Cicloturisme al Baix Empordà

 • Camps als afores de Palamós

 • El poble medieval de Pals

 • Circulant per l'interior de Pals

 • La Gola del Ter, i al fons les Illes Medes

 • Camps ufanosos prop de Torrent

 • Cala s'Alguer, el diumenge

 • Poblat ibèric del Castell, a Palamós

Rodem en bicicleta entremig dels mil colors de la primavera empordanesa. Sortim de Sant Antoni de Calonge i anem cap a l'interior, primer Palafrugell i després el bonic poble medieval de Pals. Avancem cap al nord fins prop de Torroella de Montgrí, i arribem a la Gola del Ter, excel·lent mirador de les illes Medes. Tornem per l'interior creuant pobles encantadors com Palau-Sator, Peratallada o Torrent. Diumenge a peu en un bonic camí vora el mar.

Fitxa

 • Tipus de sortida: Cicloturisme
 • Lloc de sortida: Platja de Sant Antoni de Calonge (Baix Empordà)
 • Distància: 86,4 quilòmetres
 • Desnivell positiu: 270 metres
 • Temps: 9:15 hores
 • Dificultat: Fàcil
 • Sensació de dificultat: Fàcil
 • Cartografia: Empordà. Costa Brava, Editorial Piolet (1:30.000)

Itinerari

Punt de pas T. parcial (h.) T. acumulat (h.) Dist. (km.)
Sant Antoni de Calonge 00:00 00:00 0
Palafrugell 00:54 00:54 11,8
Pals (parada tècnica 40 min.) 01:18 02:21 21,1
Fontclara 00:45 02:57 25,9
Gualta 00:24 03:21 32,1
Gola del Ter 00:36 03:57 41,2
Fontanilles 01:08 05:05 51,8
Pausa 01:24 06:29
Palau-Sator 00:31 07:00 55,6
Peratallada 00:11 07:11 58,1
Sant Feliu de Boada 00:25 07:36 63,1
Torrent 00:14 07:50 66,2
Palafrugell 00:36 08:26 73,8
Palamós 00:41 09:07 84,5
Sant Antoni de Calonge 00:10 09:17 86,4

Crònica

Després de molts dies de muntanya amb neu fem un canvi radical de paisatge i d'activitat. Deixem les alçades i baixem vora mar per guadir d'un paisatge ben diferent i igualment interessant. Ja en altres ocasions hem fet diverses rutes pel Baix Empordà, principalment amb bicicleta, i avui hi tornem a gaudir dels colors de la primavera barrejats amb la salabror del mar.

Amb la Maddi, el César, la Sílvia i jo mateix ens disposem a endrapar quilòmetres per la gran xarxa cicloturista del Baix Empordà, formada principalment per pistes o carreteres secundàries amb molt poc trànsit. És una zona molt planera, i devorem els quilòmetres sense pràcticament adonar-nos-en. Creuarem una zona molt civilitzada, amb diversos nuclis de població, cases disperses i uns terrenys de cultius fèrtils i ben aprofitats. Durant el trajecte passarem enmig de fruiters, camps de cereals, lleguminoses i també els arrossars de Pals, tot i que aquesta època reposen esperant la nova plantada.

Sortim de Sant Antoni de Calonge un matí de temperatures suaus però amb marinada. Creuem Palamós i anem a sortir pel barri de Sant Joan camí de la Fosca. Deixem l'asfalt i per pista ens arribem fins a la platja del Castell. Descartem la via verda del Tren Petit i seguim per la ruta tradicional de cicloturisme que segueix més per la dreta. Passem al peu d'una bonica oliver mil·lenària abans d'arribar a un càmping. Uns metres per la carretera i tornem a agafar una pista a la dreta. En lleugera pujada arribem a l'elegant nucli de l'Ermedàs, i planejant fins a Palafrugell.

Toca ara el tram més feixuc de la ruta, que és creuar gairebé tot Palafrugell, amb força trànsit. Creuem tot el poble per l'est fins una gran rotonda, on girem a l'esquerra i enfilem una pujada urbana, al final de la qual prenem una pista a la dreta i comencem a baixar. Passem pel veïnat de les Rajoleries i seguim una pista asfaltada a l'esquerra que ens porta al polígon industrial Riera d'Esclanyà. Creuem la carretera C-31 i seguim per l'altra banda, on al final de l'asfalt la pista continua. Creuem ara un bonic bosc amb grans pins pinyoners. Just al peu de la riera d'Esclanyà la Sílvia trenca el seient de la bicicleta. Davant de la impossibilitat d'arreglar-lo allà mateix reculem fins al polígon, on trobem un taller mecànic que amablement ens ofereixen les eines i el cargol que ens feia falta per reparar el seient. Un cop enllestit tornem al punt on ho havíem deixat. Hem perdut uns 40 minuts i hem afegit 6 o 7 quilòmetres a la ruta.

Sortim del bosc i continuem entremig de camps. Al peu de la casa Nova d'en Cortell girem a l'esquerra. De lluny ja sobresurt el poble de Pals, situat en un petit turó que domina la rodalia. Les seves cases de pedra destaquen sobre el vert dels sembrats formant un bonic pessebre visual. Creuem una carretera amb compte, ja que cal creuar enmig d'una recta on els cotxes corren molt, i seguim per la mateixa pista que avança direcció Pals. Passem al costat d'una granja poc abans d'entrar a Pals pel seu límit sud.

