Viatges

Alps Marítims i Lígurs. Rutes en BTT

Ens desplacem als Alps del sud per conèixer un territori muntanyós variat i divers on farem sobretot rutes en bicicleta de muntanya aprofitant una amplíssima xarxa d'antigues pistes militars que actualment permeten un ús lúdic. Pedalarem a gran alçada entre antics forts militars i pistes que segueixen carenes i sobrevolen diverses valls. Comencem al vessant francès a la vall d'Ubaia amb diverses rutes a gran alçada. Tot seguit creuem el coll de la Maddalena i entrem al Piemont italià, on coneixerem diverses valls paral·leles com la d'Stura, Maira o Varaita. Continuarem cap al sud al límit amb la Ligúria, i dedicarem uns dies a la zona del coll de Tenda i la fantàstica Via del Sale. Encara seguirem més al sud per les enrevessades carreteres dels Alps lígurs, on pedalarem per vessants més arrodonits ja a prop del mar. I finalment tancarem el cercle entrant de nou a França pel coll de la Lombarde i l'estació d'esquí d'Isola 2.000, es d'on enllaçarem amb la vall de Tinée i el coll de la Bonette, la carretera més alta d'Europa, des d'on ja anirem tornant. Uns Alps diferents, molt atractius també, més tranquils i ideals per pedalar, on no falten grans desnivells i fantàstiques panoràmiques.

Alps Cotians. Rutes en BTT

La zona dels Alps Cotians, compartits entre França i Itàlia, està farcida d'antigues pistes militars que connecten forts i altres instal·lacions situades en punts elevats i sovint ben panoràmics. Amb una finalitat molt més lúdica, cultural i esportiva, utilitzem aquestes pistes algunes de les quals tenen més de 150 anys. Visitem diversos forts que protegien les fronteres a banda i banda, molts d'ells situats a gran alçada, com el Malamot (2.915 m.), el Jafferau (2.815 m.) o l'espectacular Mont Chaberton (3.131 m.), que en aquest cas fem a peu. Pedalem per algunes pistes ben conegudes, com l'Strada dell'Assietta o la pujada pedalant fins al coll de Sommeiller, a 3.000 metres. Recorrerem algunes valls precioses, com la vall de Susa, la de Chisone, la vall de la Clarée o la vall Argentera. Ens mourem per una zona delimitada entre les localitats de Bardonecchia i Briançon, a Itàlia i França respectivament. Un conjunt d'activitats realitzades en poc més de 2 setmanes, buscant desnivells assequibles, rutes ciclables, alguns corriols divertits i sobretot bons miradors per gaudir dels paisatges alpins.

Pirineus occidentals. Rutes en BTT

De nou la furgoneta serà el nostre mitjà de transport per viatjar pel sector més occidental dels Pirineus, i també altra vegada farem principalment rutes en bicicleta per conèixer i gaudir de la muntanyes d'aquesta banda. Comencem el recorregut entre les valls d'Aisa i Canfranc amb diverses rutes força alpines que busquen altura i bones vistes de l'alta muntanya. Avancem cap a Astún amb una una ruta molt panoràmica de les valls circumdants, i entrem al vessant francès on gaudim d'un paisatge verd i frondós. Seguim cap a l'oest i fem una petita incursió a les valls d'Ansó i Echo just abans d'entrar al Pirineu Navarrès, on farem diverses rutes a les valls de Belagua i sobretot la zona d'Irati, ideal per rodar en bicicleta i gaudir dels seus immensos boscos.

Arieja, Aran, val Loron i vall de Bielsa

Després del confinament a causa de la pandèmia de Covid-19, iniciem unes vacances principalment pel vessant nord dels Pirineus buscant llocs tranquils i solitaris lluny de les massificacions. Farem sobretot rutes en bicicleta, amb una primera part pel sector més alt de l'Arieja, on busquem la màxima aproximació a l'alta muntanya a través de ports i camins ciclables. Avancem pel sector nord de l'Aran amb una ruta a la vall de Toran, i tornem al sector francès cap a la vall Loron, on fem un parell de rutes ben interessants i panoràmiques. Finalment entrem al vessant sud dels Pirineus on també pedalarem al sector oriental de la vall de Bielsa, amb un parell de rutes dures i exigents a notable alçada.

