Vall de Lauterbrunnen

 • Prats i muntanyes verdes al sector de Wengen

 • Eiger, Mönch i Jungfrau

 • Contemplant el paisatge des de Mürren

 • Paisatge des de Gimmelwald

 • Cascades de Trümmelbach

 • Cascada d'Staubbach, prop de Lauterbrunnen

Des del fons de l'enclotada vall de Lauterbrunnen comencem a enfilar fort fins superar la cinglera i trobar un camí d'alçada que ens guiarà en un itinerari panoràmic. Passem vora les vies d'un tren de muntanya i arribem a la bonica localitat de Mürren, sense cotxes, suspesa sobre la vall, amb grans vistes a l'Eiger, el Mönch i la Jungfrau. Seguim cap a Gimmelwald i baixem per tornar pel fons de la vall, fent parada a les espectaculars cascades de Trümmelbach, que recullen bona part de l'aigua de les glaceres superiors.

     
     

Fitxa

 • Tipus de sortida: Caminada
 • Lloc de sortida: Lauterbrunnen Oberland (Suïssa)
 • Distància: 18,88 quilòmetres
 • Desnivell positiu: 1.100 metres
 • Temps: 6:05 hores
 • Dificultat: F
 • Sensació de dificultat: Fàcil
 • Cartografia: Berner Oberland Swiss Topo (1:50.000)

Itinerari

Punt de pas T. parcial (h.) T. acumulat (h.) Dist. (km.)
Lauterbrunnen 00:00 00:00 0,0
Winteregg 01:40 01:40 4,0
Mürren 00:38 02:18 6,8
Gimmelwald 00:47 03:05 9,0
Stechelberg (prop) 00:32 03:37 10,5
Trümmelbach 00:53 04:30 15,2
Visita engorjat 00:45 05:25
Lauterbrunnen 00:38 06:03 18,9

Crònica

Després d'uns dies a les alçades tornem a les valls alpines per fer una ruta més relaxada. Ens dirigim a la vall de Lauterbrunnen, veïna de la de Grindelwald. Les dues valls són tributàries del riu Lütschine, que desemboca al llac Brienz a Interlaken, i cadascuna té un dels dos ramals d'aquest riu. El Schwarze Lütschine (Lütschine negre) travessa la vall de Grindelwald, metre que ell Weisse Lütschine (Lütschine blanc) travessa la vall de Lauterbrunnen, clos entre grans parets. Situats a la localitat de Lauterbrunnen busquem un aparcament, de pagament, és clar, i ens disposem a començar la ruta.

Des de la plaça de l'església anem a buscar la part superior del poble, amb carrers molt costeruts i petites cases tradicionals enmig de pastures en fort pendent. El caminet ben indicat creua les cases i es comença a enfilar més amunt d'uns dipòsits d'aigua. Aquest primer tram de ruta és molt exigent, ja que cal superar en poca estona un pendent molt fort fins a sobre de les cingleres que envolten el vessant oest del poble. Una altra possibilitat més còmode podria ser pujar amb el telecabina de Grütschalp, i fer gairebé tot el camí de pla. Nosaltres decidim caminar i gaudir més lentament del magnífic panorama alpí.

La pujada és exigent enmig d'un bosc espès, extraordinàriament humit, amb avets, moltes i molts bolets, fins i tot rovellons. Passem vora diversos torrents, i és que l'aigua és molt abundant en aquesta vall, com anirem veient. Un bon tros amunt creuem el torrent de Staubbach, que més avall s'aboca cap a la vall formant la característica cascada que es veu des del mateix poble. Anem guanyant alçada fins que el bosc s'obre i gaudim cap a l'est d'una magnífica panoràmica de les grans muntanyes de l'entorn: l'Eiger, el Mönch i la Jungfrau.

Més amunt veiem que el camí està tallat per esllavissades, i prenem un ramal que acaba d'enfilar fins a trobar el tren de muntanya de Mürren. El camí segueix vora les vies, sempre amb una grandiosa vista sobre els gegants de l'Oberland, i enmig de pastures alpines. Més cap al nord-est, per sota dels grans cims, veiem com les muntanyes ja no tenen neu sinó que estan tapissades per un verd intens des de la base de les pastures, prop de Wengen, fins als cims.

