madrona

 • Mirador natural del Roc de la Madrona

 • Alzina dels Colls

 • Arribant a Casserres

 • Salt del molí de Bellús

 • Estany de Graugés

 • Sant Vicenç d'Obiols

 • Camí de ribera al peu del Llobregat

 • Canal de Viladomiu Vell

Sota uns núvols amenaçadors emprenem una ruta en bicicleta fàcil i rodadora, amb resguards freqüents en cas que calgui. Sortim de Puig-reig i baixem a Cal Marçal per trobar la pista que s'enfila cap al Turó de la Senyera i continua per la carena fins passar el Roseret i enfilar-se al panoràmic Roc de la Madrona. Fem visita a l'alzina dels Colls i passem per Casserres abans d'enfonsar-nos a la riera de Clarà. Voregem el serrat dels Tres Hereus i planegem fins l'estètic molí de Bellús, on contemplem la bonica cascada. Seguim cap a Graugés, on fem una breu pausa al peu de l'estany abans de seguir cap a l'ermita prerromànica d'Obiols. Baixem a la Plana, l'Ametlla de Casserres i finalment Gironella. Prenem la ruta de les colònies al peu del Llobregat, i per un bonic sender de ribera baixem fins a Viladomiu Nou on creuem la palanca. Al Guixaró prenem la carretera per arribar ràpidament al punt d'inici quan comencen a caure gotes.

     
     

Fitxa

 • Tipus de sortida: Bicicleta de muntanya
 • Lloc de sortida: Puig-reig (Berguedà)
 • Distància: 37,30 quilòmetres
 • Desnivell positiu: 485 metres
 • Temps: 3:35 hores
 • Dificultat: F
 • Sensació de dificultat: Fàcil
 • Cartografia: Rasos de Peguera, Gironella, Casserres, Puig-reig Col·lecció Capitals Comarcals. ICC (1:25.000)

Itinerari

Punt de pas Temps parcial (h.) Temps acumulat (h.) Distància (km.)
Puig-reig 00:00 0:00 0
Cal Marçal 00:10 0:10 2
Roc de la Madrona 00:40 0:50 8,4
Alzina dels Colls 00:10 1:00 10,7
Casserres 00:20 1:20 12,7
Molí de Bellús 00:40 2:00 19,1
Graugés (estany) 00:30 2:30 22,8
Obiols 00:15 2:45 25,5
Gironella 00:10 2:55 28,9
Viladomiu Nou (palanca) 00:25 3:20 33,1
Puig-reig 00:15 3:35 37,3

Crònica

El dissabte es lleva gris, lleig, tapat i frescot. No convida gaire a sortir, i de seguida descartem algunes idees que teníem de possibles activitats per fer al matí. Tot i que sembla que ha de ploure, no ho fa, així que decidim sortir i fer una ruta en bicicleta fàcil pel Baix Berguedà. Ens posen en contacte amb l'Ari i l'Albert i de seguida convenim a trobar-nos a Puig-reig per començar a pedalar. Així els uns pels altres ens fem passar la mandra i almenys sortim de casa. Va ser bona pensada, ja que el matí es va mig aguantar i encara ens va sortir una bona matinal.

Des del centre de Puig-reig baixem per carretera fins a Cal Marçal, on prenem el camí de Cal Feliu. La pista de terra comença a pujar després de les cases de la part alta de la colònia. Més amunt descartem el camí de Cal Feliu que marxa a l'esquerra i seguim recte pujant més suaument fins a situar-nos sota mateix del Turó de la Senyera que presideix Puig-reig. Seguim pujant cap als camps de Cal Griba, una casa ensorrada ja fa uns anys. Passem vora una granja i arribem a la petita ermita del Roseret, sota mateix del Roc de la Madrona. Girem a la dreta, fem un centenar de metres per asfalt i girem a l'esquerra per enfilar-nos al roc. Arribem amb bicicleta fins al vèrtex geodèsic.

El Roc de la Madrona és el punt més elevat de Puig-reig, i és una bona talaia del Baix Berguedà. El dia és lleig, i tot just s'endevina Monserrat entremig dels núvols. Des del mateix vèrtex geodèsic marxem cap al nord per la pista que passa per darrere la masia de la Madrona, i comença a baixar per una llarga recta. Arribem a l'Hostal Nou, actualment una masia de turisme rural. Ens desviem a l'esquerra fins una granja, i prenem una pista secundària a la dreta que baixa fins a la casa dels Colls del Lledó. Uns metres més endavant trobem una de les joies de la ruta: la monumental Alzina dels Colls.

