Rocaguinarda

Sortim des d'Oristà per fer una plàcida caminada que ens portarà fins al mas on va néixer el popular bandoler Perot lo Lladre. Comencem planejant al peu de la riera Gavarresa i passem al costat de la gran masia la Quintana. Tot seguit ens enfilem cap al peu del cingle dels Tres Còdols per contemplar uns antics grafits sobre la roca. Seguim pujant fins a les restes del mas de Rocaguinarda, que es troba en estat de ruïna. Tot seguit planegem per bones pistes dalt l'altiplà i passada la casa de la Gallinera baixem fort cap al torrent de la Gavarresa fins a retrobar la pista principal per on ja havíem vingut.

     

Fitxa

 • Tipus de sortida: Caminada
 • Lloc de sortida: Oristà (Lluçanès)
 • Distància: 10,10 quilòmetres
 • Desnivell positiu: 210 metres
 • Temps: 2:40 hores
 • Dificultat: Fàcil
 • Sensació de dificultat: Fàcil
 • Cartografia: Lluçanès Editorial Alpina (1:25.000)

Itinerari

Punt de pas Temps parcial (h.) Temps acumulat (h.) Distància (km.)
Oristà 00:00 00:00 0,0
la Quintana 00:25 00:25 1,5
Grafits Cingle dels Tres Còdols 00:35 01:00 4,0
Rocaguinarda 00:15 01:15 4,5
Torrent de la Gavarresa 00:40 01:55 6,9
Oristà 00:45 02:40 10,1

Crònica

Fem una visita als amics James i Odette, que ens faran de guies en una caminada fàcil al seu poble, Oristà. Sortirem des de la plaça del poble, al costat de la magnífica església de Sant Andreu. Tot el poble és molt bonic, amb el centre de pedra molt ben conservat. Baixem cap al pont que creua la riera Gavarresa, el creuem i busquem un caminet que passa just per sota i marxa al peu del curs fluvial. Enllacem amb una pista i planegem cap al sud fins al costat mateix de la gran masia de la Quintana, envoltada de camps. Més endavant, passat el molí, i al costat d'un antic pou de gel, creuem la riera i seguim per la pista que tomba a l'esquerra.

Anem pujant per un tram obac tot aprofitant la bona pista per conversar amb els amics. Passem a prop de la casa de la Rierola i anem pujant molt suaument per la pista que un tros amunt torna a creuar la riera. Al cap de poc, quan la pista gira a la dreta, cal fixar-se en un camí que marxa encara més a la dreta i comença a pujar. Enfilem un tram més dret per un caminet ben estret per sota del cingle dels Tres Còdols. En pocs minuts arribem a la base de la cinglera, on hi trobem uns antics esgrafiats esculpits a la roca, on podem veure-hi diversos símbols i noms. Un d'ells diu textualment Perot Rocaguinarda, possiblement escrit pel mateix bandoler o per algun dels seus seguidors. Malauradament, en no estar protegits, alguns d'aquests antics grafits que daten dels segles XVI i XVII han estat vandalitzats.

Tornem enrere i tombem a la dreta per un caminet que puja fort i en pocs minuts ens porta al que queda de la casa de Rocaguinarda, on va néixer el famós líder bandoler. La masia està en estat de ruïna, sense teulada i només amb les parets laterals i algunes interiors. L'antic mas està situat al costat d'un petit cingle, ben assolellat i amb bones vistes. Contemplem uns minuts la rodalia i girem a la dreta per una bona pista que avança per una zona d'altiplà. Passem a prop de la Gallinera, i poc després girem a l'esquerra per una pista precària que comença a baixar. Un tros avall creuem el torrent de la Gavarresa i seguim baixant fort fins arribar a prop de la Quintana, on recuperem el camí d'anada i anem tornant al peu de la riera fins al mateix poble.

  Mapa i track GPS

  Track GPS de la ruta

  Descarregar track en format GPX (GPS Exchange Format)
  Descarregar track en format KMZ (Google Earth)
  Descarregar track en format TRK (CompeGPS)

  Imatges

  Afegeix un nou comentari