Marató de Muntanya de Berga 2013

Pau Bartoló, guanyador de la Marató 2013

En un dia esplèndid de muntanya, el corredor avianès dels Mountain Runners Pau Bartoló es va imposar amb absoluta autoritat a la Marató, entrant a meta amb 12 minuts d'avantatge sobre el segon classificat, Xevi Subiñà. Bartoló fa fer un dels millors temps mai aconseguits a la Marató, 4:25. La corredora també dels Mountain Runners Rosa Valls va dominar en tot moment la cursa en categoria femenina, i va entrar a meta amb un temps de 5:38. Més de 200 corredors i corredores van participar a la Marató, i 150 ho van fer a la Cursa d'Alta Muntanya.

Vídeo resum de la cursa

Crònica de la cursa

De nou les muntanyes berguedanes van ser l'escenari privilegiat d'una de les curses de muntanyes més dures i més alpines de les que se celebren arreu. Gairebé 3.000 metres de desnivell que els participants havien de superar, pujant primer a la Figuerassa, continuant cap als Rasos de Peguera, tot seguit l'exigent pujada a Ensija i tornant encara un cop més als Rasos abans d'emprendre la baixada, amb el repetjó de Queralt.

En un primer moment el corredor dels Mountain Runners José Lozano va imposar un ritme molt fort de cursa, i encara dins del nucli urbà de Berga ja avantatjava el grup en gairebé mit minut. Les diferències van anar augmentant en l'ascens a la Figuerassa i als Rasos. Lozano va arribar al cim de la cursa en primera posició, però les distàncies s'anaven reduint. Xevi Subiñà i Pau Bartoló s'acostaven al líder. Després de la baixada d'Ensija Lozano es va retirar, i la lluita ja era només cosa de dos. L'avianès va fer una cursa intel·ligent, seguint sempre la seva estratètia de menys a més. Bartoló coneixia molt bé el recorregut i sabia on forçar i on guardar energia. En un estat de forma formidable va anar distanciant-se del segon, i finalment va aconseguir entrar a meta amb un temps de 4:25:24, el millor temps amb el recorregut actual de la Marató, i molt a prop del millor de tota la història, 4:18 que es va aconseguir amb l'anterior recorregut, que tenia una pujada més directa als Rasos. Xevi Subiñà va arribar segon, i Dani Bordallo tercer.

Rosa Valls va dominar de cap a cap la cursa en categoria femenina, i les seves rivals en cap moment l'hi van fer ombra. Va entrar a meta amb un temps de 5:38:41. Al seu darrere van entrar Judit Franch i Queralt Solé, ambdues dels Mountain Runners.

Cal destacar una cursa sense indicents remarcables, amb un temps esplèndid i unes condicions de cursa òptimes. Prop d'un centenar de col·laboradors van fer possible la celebració de la cursa, molts en els controls repartits al llarg del recorregut.

Com cada any, simultàniament a la Marató també se celebra la Cursa d'Alta Muntanya, una cursa també molt exigent, amb 20 km. i 1.500 metres de desnivell que comparteix bona part del recorregut de la Marató. Josep Rovira es va imposar en la general absoluta amb un temps d'1:55, seguit per Abel Quadrench i Jordi Masseguer, ambdós dels Mountain Runners. En categoria femenina la guanyadora va ser Eva Montero, seguida per Núria Díaz i Maria Beringues, de l'equip júnior dels Mountain Runners.

170 kg. pel Banc dels Aliments

Els dies anteriors a la celebració de la Marató i la Cursa vam fer una crida sol·licitant col·laboració amb el Banc dels Aliments, a causa de la dura situació econòmica que estem vivint, i que fa que molta gent no tingui cobertes les necessitats bàsiques. Us volem agrair a tots l'excel·lent resposta a la crida, ja que es van poder recollir 170 kg. de menjar i productes d'higiene que s'han repartit entre les entitats d'ajuda social a Berga.