Arribem a Winteregg, on hi ha una estació del tren i un restaurant alpí. Seguim planejant pel camí de vora la via guadint de l'espectacle combinat de pastures, cims i glaceres. El camí és molt concorregut, ja que evitant la pujada inicial amb el funicular, la resta és pràcticament plana. Avancem a bon ritme contemplant el paisatge, i al cap d'una estona arribem al poble de Mürren.

Mürren és un poble molt bonic, amb tot de cases típiques escampades entremig de pastures fortament inclinades. El poble està situat al límit de la cinglera, pràcticament suspès al buit sobre la vall de Lauterbrunnen, que cau gairebé verticalment 800 metres avall. A Mürren no hi circulen vehicles, i es respira una pau i un ambient molt agradables. És un lloc de relax i contemplació de l'immens paisatge. Es pot pujar també a Mürren amb un telefèric des del fons de la vall, i continuar amunt fins al mirador panoràmic del Shilthorn, gairebé a 3000 metres d'alçada.

Deixem Mürren i comencem a baixar per camins ben indicats, fàcils i molt agradables. Descendim fins a Gimmelwald, un poblet més petit i de cases totalment escampades, també sense vehicles, i també amb un telefèric per arribar-hi. Evitem les marrades de la pista que zigazagueja per tot el nucli i baixem per un camí més dret, que llavors continua i baixa més fort cap al fons de la vall. Baixem una bona estona per fort pendent vora les torrenteres de la part alta de la vall de Lauterbrunnen. Finalment arribem al fons de la part alta de la vall, al peu d'una magnífica cascada.

Creuem el riu per un pont de fusta al peu del poblet de Stechelberg, un petit nucli agradable amb diverses cases i un petit càmping. A partir d'aquí ja anirem planejant tota l'estona pel fons de la vall, al peu del riu Weisse Lütschine, que baixa amb força, embravit per les aigües del desglaç. Avancem a bon ritme entre grans pastures i granges aïllades. A l'esquerra sempre la gran paret sobre la qual hi ha el poble de Mürren, i de la qual es desprenen diverses cascades de molts metres. Passem per sota dels remuntadors que pujarien a Gimmelwald i Mürren i més endavant trobem l'indicador per anar a les cascades de Trümmelbach.

Les Trümmelbachfälle son un conjunt de cascades que es poden visitar dins d'un espectacular engorjat modelat per la força hídrica. Un ascensor excavat a la roca permet pujar un bon grapat de metres amunt, i una successió de galeries també excavades a la roca permeten recórrer els diferents racons des d'on observar les diverses cascades. És un lloc espectacular, gairebé una gran cova solcada per l'aigua. La intensitat de l'aigua és brutal, i passen aproximadament 20.000 litres per segon, ja que aquesta gorja és el col·lector principal de les aigües provinents de les glaceres occidentals de l'Eiger, el Mönch i la Jungfrau. És un indret que val la pena visitar, i forma part del Patrimoni Mundial Natural de la Unesco.

Deixem les cascades de Trümmelbach i tornem al camí. Creuem de nou el pont i seguim la ruta principal per la riba esquerra del riu, de nou planejant entre pastures, granges, les grans parets a l'esquerra i les cascades que se'n desplomen. De pla i sense cap obstacle arribem de nou a Lauterbrunnen, al bonic cementiri del costat de l'església on havíem començat.

Hem fet avui una ruta senderista llarga, però fàcil i molt panoràmica. Una excel·lent combinació del paisatge alpí suís: pastures inclinades, cases típiques, bestiar, aigua, grans cims punxeguts, glaceres i poblets encantadors. Tot plegat condensat en una ruta matinal ben distreta.

 

Mapa i track GPS

Track GPS de la ruta

Descarregar track en format GPX (GPS Exchange Format)
Descarregar track en format KMZ (Google Earth)
Descarregar track en format TRK (CompeGPS)

Imatges

Afegeix un nou comentari