Fem un parell de rutes suaus a l'apassionant zona de la Capadòcia, on les característiques xemeneies configuren un paisatge singular. L'erosió de terreny de diferent densitat ha creat aquest curiós fenomen geològic amb formes capricioses utilitzades d'antany com a habitatges cavernícoles i alhora de refugi dels antics cristians perseguits en època romana. Dues caminades suaus que ens permeten conèixer dues de les zones més interessants: la Vall Vermella i la Vall Blanca.
TweetFitxa
! Ruta de 2 dies
- Tipus de sortida: Caminada
- Lloc de sortida: Prop de Göreme, Capadòcia (Turquia)
- Distància: 7,8 / 5,9 quilòmetres
- Desnivell positiu: 135 / 305 metres
- Temps: 03:25 / 02:00 hores
- Dificultat: Fàcil
- Cartografia: Mapes exèrcit rus *
Itinerari dia 1. Vall Vermella, Vall Rosa i Vall dels Sacerdots
Punt de pas | T. parcial (h.) | T. acumulat (h.) | Dist. (km.) |
---|---|---|---|
Capçalera Vall Vermella | 00:00 | 00:00 | 0 |
Pasabaglari | 03:25 | 03:25 | 7,8 |
Itinerari dia 2. Vall Blanca
Punt de pas | T. parcial (h.) | T. acumulat (h.) | Dist. (km.) |
---|---|---|---|
Inici Vall Blanca | 00:00 | 00:00 | 0 |
Castell Uçhisar | 02:00 | 02:00 | 5,9 |
Crònica
Enguany hem dedicat les vacances de l'estiu a fer una ruta per diversos punts de Turquia. Per primera vegada ens atrevim amb un "viatge organitzat", una forma de viatjar que s'allunya de la nostra forma d'entendre la llibertat i la tria del propi camí. En aquesta ocasió però hem prioritzat les facilitats logístiques d'un recorregut que ens portarà a diversos punts molt allunyats entre si, en els quals es necessita suport logístic per al transport, menjar i allotjament, ja que estarem diversos dies trescant per terreny inhabitat. El viatge ens portarà a fer una ruta d'un parell de dies a la Capadòcia, tot seguit uns dies de tresc a les muntanyes del Taurus, i finalment el plat fort, l'ascensió al Mont Ararat (5.165 m.)
Després de volar a Ankara des de Barcelona via Istambul, iniciem un recorregut amb bus fins a la Capadòcia, al sud de la capital turca. De camí fem una breu aturada al Tuz Gölü (Llac Salat). Aquest llac és el segon més gran de Turquia (després del de Van), amb una superfície d'uns 1.500 metres quadrats, aproximadament la mida de tota la comarca de l'Alt Urgell. És un llac molt poc profund, però amb una extrema concentració salina que impedeix cap tipus de vida. Després d'uns minuts trepitjant la sal humida continuem el viatge cap a la Capadòcia.
Després de dinar prop de Göreme (centre de la zona turística de la Capadòcia) ens traslladem fins a la capçalera del Kizil Çukur (Vall Vermella) on començarem una caminada de tarda. Farem una ruta fàcil però laberíntica, per tant ens deixem portar pel nostre guia, el Riza, una persona culta d'origen kurd que ens acompanyarà durant tot el viatge. Des de la capçalera de la Vall Vermella comencem a baixar i aviat trobem els característics habitatges trogolodites de la Capadòcia.
La formació geològica de les característiques xemeneies és fruit de l'erosió en una zona amb roques de diferent densitat. La roca sedimentària, més feble, va ser coberta en una de les fases geològiques per laves volcàniques que van donar lloc a una roca basàltica molt més dura, resistent i de color més fosc. Amb els mil·lenis l'erosió va anar trencant aquesta capa més dura, i la força de l'aigua i el vent va anar modelant el paisatge. Les capes sedimentàries de sota s'erosionen fàcilment, mentre que algunes de les roques basàltiques més dures actuen com a paraigües protegint el terreny que hi ha a sota. Precisament la ductilitat de la roca sedimentària va facilitar que els humans excavessin sense gran dificultat les xemeneies, construint vivendes i edificis de culte, així com autèntiques ciutats subterrànies.
Anem baixant per la Vall Vermella, fixant-nos en les curioses formacions rocoses. Entrem fins i tot dins d'una antiga església cristinana, on es conserven uns bonics frescos al·legòrics de temes religiosos. Aquesta zona va ser habitada pels Assiris, més tard els Hitites, també pels Perses, i com la resta dels territoris propers a la Mediterrània també va caure en mans de l'imperi romà. En l'època en què el cristianisme estava perseguit per l'imperi, la Capadòcia fou un centre en què s'amagaren molts fidels, i van construir un important entramat on podien practicar el seu culte i viure d'acord amb els seus ideals, amb la protecció de la clandestinitat que proporciona viure en habitatges subterranis. A la zona es poden visitar algunes ciutats subterrànies, de fins a 8 pisos de profunditat, on vivien centenars de persones de forma organitzada.
