L'entorn del riu Llobregós. De Guissona a Sanaüja

 • Tram de corriol vora els cultius de cereals

 • Els magnífics colors de la primavera

 • Frontispici del castell de Sanaüja, des del cap d'amunt

 • Frontal del castell de Sanaüja

 • Aproximant-nos al riu Llobregós. Al fons els Camats

Sortim de Guissona i ens encarem cap al nord tot creuant camps de cereals ben espigats i ufanosos. Passat el poblet de Selvanera el terreny es va tornant més abrupte, i recorrem diversos trams de corriol. Baixem a la ribera del riu Llobregós i més endavant enfilem la costa de les Gesses. Arribem al bonic poble de Sanaüja i pugem al castell, bonic però en ruïnes. Tornem més per l'est, seguint pistes rodadores i amb algun pujador exigent.

Fitxa

 • Tipus de sortida: Bicicleta de muntanya
 • Lloc de sortida: Guissona (La Segarra)
 • Distància: 30,8 quilòmetres
 • Desnivell positiu: 490 metres
 • Temps: 3:30 hores
 • Dificultat: Fàcil
 • Sensació de dificultat: Fàcil
 • Cartografia: La Segarra, Mapes Comarcals. Institut Cartogràfic de Catalunya (ICC) (1:50.000)

Itinerari

Punt de pas T. parcial (h.) T. acumulat (h.) Dist. (km.)
Guissona 00:00 00:00 0
Selvanera 00:52 00:52 8,4
Sanaüja 00:49 01:41 16,1
Castell de Sanaüja 00:23 02:04 17,0
Puig-arner 00:37 03:41 22,5
Guissona 00:48 03:29 30,8

Crònica

Encarem el segon dia a la Segarra amb el cansament acumulat dels gairebé 90 quilòmetres per la ruta dels castells del Sió. Avui també farem una ruta amb bicicleta, però més curta. Tot i això, a diferència del dia anterior la ruta d'avui tindrà més trams de corriol, i en proporció a la distància els desnivells seran més acusats. L'itinerari d'avui transcorrerà per la part nord de la Segarra, on veurem el canvi de la zona més planera on dominen els cultius de cereals i de la zona més abrupta, amb el riu Llobregós que marca la frontera.

Sortim de la zona de Santa Llúcia, a la part nord de Guissona, una població gran i amb molta vida. De seguida anem a buscar una pista forestal que marxa cap al nord i creua els camps dels Reguers. Creuem la carretera C-451 i continuem per l'altre costat, entremig de camps d'ordi i de blat. Els cereals tenen un aspecte magnífic després d'uns mesos plujosos, i ofereixen un tapís de colors que abasta fins l'horitzó en molts punts.

Trobem una cruïlla molt marcada al peu del Castell de Rubiol, en runes, prop d'una gran masia restaurada. Tombem a l'esquerra i avancem encara entremig de camps. Una llarga recta i girem a la dreta per encarar primer una pista secundària i després un corriol ciclable. L'itinerari comença a pujar fins un petit serrat, i finalment baixa fins al peu d'uns camps, on girem a l'esquerra. Per pista avancem vora els camps. Passem al costat de la gran masia de Montanyana, i anem baixant per pista en bon estat fins a trobar una carretera asfaltada que ens porta fins al petit nucli de Selvanera. Ens acostem fins al petit nucli i tornem fins a l'entrada del poble, al peu del cementiri, on continuem per la pista en el mateix sentit que veníem.

De nou tornem a creuar grans extensions de cultius se secà, sempre en direcció nord, ara nord-est. L'itinerari no és tan planer com el dia anterior, sinó que puja i baixa per un terreny més sinuós. Anem trobant diverses rieres que primer baixem i després remuntem pel cantó oposat. Totes elles baixen curulles d'aigua, i veiem diversos itineraris de natura al seu voltant, alguns d'observació d'animals de ribera. Totes aquestes rieres i torrents són tributaris del riu Llobregós, que trobarem poc més endavant després d'una baixada marcada per un corriol trial·ler.

Creuem el Llobregós i passem al costat de la gran masia de les Torres del Riu. Tombem a l'esquerra i anem pujant pel vessant oposat. A la Plana dels Camats deixem la comoditat de la pista i prenem un corriol en forta pujada. Un indicador ens assenyala el punt. Hem de baixar de la bicicleta en algun punt. Remuntem la dura pujada del clot dels Xangrets i la costa de les Gesses. Baixem pel vessant nord i retrobem de nou la plana. Creuem la carretera i accedim als afores de Sanaüja, entrant pel costat de Santa Maria del Pla.

Entrem a Sanaüja cruant el bonic pont romànic, i anem tendint cap a l'esquerra per creuar el poble pràcticament per fora. Al nord del poble trobem un caminet per pujar al castell que ens obliga a empènyer la bicicleta uns minuts. El caminet ens deixa més enllà del castell, i quan desemboca a la pista la prenem a la dreta. Un últim pujador extenuant ens permet arribar fins al cap d'amunt de l'antic castell de Sanaüja, en ruïnes, però amb un magnífic frontispici que caracteritza tot el municipi.

Baixem per la pista fins a sobre del poble, i prenem un dels carrers costeruts per baixar cap al centre. Com que hi ha mercat comprem una mica de fruita per avituallar-nos abans d'emprendre la tornada. Tornem a passar el pont i a la sortida del poble prenem ara una pista decididament a l'esquerra. La pista desemboca a la carretera C-1412a, i la seguim uns metres fins al primer trencant a la dreta. Prenem una pista còmoda i tornem a remuntar la costa de les Gesses. El retorn és més suau, ja que les pistes són més rodadores i busquen el punt més feble dels diferents serrats que haurem de creuar.

Travessem primer la costa de les Gesses sense problemes, i baixem pel cantó sud fins passar per sota del petit nucli encimbellat de Puig-arner, que ens queda pocs metres a la dreta. Baixem fins al riu Llobregós i el creuem. Continuem per la pista que comença a pujar la Serra, i ja veiem que aquesta serà la pujada més dura de la jornada. Així és. La pista arriba fins al mas Piquer, fa un marcat revolt i continua pujant fort. És però una pista còmoda, i amb un ritme lent es pot anar pujant sobre la bicicleta, tot i notar els efectes del cansament acumulat, sobretot del dia anterior.

Superada la pujada de la Serra ja tenim el més tram més dur resolt. Avancem uns quilòmetres per terreny pla i trobem una nova pujada, més suau i sobretot curta. Pedalegem entremig de camps, retrobant de nou la Segarra més humanitzada i agrícola. Passem vora unes granges i superem un últim pujador fins al peu de les ruïnes del Castell de Rubiol, passada una gran masia que ens queda a la dreta, vora la pista. Retrobem el camí ja conegut i el desfem fins entrar de nou a Guissona.

El segon dia de bicicleta a la Segarra ha estat molt diferent del primer. Ahir vam tenir una jornada plena d'al·licients culturals i paisatgístics en forma de castells, petits poblets medievals i grans extensions de cereals. Avui hem tingut una ruta de bicicleta de muntanya més clàssica en un entorn de mitja muntanya. Recomanable la visita a Sanaüja, amb el seu nucli antic i el castell senyorejant la part superior del terme.

 

Mapa i track GPS

Track GPS de la ruta

Descarregar track en format GPX (GPS Exchange Format)
Descarregar track en format KMZ (Google Earth)
Descarregar track en format TRK (CompeGPS)

Imatges

Afegeix un nou comentari