Ferrada de l'Aiguillette du Lauzet

 • La primera part de la via flanqueja suaument cap a l'est

 • Creuem per dins un pont natural de roca

 • Darrer tram, més vertical, on cal utilitzar les preses naturals de roca

 • Baixem pel camí que voreja per sota les agulles

Pujarem la menor però la més estètica de les agulles de Lauzet per una entretinguda via ferrada que permet superar la verticalitat del terreny. Més que una ferrada és un itinerari equipat que ens permet fer un magnífic recorregut d'alta muntanya gaudint d'un entorn captivador, amb grans vistes cap al sector nord dels Écrins. És un itinerari de dificultat moderada però llarg i alpí que recorda les mítiques ferrades dolomítiques, fins i tot pel tipus de roca.

Fitxa

 • Tipus de sortida: Via Ferrada
 • Lloc de sortida: Pont de l'Alpe, Monêtier-les-Bains (França)
 • Distància: 6,6 quilòmetres
 • Desnivell positiu: 980 metres
 • Temps: 05:35 hores
 • Dificultat: B-C / K3-4 / F+
 • Sensació de dificultat: Força fàcil. Ferrada llarga en un entorn d'alta muntanya
 • Cartografia: Meije, IGN (1:25.000)

Itinerari

Punt de pas T. parcial (h.) T. acumulat (h.) Dist. (km.)
Pont de l'Alpe 00:00 00:00 0,0
Alpe du Lauzet 00:34 00:34 1,6
Inici ferrada 00:24 00:58 1,7
Cim Aiguillette du Lauzet 02:57 03:55 2,6
Inici 01:40 05:35 6,6

Crònica

Avui recorrerem una via ferrada clàssica, tan clàssica que és la segona que es va equipar a França. No és una ferrada de caire modern, les que busquen la dificultat o els passos més divertits. És una ferrada de tall clàssic que ens recorda alguns dels grans itineraris equipats a les Dolomites. És una via ferrada llarga, amb una primera part més suau que és bàsicament un camí equipat, amb algun ressalt vertical, i una segona part més vertical que ens porta fins al cim de l'agulla.

Sortim des del Pont de l'Alpe, sobre el petit nucli de Lauzet (Monêtier-les-Bains). S'hi arriba des de Briançon direcció als colls de Lautaret i Galibier després de creuar diversos dels pobles que conformen el muntatge turístic de la Serre Chevalier. Els aparcaments vora la carretera aviat s'omplen si no es va d'hora, ja que és una zona molt concorreguda. La bellesa de l'entorn ho justifica. Pugem per bon camí fins a l'Alpe du Lauzet, un petit nucli de bordes enmig d'un gran prat amb vistes cap al sector nord dels Écrins.

Creuem el nucli i continuem cap al nord acostant-nos a la paret de la dreta. Un tros amunt trobem un indicador que tomba a la dreta i ens porta en pocs minuts a l'inici de l'equipament. Enfilem un primer esperó i de seguida veiem la tònica d'aquest primer sector: es tracta d'un camí equipat, que es pot fer caminant en molts punts, però amb la seguretat del cable de vida. Creuarem alguns passatges força aeris tot flanquejant la muntanya, i superarem alguns ressalts més verticals. Un d'aquests ressalts es supera amb una aparatosa escala metàl·lica.

Anem avançant tot gaudint d'un gran espectacle visual cap al sud, amb els cims dels Écrins que sobresurten. L'equipament de la ferrada és el necessari, sense ser excessiu, i allà on hi ha bones preses de roca no hi ha ferramenta. Creuem diverses canals que baixen de les parets de l'esquerra, i anem pujant en diagonal flanquejant la cara sud-oest de la muntanya. Un tros endavant trobem un pas curiós que s'endinsa en una espècie de petita cova, la qual no és més que un pont natural de roca. El pas és estret, i cal fer un cert contorsionisme per sortir-ne.

Passada aquesta escletxa el recorregut guanya verticalitat, i ens movem per un terreny aeri. Amb la seguretat del cable i les grapes anem pujant més fort, amb algun ressalt ben vertical on cal aplicar la força de braços. Fem algun flanqueig bonic i aeri per una zona de placa, i tot seguit superem un parell de murs més llargs i verticals. En tots els racons la flor de neu creix abundant, impassible a la verticalitat del terreny.

Després de gairebé 3 hores de ferrada i d'una bona estona pujant superem un últim ressalt i assolim el cim de l'Aiguillette de Lauzet (2.611 m.) coronada per una creu de fusta. Aquest cim no és pas el més alt del grup d'agulles, però sí que és l'agulla més bonica mirada des de sota. Des del cim veiem al nord un altre cim que s'aixeca almenys 100 metres més. Des del cim tenim una bonica visió de les muntanyes i la glacera de l'Agneaux.

Dinem aprofitant el bon temps i la bona vista i en acabat emprenem el camí de baixada. Un sender evident i en fort pendent baixa cap a l'est, revoltant l'agulla del cim. El camí tendeix cap a la dreta per voltejar la base de l'agulla, i enllaça més avall amb el GR-50 que seguim per sota mateix de les parets per on una estona abans estàvem engarristats. El camí portaria a l'Alpe du Lauzet, però trobem una drecera a l'esquerra que segueix un torrent i que sembla que baixa més directe. L'encertem i en poca estona de fort descens arribem de nou al Pont de l'Alpe.

Ens ha agradat aquesta ferrada ja que ofereix un recorregut d'alta muntanya complet, assolint un cim representatiu i amb un gran panorama al seu entorn. Una ferrada llarga i de tall clàssic que ens permet l'accés a la bonica agulleta de Lauzet per un itinerari variat, vertical i divertit.

 

Mapa i track GPS

Track GPS de la ruta

Descarregar track en format GPX (GPS Exchange Format)
Descarregar track en format KMZ (Google Earth)
Descarregar track en format TRK (CompeGPS)

Imatges

Afegeix un nou comentari