Bony de la Caubera (2.051 m.)

Situats al santuari de la Mare de Déu de Canòlic comencem a pujar intercalant trams de camí i trams de pista asfaltada en direcció al pla de les Toves i tot seguit al coll de la Gallina, ben conegut pels amants del ciclisme. Des d'aquí prenem un caminet obac que avança cap al nord per sota de la carena fins que l'assoleix en un prat. Aquí trobem una petita pista que puja de Civís i que, canviant de direcció, ens permet arribar a aquest petit cim coronat per unes grans antenes. Bones vistes cap al sector d'Andorra, però també cap a la banda de Civís i el Parc Natural de l'Alt Pirineu. Baixem pel mateix camí, tot i que a la collada de Canòlic retallem pel camí sense tornar al coll de la Gallina.

     

Fitxa

 • Tipus de sortida: Caminada
 • Lloc de sortida: Canòlic Sant Julià de Lòria (Andorra)
 • Distància: 8,70 quilòmetres
 • Desnivell positiu: 525 metres
 • Temps: 3:00 hores
 • Dificultat: Fàcil
 • Sensació de dificultat: Fàcil
 • Cartografia: Andorra Editorial Alpina (1:40.000)

Itinerari

Punt de pas Temps parcial (h.) Temps acumulat (h.) Distància (km.)
Canòlic 00:00 00:00 0,0
Coll de la Gallina 01:00 01:00 2,7
Bony de la Caubera 00:50 01:50 5,1
Canòlic 01:10 03:00 8,7

Crònica

La intenció inicial de la jornada d'avui era pujar fins al coll de la Gallina, i un cop a dalt fer una ruta seguint la carena de la serra de la Caubera. Però ben aviat es van frustrar els plans inicials, ja que pugem fins al santuari de Canòlic per l'estreta carretera dels mil-i-un revolts des de Bixessarri (Sant Julià de Lòria), i un cop a dalt veiem que la carretera està tallada més amunt ja que hi ha trams amb gel. Així doncs pensem en una alternativa. Aparquem al costat del santuari i fem una volta a l'entorn d'aquest bonic indret, alçat al vessant occidental de la vall del Valira, i amb bones vistes cap al fons de la vall d'Andorra i cap al vessant oposat.

Sortim a peu per un caminet que neix del mateix santuari i que passa per sota de la carretera. S'hi torna a enfilar, i en un revolt continua per l'esquerra. Avancem una estona per aquest bonic caminet, però al cap d'uns minuts veiem que és el camí d'Aixiovall, i si l'anéssim seguint començaríem a baixar. Així doncs el deixem i ens enfilem de nou a la pista asfaltada que ens queda just a sobre. Avancem per l'astalt, en un tram avorrit per dins del bosc fins un collet on el caminet continua per sobre de la carretera i evita una bona marrada. Algun tram del camí és poc definit, ja que no hi deu circular gaire gent. El camí ens porta fins al Pla de les Toves, just a l'últim revolt abans de coronar el coll. Acabem de pujar per asfalt fins al coll de la Gallina, de 1.909 metres, on fem una pausa.

El coll de la Gallina és ben conegut pels ciclistes, ja que és un dels clàssics d'Andorra. Al coll hi ha un mirador i un monument dedicat als ciclistes. Obrim una bona visió cap a la banda de Fontanera. Tot seguit canviem de direcció i prenem una pista de terra que puja suaument fins al Roc d'Aïll, ja a la frontera entre Catalunya i Andorra. Continua un caminet que baixa suaument fins a la collada de Canòlic. Creuem la collada en la mateixa direcció que portàvem (nord nord-oest), i trobem un bonic camí que avança per l'obaga just a sota del petit cim que volem coronar. El caminet fa una llarga diagonal per un bonic bosc de pi negre fins un collet, on enganxa amb una pista que puja des del poble de Civís. Girem a l'esquerra i pugem uns últims minuts per la pista fins assolir el cim del Bony de la Caubera (2.051 metres), coronat per unes antenes.

Des del cim contemplem un bonic paisatge de muntanya, amb el pic de Salòria i la seva silueta piramidal ben a prop. També contemplem cap a l'oest els prats que envolten el petit poble de Civís, i el coll d'Ares que dona accés a la vall de Santa Magdalena i el Parc Natural de l'Alt Pirineu. Contemplem el paisatge i comencem a baixar pel mateix camí. Desfem el bonic camí obac pel bosc, i un cop a la collada de Canòlic girem a l'esquerra i enllacem directament amb la carretera sense passar pel coll de la Gallina. Al revolt inferior tornem a agafar el caminet que evita tan tros d'asfalt i acabem de baixar cap a Canòlic, on posem fi a aquesta ruta fàcil curta.

  Mapa i track GPS

  Track GPS de la ruta

  Descarregar track en format GPX (GPS Exchange Format)
  Descarregar track en format KMZ (Google Earth)
  Descarregar track en format TRK (CompeGPS)

  Imatges

  Afegeix un nou comentari