Serra de l'Orri

Fem una ruta curta però intensa a cavall de l'alta i la baixa Cerdanya, amb fortes pujades per pista i un descens directe per un corriol ben panoràmic. Comencem a pedalar a Vilallobent i ens enfilem primer per GR, després cap a la pista que puja de Queixans, i finalment per un caminet fins al pla de les Forques. Passem davant del refugi de Vilallobent i seguim pujant cap al bost de l'Orri de l'Andreu. En un revolt de la pista asfaltada comencem el descens per un corriol que ressegueix una carena ampla cap al pla de Nafrí, i avall va fins a Palau de Cerdanya, ben a prop d'on havíem començat la ruta.

     

Fitxa

 • Tipus de sortida: Bicicleta de muntanya
 • Lloc de sortida: Vilallobent (Cerdanya)
 • Distància: 20,50 quilòmetres
 • Desnivell positiu: 790 metres
 • Temps: 3:10 hores
 • Dificultat: IBP=104 / Blava
 • Sensació de dificultat: Força fàcil Descens per corriol, amb algun pas puntual més difícil
 • Cartografia: Cerdanya Editorial Alpina (1:50.000)

Itinerari

Punt de pas Temps parcial (h.) Temps acumulat (h.) Distància (km.)
Vilallobent 00:00 00:00 0,0
Refugi de Vilallobent 01:25 01:25 9,2
Bosc de l'Orri de l'Andreu 00:40 02:05 14,1
Palau de Cerdanya 00:55 03:00 19,0
Vilallobent 00:10 03:10 20,5

Crònica

Avui hem quedat amb l'amic Ramon que sempre ens descobreix algun camí nou pels vessants de la Cerdanya. Sortim sense cap objectiu concret, amb un dia força ennuvolat i insegur, amb la idea de pedalar una estona cara amunt, i buscar algun descens divertit, i com advertim, no gaire complicat. Així doncs sortim pedalant des de Vilallobent per una pista que marxa cap al sud i que passa al cap de poc per cap Bertranet, i una mica més amunt, després d'uns quants revolts encadenats, per cal Rosset. Creuem el torrent de Montagut i la pista es torna més precària, alhora que comença a pujar més fort. És una pista sense trànsit, obaga i ben agradable, tot i que alguns pujadors són molt intensos i acceleren ràpidament els batecs del cor.

Avancem per una pista secundària que va pujant pel serrat de ler Pereres fins a entroncar amb una pista més bona i principal que puja de Queixans. La seguim poc més d'un quilòmetre, però l'abadonem en favor d'una altra, més secundària que continua a l'esquerra. Avança en paral·lel a la primera però puja de forma més decidida, amb algun pujador molt fort. És una vella pista gairebé reabsorbida com a caminet que va remuntant el bosc del serrat de l'Orri fins arribar a la part superior del pla de les Forques, una gran esplanada on acostuma a haver-hi bestiar. Avancem fins a una cruïlla de pistes, girem a l'esquerra i de seguida passem pel costat del refugi lliure de Vilallobent.

Creuem la frontera imaginària entre la baixa i l'alta Cerdanya i avancem cap a llevant gairebé 4 quilòmetres tot planejant fins a trobar el torrent de Palau. Enllacem amb una pista asfaltada que puja des d'Osseja cap al pla de les Salines, i pugem uns 800 metres fins al primer revolt, on hi ha un banc amb vistes panoràmiques. Som a la part alta del bosc de l'Orri de l'Andreu, on comença el camí que seguirem de baixada. Comença doncs el descens que farem per un corriol que avança pel llom d'una carena ampla i oberta. És un corriol fàcil, molt ciclable i agraït, ja que tenim bones vistes cap a la plana ceretana, sobretot la zona dels voltants de Puigcerdà.

El descens és divertit, per un bosc esclarissat i trams de prat alpí. El camí no és gaire fresat, i sembla que no hi passa gaire gent. És molt divertit circular-hi en bicicleta. Un tros avall creuem la carretera asfaltada, i seguim avall per l'altra costat baixant cap al pla de Nafrí, on creuem una altra pista. Seguim avall per la carena, tot i que el camí es va desdibuixant fins a desaparèixer. Creuem un filat i anem buscant el millor pas per un tram lleugerament encrestat per damunt del torrent del riu de n'Aragó, que tenim a l'esquerra. A l'altra banda poden contemplar el mas Tartàs enmig d'uns prats. Després d'un tram una mica confús entremig dels prats, ja que no hi ha camí, enllacem amb un corriol més fresat i seguim baixant cap a Palau de Cerdanya. Darrere del càmping surt un caminet que planeja directe cap a Vilallobent, on tanquem aquesta ruta fàcil però intensa, amb bones pujades i un divertit descens tot per corriol.

  Mapa i track GPS

  Track GPS de la ruta

  Descarregar track en format GPX (GPS Exchange Format)
  Descarregar track en format KMZ (Google Earth)
  Descarregar track en format TRK (CompeGPS)

  Imatges

  Afegeix un nou comentari