Tossal de la Creu del Codó (1.509 m.)

El Codó Caminant al peu del cingle Puig de les Morreres Parets del mirador Clot de Vilamala

Es troba situat a la capçalera de la Vall de Lord, als peus del Port del Comte, i des del seu cim s'albira una àmplia perspectiva sobre el fons de la vall, amb Sant Llorenç de Morunys al fons. Amb una curta caminada pel fil del cingle assolim aquest excepcional mirador i gaudim de les esplèndides vistes cap a la serra dels Bastets, Busa, Ensija, la serra del Verd, el frontal del Port del Comte i la fondalada del Clot de Vilamala.

Fitxa

  • Tipus de sortida: Caminada
  • Lloc de sortida: Sant Serni del Grau, Guixers (Solsonès)
  • Distància: 6,8 quilòmetres
  • Desnivell positiu: 525 metres
  • Temps: 02:45 hores
  • Dificultat: F
  • Sensació de dificultat: Fàcil
  • Cartografia: Port del Comte, Editorial Alpina (1:25.000)

Itinerari

Punt de pas T. parcial (h.) T. acumulat (h.) Dist. (km.)
Sant Serni del Grau 00:00 00:00 0
Grau del Roc Foradat 00:15 00:15 0,8
Deixem GR, seguim a la dreta 00:14 00:29 1,3
Girem a la dreta (sota el Tossal del Codó) 00:49 01:18 2,9
Mirador del Codó 00:10 01:28 3,3
Tossal de la Creu del Codó 00:09 01:37 3,6
Inici, Sant Serni 01:07 02:44 6,8

Crònica

A vegades les excursions més modestes i fàcils són també les més agraïdes, i aquesta n'és un bon exemple. Es tracta d'un recorregut fàcil i curt, però divertit ja que gairebé sempre transita per la vora del cingle, oferint excel·lents perspectives cap a totes bandes. El Codó és una zona ben coneguda a l'extrem nord de la Vall de Lord. S'hi arriba fàcilment amb cotxe fins ben a prop, ja que des de Coll de Jou surt una carretera que arriba a l'àrea recreativa del Codó, a escassos 15 minuts del Tossal. Nosaltres però pujarem caminant des de la petita ermita de Sant Serni dels Graus, i així fem gana per l'àpat de Nadal.

Des de Sant Llorenç de Morunys continuem amunt per la carretera que puja cap al Port del Comte, i a les últimes cases del poble, en un revolt molt pronunciat marxa una pista asfaltada cap a l'esquerra, amb un indicador que assenyala l'església de Sant Serni i el Santuari de Lord. La seguim durant aproximadament un quilòmetre i arribem a l'aparcament que hi ha just davant de la petita ermita de Sant Serni. Aquesta ermita es troba situada en un petit altiplà, sobre mateix de Sant Llorenç, gairebé al final del serrat de la Creueta. Comencem a caminar des del peu de l'ermita seguint la pista asfaltada. Al cap de pocs minuts trobem un indicador que ens convida a deixar la carretera i prendre el camí cap a la dreta.

Comencem a pujar pel camí frescal, i fent un parell de giragonses ens arribem al Grau del Roc Foradat, un pas estret entre les roques que ens permet creuar al vessant solei. Passat el grau el camí tomba cap a la dreta, i anem seguint els senyals del GR per terreny obert, ja amb vistes cap a l'objectiu d'avui, el Tossal del Codó, que veiem sempre en direcció oest. Pugem suaument per camí ben fresat fins un altre revolt pronunciat, on veurem una fita de terme. En aquest punt cal parar atenció ja que cal deixar el camí principal i seguir cap a la dreta amunt. Al principi el camí no és evident, tot i que hi ha algunes fites. El camí va a guanyar la carena que baixa directament del Codó. Si ens hi fixem també veurem alguns senyals pintats de color vermell.

Anem seguint ara el tram més bonic de l'itinerari, ja que durant una bona estona caminarem per la vora del cingle que es desploma a la nostra dreta sobre el barranc de les Salines. El camí és ample i còmode, o sigui que tot i circular al costat del cingle no és gens compromès. Anem pujant amb la vista posada al Tossal del Codó, que sorgeix com un bolet davant nostre. Més enrere contemplem l'ampla pared sud del Port del Comte, encapçalada pel Puig de les Morreres.

Anem seguint el camí, prou evident i fàcil. Al cap d'una estona, a mesura que ens aproximem a les verticals parets del Codó, tendim lleugerament a l'esquerra, abandonant la vora del cingle i començant a vorejar per l'esquerra les parets del mirador. Les verticals parets del mirador ens queden a la nostra dreta, i anem avançant fins sota mateix de les parets del Tossal de la Creu del Codó. En aquest punt cal parar atenció i deixar el camí que continua enllà per seguir-ne un de desdibuixat a la dreta. Si ens hi fixem no costa de veure unes fites a la dreta, en un petit planell on el camí canvia de vessant. Més amunt cal tornar a parar atenció: arribats a un petit pla herbat, sota mateix de les parets del Tossal cal canviar radicalment de direcció i prendre un caminet que marxa cap a la dreta en diagonal, en direcció al mirador que veiem no gaire lluny. Uns minuts més de pujar i arribem a l'ampli mirador de la Creu del Codó.

En dies clars des d'aquest mirador es pot gaudir d'una panormàmica extensa sobre tota la vall de Lord. La vista és molt bonica, ja que veiem la plana de Sant Llorenç de Morunys, i a la seva dreta les curioses formacions rocoses dels Bastets, amb les seves formes anàrquiques. Al costat dels Bastets destaca la serra de Busa i les seves dretes parets. Si mirem cap al nord contemplem tota la Serra del Verd i més enllà Ensija. Cap a l'est veiem només la gran muralla del Puig de les Morreres, frontal de la serra del Port del Comte. Cap al sud divisem les laberíntiques fondalades del Clot de Vilamala.

Des del mirador acabem d'arribar en deu minuts al Tossal de la Creu del Codó (1.509 m.), autèntic cim del Codó. Abans passem al peu d'una zona d'escalada esportiva que hi ha sota mateix del Tossal. Al cap d'uns minuts d'observar les vistes cap a totes bandes girem cua i tornem pel mateix camí per on hem vingut, no fos cas que arribéssim tard a l'àpat de Nadal. Desfem els nostres passos i en poc més d'una hora tornem a estar al peu de l'ermita de Sant Serni del Grau. Una matinal fàcil i agraïda que ens permet amb poc esforç gaudir d'esplèndides vistes sobre la contrastada Vall de Lord.

 

Mapa i track GPS

Track GPS de la ruta

Descarregar track en format GPX (GPS Exchange Format)
Descarregar track en format KMZ (Google Earth)
Descarregar track en format TRK (CompeGPS)

Imatges

Afegeix un nou comentari