Serra de la Petita

Torre de la Petita Serrat de la Figuerassa La Sílvia en un tram de camí emboscat Pont de Pedret

La part alta de Berga i el riu Llobregat estan separats o units (depèn de com es miri) per una petita serra modesta i poc rellevant: la Serra de la Petita. En una curta excursió recorrem la carena, amb algun tram sense camí definit, enllaçant la fortificació carlina de la Torre de la Petita amb el magnífic pont gòtic de Pedret.

Fitxa

  • Tipus de sortida: Caminada
  • Lloc de sortida: Plaça de Sant Francesc, Berga, (Berguedà)
  • Distància: 8,6 quilòmetres
  • Desnivell positiu: 440 metres
  • Temps: 2:10 hores
  • Dificultat: Fàcil
  • Sensació de dificultat: Fàcil. Trams sense camí definit.
  • Cartografia: Rasos de Peguera - Serra d'Ensija, Editorial Alpina (1:25.000)

Itinerari

Punt de pas T. parcial (h.) T. acumulat (h.) Dist. (km.)
Berga 00:00 00:00 0
Torre de la Petita 00:20 00:24 1,7
Portell Ample 00:33 00:53 3,2
Pont de Pedret 00:38 01:31 4,9
Berga 00:39 02:10 8,6

Crònica

Quan el dia comença a allargar plantegem alguna excursió exprés per aprofitar el divendres a la tarda. En comptes de fer la tradicional pujada a Queralt busquem un recorregut menys habitual. Feia temps que volia recórrer la Serra de la Petita, i de fet no tenia clar que el camí tingués continuïtat fins al riu. Només quedava comprovar-ho.

Sortim amb la Sílvia divendres a la tarda, amb uns núvols amenaçadors que son l'avantsala de les pluges que ens espatllaran el cap de setmana. Sortim des de la Plaça de Sant Francesc, on comença el llarg i costerut carrer de la Pinsania que ens portarà fins a la carretera de Sant Llorenç. Creuem la carretera i seguim amunt només 30 o 40 metres fins poc abans d'arribar a l'ermita de l'Oratori o Queralt Xic, quan prenem un camí a la dreta que passa al costat dels dipòsits i voreja pel nord la muralla del Castell de Sant Ferran. El camí desemboca en pocs instants a la carretera d'accés al recinte, que baixem uns metres fins arribar de nou a la carretera de Sant Llorenç, just en un encreuament.

Des d'aquí veiem la Torre de la Petita davant nostre, al final d'una pista de terra de considerable pendent. Creuem la carretera girant lleugerament a l'esquerra per anar a buscar la pista i la seguim amunt. Després d'uns minuts d'intensa pujada arribem a la Torre de la Petita. Aquesta humil fortificació fou construïda per les tropes carlines per aprofitar la privilegida posició d'aquest indret, amb llarga visió tant cap al sud com cap al nord. Contemplem als nostres peus la ciutat de Berga; cap al nord el pantà de La Baells i la cara sud del Catllaràs; cap a l'est el Picancel, i cap a l'oest el Serrat de la Figuerassa, que des d'aquí presenta el seu perfil més escarpat. Al costat mateix de la torre hi ha un vèrtex geodèsic.

Seguim sempre direcció est, resseguint el fil de la carena. Durant una estona seguirem un camí ben definit. Passem al costat d'una pista en desús però no cal agafar-la, sinó que sempre haurem de buscar el caminet que recorre la part més alta de la carena. En alguns punts la carena és més definida, i en altres més ampla. Fins i tot en algun tram caldrà passar algun curt passatge una mica aeri per la banda sud, però sense cap dificutat.

Continuem endavant amb el camí poc definit, i anant ara més en tendència per la nostra dreta (cantó de Berga). A mesura que anem avançant el camí es difumina, tot i que gairebé sempre trobarem indicis. Després d'una curta baixada sobre una roca de conglomerat sembla que el camí s'acabi, però podem continuar després de fer una petita desgrimpada en el tram en què la carena és més aèria. Baixem uns metres de flanqueig incòmode fins passar per sota d'una torre d'alta tensió. No trobarem cap més dificultat.

Arribem al Portell Ample, un marcat tall que defineix un pas evident. Passem cap a la dreta del collet i voregem una gran roca que ens queda a l'esquerra. En quest punt el camí es bifurca, i haurem de prendre el que tot i marxar de dret tendeix més a l'esquerra, i comença a baixar en un terreny obac. En aquest tram hem canviat de vessant, i veiem entre els arbres el pantà i la presa de La Baells força propers. Voregem pel nord la Roca Tallada, anem perdent alçada i també anem tombant cap a sud tot seguint el curs del Llobregat.

Anem baixant progressivament paral·lels al Llobregat pel Serrat del Martí. Veiem a la nostra esquerra el meandre que fa el Llobregat just al punt on hi ha la passarel·la dels Pescadors. Encara ens toca baixar una bona estona per un terreny més obert i amb el camí més fàcil de seguir, tot i que no ens estalviem un munt d'esgarrinxades amb argelagues i arços. Fins i tot trobem en aquest darrer tram alguna marca vella de pintura blanca. El camí ens deixa al peu mateix del Pont de Pedret.

El Pont de Pedret és un magnífic exemple de construcció civil gòtica. Està situat ja dins del terme de Cercs. Té quatre arcs recolzats directament sobre la roca polida del riu. L'arc central és molt gran, alt i esvelt. El riu passa engorjat per sota, creant un entorn de gran bellesa. A l'altra banda, a 10 minuts caminant tenim l'església pre-romànica de Sant Quirze de Pedret.

Des del Pont de Pedret prenem la carretera asfaltada que puja cap a Berga. Al cap de pocs metres la deixem per seguir el rastre de l'antic camí a l'esquerra, i així evitar una marrada de la moderna carretera. L'antic camí conserva el traçat característic dels camins de ferradura. Malauradament dura poc i aviat tornem a desembocar a la carretera asfaltada que seguirem fins entrar a Berga. Creuem el barri de Santa Eulàlia, la Gran Via i el Passeig de la Pau fins a tornar al punt d'origen.

Una breu escapada sense pretensions, però ideal per passejar una tarda en una ruta poc corrent. No és un itinerari còmode ja que en alguns trams el camí és indefinit i emboscat, però permet gaudir de magnífiques vistes sobre la ciutat de Berga, el pantà de la Baells i una perspectiva poc corrent de la Figuerassa. També ens acosta fins una de les construccions civils més boniques de la comarca, el Pont de Pedret.

 

Mapa i track GPS

Track GPS de la ruta

Descarregar track en format GPX (GPS Exchange Format)
Descarregar track en format KMZ (Google Earth)
Descarregar track en format TRK (CompeGPS)

Imatges

Afegeix un nou comentari