Enclar (2.388) i Carroi (2.333 m.)

Resseguirem la carena que uneix dos pics modestos en alçada però que ens permeten contemplar gairebé tota l'extensió del Principat d'Andorra, des del fons de les valls fins a les muntanyes més altes. Per damunt de Sispony comencem a remuntar la coma del riu de Montaner fins a la collada del mateix nom, i aquí pugem més fort fins al primer cim. Continuem cap a l'est per la panoràmica carena contemplant les grans muntanyes andorranes i el fons de les profundes valls més de 1.000 metres ensota. El segon pic està situat damunt mateix del centre d'Andorra la Vella, i just aquí comença un feixuc descens per una pista llarga i de fort pendent que ens torna al punt d'inici.

     

Fitxa

 • Tipus de sortida: Caminada
 • Lloc de sortida: Afores de Sispony la Massana (Andorra)
 • Distància: 13,50 quilòmetres
 • Desnivell positiu: 1.050 metres
 • Temps: 5:55 hores
 • Dificultat: F
 • Sensació de dificultat: Fàcil
 • Cartografia: Andorra Editorial Alpina (1:50.000)

Itinerari

Punt de pas Temps parcial (h.) Temps acumulat (h.) Distància (km.)
Sispony (afores) 00:00 00:00 0,0
Bordes de Fenerols 00:35 00:35 1,7
Collada de Montaner 01:15 01:50 4,3
Pic d'Enclar 00:40 02:30 5,7
Pausa 00:25 02:55
Pic de Carroi 01:05 04:00 8,0
Inici 01:55 05:55 13,5

Crònica

No era el pla inicial, ja que volíem pujar més amunt a buscar la fresca de les muntanyes del nord d'Andorra, però una prova ciclista ens va fer canviar la idea. Així doncs decidim encarar-nos cap a Sispony per començar una ruta l'interès principal de la qual és recórrer una carena ben panoràmica a sobre mateix dels nuclis més poblats d'Andorra, però que a la vegada, gràcies a la seva situació, permet contemplar a certa distància la majoria dels cims que encerclen el petit país dels Pirineus. Com a resum de la ruta, comentar que la pujada és agradable, amb un primer tram de pista i després per camí. El tram de la carena és el més interessant ja que les vistes de 360º ens acompanyen en tot moment. En alguns punts caldrà ajudar-se de les mans per superar algun petit pas, tot i que sempre és fàcil. I finalment la baixada és molt llarga i pesada per una pista pedregosa, incòmoda i amb un pendent molt fort.

Des de la Massana pugem cap a Sispony, passem el petit nucli i continuem fins al peu d'una explotació ramadera on aparquem i comencem la ruta. Aquí comença la pista precària que puja cap al pic de Carroi, on hi ha unes antenes que donen servei a tot el Principat. Aquest serà el camí de baixada, però nosaltres un cop aparcats comencem a caminar seguint la pista principal que marxa cap a l'oest. Amb la Sílvia i el Fum pugem principalment per la pista, tot i que prenem el camí que adreça diversos revolts i permet un accés més directe a les bordes de Fenerols, un petit nucli on hi ha també un refugi. El dia de la nostra ruta hi havia un grup de joves amb la música a tota paperina que trencava la tranquil·litat d'aquest racó altrament plàcid. Continuem caminant després de les bordes fins a creuar el rierol, a partir d'on la pista es fa instransitable, i al cap de poc directament desapareix i contiua el camí.

Avançar per dins del bosc és més agradable, i també més fresc. El camí puja una mica més fort, i avancem agraits de l'ombra d'un bosc de pins. Passem al costat de la font del Sucre i anem pujant seguint un camí ben evident i amb senyals. El camí fa una marcada essa abans d'encarar l'últim pujador cap a la collada de Muntaner, a 2.078 metres. Aquí obrim la visió cap a ponent de la zona d'Os de Civís, al fons de la vall, i per damunt el magnífic pic de Salòria i els seus veïns: la Torre de Cabús i el pic de la Bassera. A la collada canviem de direcció, i girem a l'esquerra (sud) per enfilar-nos a la carena i el primer dels dos cims. El pendent s'accentua, i pugem ara per un corriol enmig de neret i altres matolls. Després d'una estona de pujar assolim la carena i girem lleugerament a la dreta per acabar d'arribar al pic d'Enclar (2.388 m.) el punt més alt de la ruta d'avui.

