Peyreget (2.487 m.)

 • Ens acostem a la base del Peyreget

 • Arribant al coll de l'Iou

 • Pugem l'aresta oest amb grampons

 • Excel·lents vistes cap al Midi d'Ossau

 • Pendent fort a l'aresta

 • Descens per pales suaus

Absolutament eclipsat pel seu veí, el majestuós Midi d'Ossau, el nostre objectiu d'avui n'és un mirador privilegiat, gràcies a la seva posició endarrerida. Sortim des de la Cabana de l'Araille, prop del Portalet i fem una llarga diagonal per pendents suaus fins al coll de l'Iou. Ens calcem els grampons i remuntem l'aresta oest amb trams de considerable pendent i sempre amb grans vistes. Coronem el cim i contemplem el vast paisatge. De nou al coll calcem esquís i baixem per pales suaus de neu primavera fins al punt d'inici.

     
     

Fitxa

 • Tipus de sortida: Esquí de muntanya
 • Lloc de sortida: Cabana de l'Araille Portalet d'Aneu, frontera hispano-francesa
 • Distància: 9,10 quilòmetres
 • Desnivell positiu: 790 metres
 • Temps: 5:00 hores
 • Dificultat: F / S2 / ME (S3, puntual S4 en cas de descens des del cim per la cara sud)
 • Sensació de dificultat: Fàcil (descens des del coll)
 • Cartografia: Valle de Tena Editorial Alpina (1:40.000)

Itinerari

Punt de pas Temps parcial (h.) Temps acumulat (h.) Distància (km.)
Cabana de l'Araille 00:00 00:00 0,0
Coll de l'Iou 01:55 01:55 3,7
Cim Peyreget 01:23 03:18 4,3
Pausa 00:25 03:43
Coll de l'Iou 00:22 04:05 5,1
Pausa 00:20 04:45
Inici 00:35 05:00 9,1

Crònica

És divendres Sant, i comencem unes brevíssimes vacances que destinarem a esquiar a la part alta de la Vall de Tena. És ja el segon any que triem aquest destí, i ho fem per tres motius. Per una banda paisatgísticament és una zona molt atractiva, amb cims de gran bellesa com el mític Midi d'Ossau, i altres com l'Anayet o alguns dels grans dels Pirineus, com el Balaitús. En segon lloc és una zona ideal pel que anomenem ski plaisir, un esquí fàcil, agraït, divertit i de baix compromís. I finalment i relacionat amb l'anterior, la zona té una xarxa de comunicacions que permet sortir esquiant des de l'aparcament, sense haver de portejar.

Amb base d'operacions a la bonica població de Sallent de Gállego, pugem uns quilòmetres amunt fins la frontera hispano-francesa del Portalet. La creuem i baixem un parell de quilòmetres pel vessant nord fins al concorregut aparcament vora la carretera, al peu d'una extensíssima coma. És una zona molt freqüentada per tota mena d'excursionistes i esquiadors, ja que ofereix múltiples possibilitats, totes elles molt estètiques. Comptem centenars de persones inciant rutes al gran plató, però és tan gran que semblen formiguetes enmig d'un gran pastís de nata.

Amb la Pilar, el Ferran i la Sílvia comencem a foquejar per la gran esplanada després de creuar el rierol. Marxem sempre en direcció nord-oest amb l'ull posat al cim del Peyreget que es veu perfectament en tot el recorregut. Creuarem la llarguíssima coma, tendint cap a la dreta fins a l'ampla base del cim. El pendent és molt suau i permet foquejar còmodament, fent petar la xerrada. A mesura que ens acostem al coll el pendent augmenta i cal fer alguna zeta. Amb poc esforç acabem d'arribar al coll de l'Iou, on s'obra una imatge impressionant del Midi d'Ossau, fins ara tapat pel propi Peyreget.

Fins aquí el pendent era molt suau, però ara canvia radicalment i tenim davant una llarga aresta força dreta que ens portarà cap al cim. També canviem de direcció, i enfilem ara cap a l'est. El pendent és massa fort per pujar amb esquís, i l'aresta és dreta i escassament innivada, curiosament menys pel vessant nord. Així doncs deixem els esquís al coll i ens calcem els grampons. Cal superar 300 metres de desnivell, i triguem més d'una hora en assolir el cim. Tot pujant contemplem excel·lents vistes, sobretot el gran Midi d'Ossau, una de les muntanyes més boniques dels Pirineus.

Arribem al cim i contemplem l'amplíssim paisatge. A pocs metres la silueta imponent del Midi d'Ossau, però a l'horitzó sobresurten molts cims coneguts i tants d'altres per conèixer. Ens fixem que pel vessant nord es pot arribar esquiant fins al cim, ja que no és tan pendent. Ho tindrem en compte per alguna altra ocasió. Reposem uns minuts i tornem a baixar per la mateixa aresta. Un cop al coll calcem els esquís i comencem el descens.

Passat migdia la neu té una textura ideal per un esquí fàcil, encara més pels suaus pendents. Baixem una primera pala divertida i al punt. Tot seguit el pendent és tan suau que baixem recte, i més endavant fem esses en dues petites pales també molt suaus. En general el descens és poc sostingut, ja que pràcticament la meitat del desnivell de la ruta l'hem fet amb grampons. Amb prou neu i bon nivell d'esquí es podria esquiar des del cim, però la dificultat del primer tram del descens s'incrementaria força (S3 aresta S4 puntual en cas de la pala sud). En tot cas des del coll els descens és molt fàcil i plaent.

Arribem al punt d'inici després de 5 hores de ruta a ritme suau. Hem coronat un cim molt panoràmic, amb extenses vistes en un entorn d'alta muntanya hivernal. No és dels cims més esquiables de l'entorn amb un nivell baix o mitjà, però té molt interès paisatgístic. La imatge propera i espectacular del Midi d'Ossau justifica plenament l'ascensió.

 

Mapa i track GPS

Track GPS de la ruta

Descarregar track en format GPX (GPS Exchange Format)
Descarregar track en format KMZ (Google Earth)
Descarregar track en format TRK (CompeGPS)

Imatges

Afegeix un nou comentari