2009 sense marató de Berga però amb nova Cursa de Muntanya

Sortida de la Marató de Muntanya de Berga 2007

Des de l'Associació Esportiva Mountain Runners del Berguedà s'informa que l'any 2009 no se celebrarà la popular Marató de Muntanya de Berga a causa de problemes pressupostaris i organitzatius. Es crea però la 1a Cursa d'Alta Muntanya de Berga amb un itinerari inèdit, que tot i mantenir algun tram del recorregut anterior, és pràcticament tot nou. Promet una cursa exigent i espectacular. (Actualitzat 20-Oct-2008)

El motiu principal de la no celebració d'aquesta cursa tant consolidada dins del calendari català i internacional és la dificultat pressupostària que suposa l'organització d'un event d'aquestes característiques. També cal tenir en compte que una cursa de muntanya de distància marató, amb 24 controls distribuïts pel territori suposa una complexitat organitzativa i logística molt important, i que requereix de la col·laboració de moltíssimes persones. La dificultat per aconseguit patrocinadors i un cert cansament de l'organització, lògic després de tantes edicions, provoca que l'any vinent no se celebri aquesta prova.

En les 5 edicions celebrades la prova sempre ha estat un èxit, i gràcies a l'esforç dels organitzadors i l'empenta que hi han donat sempre els corredors i corredores, la prova va arribar a formar part de la Copa del Món de Curses de Muntanya (Skyrunning). La cursa també ha esdevingut un dels clàssics del calendari, i una cursa gairebé mítica per la seva duresa (gairebé 3.000 metres de desnivell positiu). El calendari del 2009 tindrà una baixa important, i molts trobarem a faltar una cursa de referència com aquesta. Tot i això, l'organització no renuncia a tornar-la a celebrar el anys propers.

Tot i aquesta pèrdua, també hi ha una notícia positiva. S'anuncia l'organització d'una nova cursa, la 1a Cursa de Muntanya de Berga, amb un recorregut que tot i que manté una part del recorregut de la Marató, inclou novetats importants.

La 1a Cursa d'Alta Muntanya de Berga es celebrarà el 10 de maig de 2009 (data per confirmar). Encara no està determinat el quilometratge exacte, però sembla que serà entre 26 i 28 km. El desnivell serà considerable, superior al de la Cursa d'Alta Muntanya del Berguedà que es venia celebrant (conegut per molts com la mitja).

El recorregut previst és Berga - Queralt - Espinalbet - Corbera - Coll de l'Oreller - Baga de les Nou Comes - Cal Coix (Poble de Peguera) - Rasos de Dalt (per la baga de Peguera) - Rasos de Baix - Coll d'Estela - Les Planes (pel dret, evitant la pista) - Cal Déu - Corbera - Coll de l'Oreller - La Figuerassa - Berga.

Novetats interessants del recorregut:

  • Pujada a Queralt: pel camí directe, el que fins ara es feia servir per tornar. Baixada a Espinalbet també directa, pel GR.
  • Baga de les Nou Comes: corriol per una fresca fageda, en baixada, des de l'Estany fins a prop de Peguera.
  • Les Planes: no es baixarà per la pista del coll d'Estela, sinó que es baixarà directament per un camí que fa drecera. Molts corredors i corredores havien comentat que no els agradava aquell llarg tram de pista.
  • La Figuerassa de baixada: des de Corbera es pujarà a la Figuerassa, i des d'aquest punt es baixarà pel camí directe fins a Berga, seguint el mateix itinerari que fins l'any passat es feia servir per pujar, però a la inversa..
  • Com a trams que es mantenen de la Marató citar la dura pujada als Rasos de Dalt des de Peguera.

Estem segurs que aquesta nova cursa serà tot un èxit, i que els corredors i corredores agrairan l'esforç de mantenir una cursa de primeríssim nivell i alhora introduir novetats en el recorregut.

Comentaris

Entenc el cansament que ha de comportar any rere any l\'organització i la logística pròpies d\'una prova de la copa del món. De totes maneres, aquesta idea de \"reiventar\" la mitja marató, tot procurant fer-la encara més dura i atractiva la trobo encertadíssima. De ben segur que serà un èxit!!

Llastima per el skyrunning... però gracies per aquesta altrenativa que sembla prou maca!

Com a membre del grup Exc. Santfeliuenc i organitzador de la duatló de muntanya de Sant Feliu i la cursa de les aixetes us entenc perfectament i us dono tot el meu suport i ànims per la realització d\'aquesta nova cursa.
Si em permeteu un consell i encara esteu a temps, feu-la popular sense puntuacions, tranquils que la competitivitat existirà per si sola, molts que fa anys que correm, ens comença a cansar tanta copa.
Sort.

Afegeix un nou comentari