Des del pic d'Enclar les vistes són sensacionals, i poden contemplar tot el Principat i més enllà. Només arribar veiem que cap al cantó oposat d'on venim, la muntanya cau bruscament. A sota mateix, cap al sud, hi tenim la vall principal que vertebra el país, la del riu Valira, 1.400 metres de desnivell més ensota. També ens adonem que estem enmig d'una carena que té altres cims: a l'oest el Bony de la Pica, sobre mateix d'Os de Civís, i cap a l'est el pic de Carroi, cap on anirem més tard. Si mirem més enllà, cap al nord i tot girant a llevant és fàcil endevinar els grans cims com el Comapedrosa, Fontblanca, Casamanya o l'Estanyó, i fins i tot els cims més abruptes al cap d'amunt de les valls d'Incles i Madriu, aquesta última ben visible en tota la seva extensió des d'aquesta bonica carena on estem situats.

Portem un entrepà i és bona hora per dinar. Ens asseiem dalt del cim tot contemplant un paisatge magnífic i endrapem el nostre humil dinar. La temperatura és agradable, amb un vent fresquet que ens dona confort. Després de gaudir d'una bona estona de repòs en aquest indret plàcid i panoràmic, continuem la nostra ruta. És ben fàcil d'endevinar: hem de resseguir la carena cap a l'est fins al pic de Carroi, visible des d'aquí, tant el cim com les aparatoses antenes que hi ha uns metres més avall. Comencem a caminar per la carena tot planejant. A l'esquerra la vall del riu Montaner per on hem pujat, i a la dreta un fort pendent ens separa de la vall del riu Valira. El primer tram del recorregut és ben fàcil i amb camí definit. Més endavant la carena té alguns trams més rocosos i abruptes que obliguen a utilitzar les mans en alguns punts, o desplaçar-se a un o altre costat. Uns senyals de pintura ens indiquen el traçat més fàcil que evita las petites dificultats de la ruta.

La carena és més llarga del que semblava al principi, però el lloc és molt bonic i les vistes sensacionals. Mirant cap a totes bandes endevines indrets coneguts del Principat, sobretot la majoria de les muntanyes principals. Triguem poc més d'una hora des del pic d'Enclar fins al pic de Carroi (2.333 m.), al qual arribem després d'una última pujada forta per terreny més pedregós. A dalt un vèrtex geodèsic assenyala el punt més alt. Uns metres més avall seguint la carena hi ha unes grans antenes, situades just a sobre del principal centre de població del país. Al costat de les antenes, mirant avall es pot veure el centre d'Andorra, tot ben apinyat. Fins a les antenes hi arriba una pista per on baixarem.

Pensàvem que la baixada per la pista seria més agradable, però res més lluny de la realitat, ja que és molt pedregosa i el pendent és molt fort en tot moment. La calor també es fa notar, i durant gairebé dues hores anem baixant per una pista feixuga i sense gràcia fins al punt d'inici. A part d'aquest final més monòton, la ruta és ben agradable, amb una pujada progressiva per la vall i sobretot un tram central molt bonic resseguint la carena i contemplant un amplíssim paisatge que abasta gairebé la totalitat del país pirenenc, amb les seves valls i muntanyes.

  Mapa i track GPS

  Track GPS de la ruta

  Descarregar track en format GPX (GPS Exchange Format)
  Descarregar track en format KMZ (Google Earth)
  Descarregar track en format TRK (CompeGPS)

  Imatges

  Afegeix un nou comentari