Saltem a la Vall Rosa en un recorregut farcit de xemeneies punxegudes (sense caputxa), en un terreny sedimentari de color característic. Tornem a la Vall Vermella i acabem el recorregut a Paşabağ (Vall dels Sacerdots), un lloc espectacular on trobem les típiques xemeneies de fades, és a dir, les xemeneies que tenen "caputxa", les restes de la roca volcànica que n'ha protegit l'estructura. Un lloc realment fascinant, més encara a darrera hora de la tarda, amb els rajos de sol que projecten enllà les ombres de les espectaculars xemeneies, i gairebé sense gent enlloc.
Dos dies són insuficients per conèixer la Capadòcia, i ens quedaran pendents llocs molt interessants, com el museu a l'aire lliure de Göreme o la visita a alguna ciutat subterrànea, però tenim un programa condensat que dóna poc marge a la improvització. Tot i això el segon dia a la zona farem un recorregut molt interessant per l'Akvadi (Vall Blanca), on contemplarem algunes de les xemeneies més impressionants de la zona. Iniciem la ruta a l'entrada de la Vall Blanca, rebatejada també com a Vall de l'Amor per habitants de la zona a causa de la característica forma fàl·lica de moltes de les xemeneies.
Al cap de poc de caminar per la Vall Blanca ja trobem un conjunt de xemeneies molt altes i espectaculars. El color clar de la roca sedimentària de la zona dóna nom a la vall. Passem per una zona laberíntica i tancada, i finalment sortim del fons de la vall pujant fins a l'altiplà, prop del poble de Uçhisar. Acabem d'arribar fins al poble, que destaca des de molts quilòmetres enllà, ja que està situat en un turó elevat sobre tota la regió, i coronat per un castell excavat a la roca.
Des de tota la regió de la Capadòcia es pot veure aquest poble encimbellat, ja que és el més elevat de la zona. Les cases del poble s'arrengleren a la base del turó. Al capdamunt del turó destaca una gran roca, foradada per totes bandes, un castell excavat a la roca. Es pot visitar el castell, tot i que només algunes estances, ja que el procés d'erosió és elevat, i hi ha risc de derrumbament en alguns punts. Es pot pujar a la part superior, on hi ha un excel·lent mirador de tota la regió, i es pot contemplar la munió de xemeneies cap a totes bandes.
Després de les aproximadament dues hores caminant per la Vall Blanca i la posterior visita a l castell d'Uçhisar tanquem la fugaç visita a la Capadòcia i posem rumb cap a les muntanyes del Taurus. La ruta per la zona s'ha fet curta, i tot i la forta calor marxem meravellats i quedem amb ganes de conèixer més racons màgics en aquest entorn tan singular. Serà en alguna altra ocasió.
* Alhora de buscar cartografia de la zona des d'aquí, la recerca va ser difícil, i només vam aconseguir comprar mapes de l'exèrcit rus a través de Mapstore.
Perfil dia 1. Vall Vermella, Vall Rosa i Vall dels Sacerdots
Perfil dia 2. Vall Blanca
Track GPS dia 1. Vall Vermella, Vall Rosa i Vall dels Sacerdots
- Track format GPS Exchange Format (.gpx)
- Track format Compegps (.trk)
- Track format OziExplorer (.plt)
- Track format Google Earth (.kmz)
Track GPS dia 2. Vall Blanca
- Track format GPS Exchange Format (.gpx)
- Track format Compegps (.trk)
- Track format OziExplorer (.plt)
- Track format Google Earth (.kmz)
Per guardar l'arxiu fes clic amb el botó secundari del ratolí i tria "Guardar destinació com..."
Comentaris
Enviat per Abílio Guimarâes (no verificat) el Dimarts, 23/08/2011 - 15:09 Enllaç permanent
Viva
Marc e Sílvia.
Tenho seguido com muita atenção as vossas actividades e é sempre um prazer enorme. Estive na Capadócia em Setembro 2010, em Goreme, Uchisar, etc e as vossas fotos dizem tudo. Ainda tentei com um amigo fazer uma montanha na região do Taurus, mas não demos com o trilho. Era o Kizlar Sivrisi e não o podíamos fazer em um só dia. Mas o Ararat... ainda hoje pensei nele... Há~de ser uma próxima viagem minha. Não se esuqeçam de Pedraorca e as 6 do Pica d\\\'Estats. Cheguei Há 3 dias de uma viagem de 7 dias aos Alpes com 2 amigos. Lindo e espectular - Petite Ag. Verte, Bishorn, Allalinhorn, Ag de la Grande Sassière, Anayet e Vértice de Anayet. Vocês compreendem-me. Grande abraço.
Abílio
Enviat per Agustina (no verificat) el Dijous, 06/10/2011 - 13:14 Enllaç permanent
Hola nois. Felicitats per les fotos tan boniques de Turquia, em recorden la meva estada a la Capadocia. Fins aviat.
Agustina.
Afegeix un nou comentari