Via del Nicolau i solei de Bagà

La Núria i la Sílvia corrent Sant Llorenç Prop Bagà Sortint d'un dels tres túnels de la ruta Recreació d'una antiga vagoneta Passarel·la

Per aquest camí recentment recuperat hi havia circulat un petit tren que baixava la fusta des de Gisclareny. Nosaltres avui seguirem aquest itinerri corrent, i l'allargarem sortint des de les Cases Noves del Collet i continuant pel camí aeri que ens portarà fins al monestir de Sant Llorenç Prop Bagà. Seguirem tot el traçat de la Via del Nicolau i un cop a Sant Joan de l'Avellanet tornarem per una pista que flanqueja el solei de Bagà.

Fitxa

  • Tipus de sortida: Córrer
  • Lloc de sortida: Cases Noves del Collet, Guardiola de Berguedà, (Berguedà)
  • Distància: 17,9 quilòmetres
  • Desnivell positiu: 620 metres
  • Temps: 2:45 hores
  • Dificultat: Fàcil
  • Cartografia: Moixeró - La Tosa, Editorial Alpina (1:25.000)

Itinerari

Punt de pas T. parcial (h.) T. acumulat (h.) Dist. (km.)
Cases Noves del Collet 00:00 00:00 0
El Vilar 00:29 00:29 2,6
Sant Llorenç Prop Bagà 00:09 00:38 3,7
Bagà (cruïlla) 00:21 00:59 6,0
Sant Joan de l'Avellanet 00:26 01:25 9,2
Can Matallops 00:28 01:53 11,9
Punt d'inici 00:52 02:45 17,9

Crònica

El dia es lleva gris, ha plogut durant la matinada i tot és ben moll. Volíem sortir a córrer i se'ns va acudir pujar a la Via del Nicolau, un camí rehabilitat que antigament havia estat el recorregut d'un trenet que baixava la fusta des dels boscos de Gisclareny cap a Guardiola. Com que el recorregut d'aquest camí arranjat és només de 6 quilòmetres i en un sol sentit, busquem una alternativa per allargar-lo una mica, afegir-hi desnivell i fer-lo circular. Així doncs amb la Núria i la Sílvia ens dirigim a les Cases Noves del Collet, un petit nucli abans d'arribar a Guardiola de Berguedà pujant per l'Eix del Llobregat.

Busquem l'inici del camí al mig d'aquest petit nucli, al costat mateix d'un restaurant. Hi ha un pal indicador. El camí comença a pujar fort, i de fet serà la pujada més forta que farem durant el dia. Entrem en calor de seguida, ja que tot i que el pendent no ens deixa córrer sí que caminem de pressa. En poc més d'un quart d'hora arribem al coll de Llenes, una cruïlla de camins indicada. Seguim a la dreta i comencem a baixar per un bonic camí que flanqueja la base del Cap del Tossal, i que té diversos trams una mica aeris amb vistes cap a la vall del Llobregat.

El camí desemboca a la casa del Vilar. Arribem a una pista asfaltada i la seguim uns metres a la dreta en baixada. Passem el cementiri de Guardiola i en un revolt trenquem a l'esquerra davant mateix del gran monestir de Sant Llorenç Prop Bagà, un dels grans edificis del romànic del Berguedà, recentment restaurada. Voregem el magnífic edifici per l'esquerra, i de seguida prenem un corriol indicat que baixa fort fins a l'entrada de Guardiola. En aquest punt seguim a l'esquerra i iniciem el recorregut de la Via del Nicolau.

El recorregut és força planer, remuntant el curs del Bastareny per la seva riba dreta. Passem llargues rectes i creuem un petit pont. Aviat veiem la vila de Bagà davant nostre, i després de passar un primer túnel per pista asfaltada deixem el poble a la nostra dreta. A l'alçada mateix del poble deixem la pista asfaltada i seguim les indicacions de la Via del Nicolau que marxa a l'esquerra i comença a pujar lleugerament. La pista de terra va guanyant alçada fins un segon túnel força fosc on s'aplana. Anem trotant gaudint del paisatge, tot i que el dia és lleig. Passem un petit pont de fusta i anem flanquejant la Costa del Virgús guanyant alçada i visió sobre Bagà. Ens endinsem al bosc i passem al costat d'una vagoneta recuperada que il·lustra l'ús pretèrit.

Seguim avançant de pla i lleugera pujada fins arribar a una de les grans atraccions de la ruta, un pont de 35 metres suportat per cables. Un darrer tram de pujada ens deixa a la pista asfaltada a pocs metres de Sant Joan de l'Avellanet, on hi ha una font i una àrea recreativa. També hi ha una petita ermita romànica a la dreta, i un ecomuseu a l'esquerra. Seguirem la ruta avançant per la pista que va flanquejant durant llarga estona pel vessant solei de les costes que hi ha entre Bagà i la Roca Tiraval. La pista va pujant, i aviat comença a pujar fort durant una bona estona. Després d'un collet indefinit comença a baixar suaument, passa per la Font del Clot d'en Roca i continua baixant fins a la masia de Can Matallops.

Continuem trotant per la pista que ara fa un gran gir per adaptar-se a la fondalada del Torrent de Turbians. Continuem sempre per la mateixa pista principal ara vorejant el Serrat dels Moixons fins que arribem a una pista asfaltada. Pocs metres a la dreta arribem a la Font de la Vinya Vella, on ens abastim d'aigua. Comença tot seguit una dura pujada que fem caminant ja que les forces comencen a minvar. Dalt d'uns dipòsits comença la baixada pel costat d'uns camps fins a la cruïlla de la casa del Vilar, per on ja hem passat d'anada. Prenem la pista a la dreta que passa al peu de la casa i prenem el camí que la voreja.

Ja només queda desfer el camí ja conegut, tot i que encara haurem de pujar fins al coll de Llenes en un últim esforç esgotador. Des del coll uns pocs minuts de baixada pronunciada ens deixa al punt d'inici.

Avui hem sortit a córrer, però aquest itinerari és també una bona alternativa per fer una caminada tranquil·la per terreny fàcil i evident, principalment pista (cal calcular gairebé el doble del temps per fer-ho caminant). Permet recórrer l'itinerari recuperat de la Via del Nicolau i arrodonir-lo amb una volta circular amb més desnivell.

 

Mapa i track GPS

Track GPS de la ruta

Descarregar track en format GPX (GPS Exchange Format)
Descarregar track en format KMZ (Google Earth)
Descarregar track en format TRK (CompeGPS)

Imatges

Afegeix un nou comentari