Santa Coloma de Fitor (BTT)

La Sílvia baixant del Puig Cargol Arribant a Fitor Santa Coloma de Fitor Tram trial·ler Sant Pol

Al vessant oriental de la serra de les Gavarres trobem un interessant edifici d'origen romànic, amb un esvelt campanar i dos absis semicirculars. Es tracta d'un lloc molt bonic, a escassos quilòmetres del mar i tanmateix enmig d'un paisatge de baixa muntanya mediterrània. Pugem a Fitor des de vora mar i tornem fent una llarga volta per la plana baix-empordanesa, tot gaudint dels bonics pobles d'interior.

Fitxa

  • Tipus de sortida: Bicicleta de muntanya
  • Lloc de sortida: Sant Antoni de Calonge, (Baix Empordà)
  • Distància: 60,0 quilòmetres
  • Desnivell positiu: 485 m. metres
  • Temps: 4:25 h.
  • Dificultat: Fàcil
  • Cartografia: Baix Empordà, Institut Cartogràfic de Catalunya, sèrie comarcal (1:50.000)

Crònica

En moltes ocasions hem recorregut el massís de les Gavarres en bicicleta, ja que és una zona molt interessant per a la pràctica esportiva prop del mar, a l'interior de la Costa Brava. En un mateix matí pots estar recorrent les pistes i camins d'aquest massís, i al cap d'una estona refrescant-te amb un bany a la Mediterrània. Aquest és un dels grans atractius de les Gavarres, que s'alcen ràpidament ben a prop del mar. Avui fem una ruta fàcil i coneguda que després d'una llarga pujada ens planta a un dels centres neuràlgics del massís, Santa Coloma de Fitor, on a part d'una bonica església romànica trobem un centre d'informació sobre l'Espai d'Interès Natural de les Gavarres.

Sortim amb la Sílvia des del passeig marítim de Sant Antoni de Calonge, al límit amb Palamós. Creuem Palamós direcció nord-est. Passem el barri del Tenis i la fàbrica Hutchinson. Fins aquí anem per asfalt, i ara comencem a rodar per pista, amb molta pols ja que fa dies que no plou. Estem en plena canícula d'estiu, i possiblement hem sortit massa tard. Aviat comencem a pujar pels pendents cada cop més durs de la pista del Puig Cargol. Fa un temps la pista estava en condicions molt pitjors, i era més difícil transitar entremig de les pedres. Ara més fàcil, tot i que puja fort i se sua de valent.

Anem pujant per l'ampla pista, guanyant alçada ràpidament. Passem primer pel costat del santuari de Santa Maria de Bell-lloc, i continuem fins que la pista desemboca en una altra que seguim cap a la dreta. Anem pujant sempre per la pista principal fins assolir el Puig Cargol (363 m.), on hi ha un vèrtex geodèsic. És el cim més oriental del massís, un petit turó poc definit, envoltat d'arbres i sense visió panoràmica, tret d'enfilar-se sobre el vèrtex geodèsic, força alçat del terra. Després de la llarga pujada fins al Puig Cargol, comença una baixada decidida, i després un tros de pla per ampla pista fins arribar a Santa Coloma de Fitor. És un edifici curiós, del qual destaca un campanar de dos pisos acabat en forma piramidal. L'edifici consta de dues naus paral·leles acabades en sengles absis semicirculars. Adossat a l'església hi ha l'edifici de la rectoria, que actualment serveix com a centre d'informació de l'Espai d'Interès Natural de les Gavarres.

Passem Fitor i continuem ara per un sender, amb trams trial·lers. Seguim la ruta 25 i més endavant la 24 del Centre de BTT del Baix Empordà. Després d'un tram divertit de camí arribem a una pista que segueix pel peu de la riera de Fitor. Seguim direcció nord i passem al costat del gran mas Calç. Avancem còmodament per pista, creuant alguna riera, fins a trobar els senyals del GR. Deixem la pista i seguim un camí amb un primer tram no ciclable. Seguim ara la ruta 24, que després d'aquest breu tram en què cal anar a peu, acaba d'arribar per pista fins a Sant Pol. Des d'aquest petit nucli creuem la carretera de la Ganga i per pista ampla i planera ens anem acostant a La Bisbal, passant abans per una zona de masos i cultius.

Arribem a la Bisbal i sense acabar d'entrar-hi voregem pel sud, anant a buscar les rutes cicloturistes del Baix Empordà, cap a Fonteta, a pocs minuts de la capital baix-empordanesa. Les rutes cicloturistes permeten enllaçar la majoria de les poblacions de la comarca a través de pistes i camins agrícoles, amb algun tram d'asfalt poc transitat. És una bona opció per conèixer els pobles d'interior, molt bonics i interessants. Passem Fonteta i Vulpellac, després de creuar la transitada carretera C-66. Arribem al petit nucli de Canapost, on és difícil trobar el camí de sortida, ja que l'espessa vegetació ha cobert els cartells.

Arribem fins al poble medieval de Peratallada. És un poble molt bonic, fins i tot massa, ja que sembla un "pessebre". El poble manté una arquitectura medieval, amb totes les cases de pedra i amb estrets carrers empedrats. Destaca també el castell fortificat i un fossar a l'exterior de la vila. Seria un lloc ben bonic si no fos per la massificació turística. No ens encantem, ja que fa molta calor i volem anar a refrescar-nos a la platja. L'avantatge de les rutes cicloturistes és que permeten pedalar a bon ritme, ja que són pistes còmodes i molt planeres. Pocs minuts després de passar Peratallada creuem Palau-Sator. Tot seguit el petit nucli de Sant Julià de Boada, i ens encaminem ja cap a Pals, que veiem des de lluny per la característica silueta de la torre que corona el turonet sobre el qual està construït el poble. Pals, igual que Peratallada, també és un poble medieval, molt ben cuidat, possiblement exageradament ben cuidat. A l'estiu centenars de turistes recorren els seus tortuosos carrers.

Passem ràpidament Pals sense entretenir-nos-hi. Val la pena ver un volt al poble, però ja hi hem estat diverses vegades, i avui fa molta calor. Continuem per pistes amples i còmodes, circulant a bon ritme entremig de camps i cases de luxe. Contemplem el massís del Montgrí davant nostre. Arribem a Palafrugell, i baixem fins una rotonda. És el tram més incòmode i lleig, ja que hi ha molts cotxes, i cal creuar gairebé tot el poble de nord a sud. Afagem la pista de l'Ermedàs, però no hi arribem, ja que aviat tombem a la dreta i prenem la ruta del Tren Petit, una via verda que uneix Palamós i Palafrugell. Pedalem còmodament per aquesta ruta condicionada fins a la gasolinera de Sant Joan, a Palamós, i des d'aquí acabem d'arribar fins al punt d'origen circulant per dins la població.

Es tracta d'una ruta còmoda i fàcil, amb una única pujada forta a l'inici fins al Puig Cargol. Permet conèixer el bonic nucli de Fitor, un dels punts neuràlgics de les Gavarres. Baixa fins a La Bisbal, i va tornant cap a la costa seguint interessants pobles de l'interior del Baix Empordà. Fàcil i recomanable.

Mapa i track GPS

Track GPS de la ruta

Descarregar track en format GPX (GPS Exchange Format)
Descarregar track en format KMZ (Google Earth)
Descarregar track en format TRK (CompeGPS)

Imatges

Afegeix un nou comentari