Ens endinsem en els carrers estrets, empedrats i costeruts del poble medieval de Pals, bonic i ben arranjat. Potser massa. Pugem fins a la part alta, al castell de Sant Pere, al peu de la Torre de les Hores. Hi ha un petit mirador orientat a nord, on ens asseiem uns moments per reposar i gaudir del paisatge. Cap al nord el massís rocallós del Montgrí s'alça trencant la plana monotonia. Cap a l'est les Illes Medes sobresurten del mar amb elegància.

Deixem Pals i avancem cap al nord de nou entremig de camps de cereals i alguns de colza que donen una pinzellada de groc intens al paisatge majoritàriament verd. Avancem de pla fins a Sant Julià de Boada, seguint una pista asfaltada. D'aquí fins a Fontclara, on tornem a rodar sobre pista de terra enmig de camps principalment d'arròs. Aquesta zona ja l'havíem trepitjat fa uns anys, en una ruta pels arrossars. En aquella ocasió, al gener, encara hi havia aigua als camps d'arròs, i oferia una imatge més curiosa que ara, en què estan ben secs. En breu els llauraran, els inundaran, sembraran i els plançons d'arròs no trigaran a treure el nas.

Ens apropem a les envistes de Fontanilles, sense acabar d'arribar al poble. Tombem a la dreta per carretera, i aviat la deixem cap a l'esquerra per una pista que avança al costat d'un rec. Un tram una mica monòton, principalment perquè els camps són ben secs i sense vegetació, i arribem al peu de Gualta. Avancem per una pista a la dreta durant uns quilòmetres fins a creuar la concorreguda carretera C-31. Ens situem a la riba dreta del Ter, i anem a buscar la pista que passa arran. El seguirem fins que vessa les seves aigües a la Mediterrània, a l'indret anomenat la Gola del Ter.

La Gola del Ter és un lloc bonic, en què l'ample Ter en els seus darrers metres s'aboca al mar. A banda i banda del riu dues llarguíssimes platges, la de l'Estartit al nord i la de Fonollera al sud. Enfront, mirant cap a mar, les curioses Illes Medes, avui ben visibles. Hi ha diverses persones passejant per aquest entorn tan bonic, i també alguns practicants de kite-surf que ens distreuen amb les seves acrobàcies.

Continuem cap a la dreta avançant uns metres per la vora de la platja, empenyent la bicicleta. Trobem una altra pista que passa vora un càmping i la seguim. Avancem per terreny totalment pla cap a l'interior. Passem vora el camp de vol i avancem un tram paral·lels a la carretera fins que la creuem al peu del riu Daró Vell. Seguim la carretera al peu del riu i la deixem per accedir a Fontanilles. Acabarem d'arribar al poble i ens aturem en l'únic establiment del nucli per dinar. Fem un entrepà a la terrassa i ens entretenim fent petar la xerrada.

De Fontanilles seguim la mateixa ruta que ja havíem fet d'anada fins a Fontclara, però des d'allí marxem a la dreta fins al bonic poble de Palau-Sator. Creuem el petit nucli i trobem una pista que ens porta fins a Peratallada, on rondem uns minuts pels seus carrers empedrats. Un altre d'aquells pobles de postal. Per fer via seguirem ara per la carretera fins a Sant Julià de Boada, i d'aquí a Sant Feliu. Tornem a recuperar la pista forestal, i sempre per terreny pla continuem sumant quilòmetres fins a Torrent.

A Torrent prenem la ruta de Pirinexus i pedalem un bonic tram entremig de bosc espès. Després trobem camps de nou fins enllaçar finalment al bosc de pins pinyoners on ja havíem passat al matí. Repetim ara un bon tram de la ruta ja coneguda fins a Palafrugell. Passat el poble anem a buscar la via verda del Tren Petit, ràpida i còmoda, que ens porta directes a Palamós seguint la riera de l'Aubi.

Un bon dia de rodatge amb bicicleta gaudint del paisatge de l'Empordà, tant els bonics pobles de l'interior com la costa especialment a la Gola del Ter, un paratge peculiar i bonic, enfront de les Illes Medes. El Baix Empordà ens ofereix un entorn magnífic per al cicloturisme, amb una xarxa extensa i còmoda que intercomunica molts pobles i paratges interessants. Es poden fer moltes combinacions allargant o escurçant l'itinerari, sempre per un terreny planer però ple d'al·licients. Molt recomanable a la primavera.

Dediquem el diumenge a passejar tranquil·lament pel camí de ronda al nord de Palamós. Des de la Fosca arribem fins a la pintoresca cala de s'Alguer. Continuem cap a l'ampla platja del Castell, pugem al poblat ibèric i des de dalt contemplem la Foradada, refugi de pirates i bandolers. Seguim el camí que voreja la costa i baixem a la cala Estreta, un racó tranquil on gaudir de l'escarpada Costa Brava. Creuem diverses petites cales fins trobar el camí que puja al Cap Roig, i d'aquí per l'interior fins a Palamós.

 

Mapa i track GPS

Track GPS de la ruta

Descarregar track en format GPX (GPS Exchange Format)
Descarregar track en format KMZ (Google Earth)
Descarregar track en format TRK (CompeGPS)

Imatges

Afegeix un nou comentari