Reculem un centenar de metres després de contemplar aquest magnífic arbre, i per l'antic camí ral planegem uns metres fins a Casserres. Creuem el barri vell i baixem a l'ermita de la Mare de Déu de l'Antiguitat. Al darrere del cementiri marxa una pista que baixa fort cap a una rasa, i després d'un petit pujador encara baixa més fins a la riera de Clarà. La creuem i tombem a l'esquerra per planejar fins a sota de l'aparatós viaducte de la carretera. Ens enfilem fort fins a creuar la carretera, i seguim per l'altre cantó. Uns metres més endavant trobem la carretera vella, i també la creuem. Avancem ara per la pista, sempre en direcció nord, fins als envistes de la magnífica masia de Canudas. Sense acabar-hi d'arribar seguim planejant a bona velocitat per la dreta, sota uns núvols cada cop més amenaçadors que de tant en tant deixen anar algunes gotes.

Planegem una bona estona vorejant el Serrat dels Tres Hereus. Passada la masia de Terradelles, també dedicada al turisme rural, baixem cap a la dreta fins a enfonsar-nos a la riera de Graugés, just al punt del Molí de Bellús. Creuem la riera per una passera al peu mateix de la gran visera cap on es desplomen les aigües formant una bonica cascada. A la part inferior de la gran visera de roca hi ha l'antic molí. Habitualment la riera porta poca aigua, però aquesta primavera Sant Pere està generós, i la riera baixa ufanosa. Per això val la pena baixar fins a la part inferior de la visera, on podem gaudir d'una magnífica cascada que es desploma per la roca i cau en un bonic toll. Un racó molt bonic.

Remuntem la fondalada de la riera i seguim a la vora dels camps tirant cap al nord fins a la gran masia de Bellús, d'aspecte decadent. Seguim cap a la Pineda, i abans d'un fort pujador girem a l'esquerra primer i a la dreta després per una pista secundària que entremig dels camps ens portarà fins al Carrer Nou, un gran edifici visible des de molt enllà als afores de Graugés. Acabem de planejar fins a l'estany, on reposem uns instants al peu de les aigües tranquil·les.

Deixem l'estany gran i anem a l'estany petit de Graugés. A la rotonda girem a la dreta entremig de la urbanització. Avancem cap al Carrer del Mig sense acabar d'arribar-hi. Girem a l'esquerra i planegem primer i baixem després cap a les cases de Cal Gris. En baixada decidida arribem a la bonica ermita de Sant Vicenç d'Obiols, d'origen prerromànic. És un edifici molt bonic, i tot i que avui està tancat val la pena visitar-lo els dies en que està obert. L'església reposa sobre una gran roca on podem veure un bon grapat de tombes antropomorfes.

Deixem Obiols i seguim baixant ràpidament sota un plugim empipador fins a la Plana. Creuem la colònia i prenem el caminet arran del riu que en pocs minuts ens deixa a l'Ametlla de Casserres. També creuem la colònia, primer voregem la fàbrica i després passem al costat de la filera de pisos. Sortim pel sud, creuem la riera de Graugés i passem sota el viaducte de l'autovia. Tot seguit prenem un caminet indicat que marxa a l'esquerra i que voreja un camp. Pedalegem pel camí estret al costat d'una tanca i uns metres més endavant arribem a la font del Balç. Creuem el riu pel pont de la carretera i avancem per la vella colònia de Cal Metre fins al pont vell de Gironella.

Al peu mateix del tram arranjat del riu Llobregat on els ànecs voletegen animadament, trobem el caminet de la ruta de les colònies que seguirem. Passem al peu mateix del riu fins un pontet que creua el canal. Seguim al costat de la zona esportiva de Gironella i anem seguint la ruta de les colònies que avança cap a Cal Bassacs però per l'altra banda del riu. Passada la colònia prenem un caminet molt bonic al peu mateix del riu, entremig d'un bosc de ribera molt agradable per transitar en bicicleta. Planegem per la fàcil i divertida trial·lera al peu del riu i envoltats d'arbres humits fins a Viladomiu Vell, i més endavant Viladomiu Nou. Aquest és un dels trams més bonics i entretinguts del recorregut.

Creuem la palanca sobre el riu i entrem a Viladomiu Nou. Prenem la pista al costat mateix de la fàbrica i la seguim al peu del riu fins al Guixaró. Arribats a aquesta colònia descartem creuar de nou el riu i enfilar-nos cap a l'altre cantó, i baixem per la carretera vella directament fins a Puig-reig. Tanquem així una ruta en què els núvols ens han amenaçat en tot moment, però també ens han respectat. Una ruta fàcil i rodadora, ideal per aquests dies insegurs o per una volta ràpida. Entremig trobarem al·licients interessants com l'alzina dels Colls, el salt del Molí de Bellús, l'estany de Graugés, l'ermita prerromànica d'Obiols, diverses colònies industrials o el camí de ribera al peu del Llobregat.

 

Mapa i track GPS

Track GPS de la ruta

Descarregar track en format GPX (GPS Exchange Format)
Descarregar track en format KMZ (Google Earth)
Descarregar track en format TRK (CompeGPS)

Imatges

Afegeix un nou comentari