Tatres

Marxem de vacances per conèixer el considerat com el massís de muntanya més petit del món, unes muntanyes de poc més de 800 km. quadrats que separen Eslovàquia (al sud) i Polònia (al nord). El nostre viatge comença volant a Bratislava, capital d'Eslovàquia des d'on ens desplaçarem cap al peu de les muntanyes. La idea inicial era fer una travessa d'est a oest per tot el massís enllaçant els cims i valls més importants, i pernoctant als refugis. No comptàvem amb la gran ocupació d'aquests establiments de muntanya, i vam haver de canviar de plans i fer diverses rutes amb cap base a les poblacions del vessant eslovac. Dediquem la primera part als Alts Tatres, una zona molt abrupte, amb cims alts i punxeguts de granit negre d'aspecte sever. Tot seguit ens dirigim als Tatres Occidentals, de menor altitud, però molt bonics, amb llargues línies de cresta i carena des d'on contemplem extensos paisatges. A continuació saltem al vessant nord i arribem a Zakopane, una gran població turística des d'on es poden començar moltes rutes interessants. Finalment marxem a Cracòvia, on visitarem la monumental ciutat polonesa i el camp de concentració d'Auswitch.

En ruta pels Pirineus centrals

Dediquem una setmana de vacances d'estiu a fer una ruta a través dels Pirineus centrals amb l'objectiu de recórrer un territori ampli i variat, conèixer els paisatges pobles i muntanyes, i aprofitar per fer algunes rutes en bicicleta per zones amb interès panoràmic. Tot i que sortim de casa, la ruta comença pròpiament a Biescas, a la vall de Tena. Farem dues rutes a la zona, una als peus de la serra de Partacua, i una altra des de Panticosa cap a la vall de la Ripera sota les parets de la serra Tendeñera. Tot seguit creuem pel Portalet al vessant nord del massís, baixem a Laruns, enfilem el coll d'Aubisca i fem pausa a la vall d'Azun, on fem una ruta en bicicleta a la zona del llac de Soum. Tot seguit avançarem cap al Tourmalet, i just al cim iniciarem una ruta d'alçada en bicicleta fins al Migdia de Bigorra, el gegant del sector. Tornem a la carretera cap al coll d'Aspin, baixem a Luz-Saint-Sauver i tornem al vessant sud creuant el túnel de Bielsa. A la vall de Pineta farem una ruta fins als peus del pic de Comodoto, i el dia següent pujarem amb bicicleta fins al pic Liena, a més de 2.600 m. des de Chisagüés. Acabem la volta a la vall de Bielsa, concretament al petit poble de Tella, amb una ruta fàcil a peu i un bon sopar.

Còrsega

Fem una curta escapada primaveral a aquesta illa mediterrània on la muntanya és protagonista. Arribem amb ferri a Ajacciu i el primer dia ens desplacem a la bonica ciutat de Bunifaziu, al sud de l'illa, caracteritzada per fiord on hi ha el port i la ciutadella dalt del penya-segat. Tot seguit avancem cap a l'interior i comencem a enfilar-nos a les muntanyes. En primer lloc fem una volta a les agulles escarpades de Bavella, caminant entre cims verticals de granit. En el nostre viatge de sud cap a nord ens aturem a l'estació d'esquí de Capanelle per pujar el Monte Renoso, fàcil i atractiu. El següent dia enfilem el Monte d'Oro amb una llarga ascensió en què cal grimpar en alguns punts. Seguim cap a la popular vall de Restonica, i fem una excursió cap als estanys de Melo i Capitello. Seguim cap al nord amb un plat fort, el cim més alt de l'illa, el Monte Cinto. I finalment, de camí cap a Bastia, ens aturem a l'interior per pujar fins el discret i panoràmic Monte Tolu. Un seguit d'activitats de muntanya que ens permeten conèixer una mica l'illa on es barregen a la perfecció mar i muntanya.

Perigord Negre

Fem una escapada aprofitant uns dies de festa de Setmana Santa fins a la zona del Perigord, una comarca de la regió d'Occitània banyada pel riu Dordonya. Precisament aquest abundós riu vertebra la zona i fa de nexe natural entre els diferents pobles. És una extensió força planera, amb petites elevacions i alguns penya-segats. En tota l'àrea s'hi poden trobar pobles preciosos de pedra, alguns molt pintorescos, que conserven l'arquitectura tradicional. També hi ha molts castells i monuments medievals, així com restes de poblaments prehistòrics. Estem en una zona turística amb molts atractius arquitectònics, naturals i gastronòmics.

Meteora, Olimp, Rila i Pirin

Passem les vacances estiuenques a la península dels Balcans amb un programa combinat entre Grècia i Bulgària. El primer destí és Meteora, on dediquem dos dies a caminar i grimpar per camins aventurers entre les roques on els monjos van construir els monestirs penjants. Tot seguit ens desplacem cap als peus de la muntanya des de la qual governaven els déus grecs. Pugem un primer dia al refugi Spilios Agapitos, i el dia següent enfilem fins al Mytikas (2.918 m.), sostre de l'Olimp. Avancem cap a Bulgària, i des del preciós monestir ortodox de Rila iniciem un trekking de 2 dies per les muntanyes arrodonides del parc nacional. Per últim ens desplacem a la turística localitat de Bansko on comencem una interessant travessa d'alta muntanya de 5 dies pel parc nacional de Pirin, on anirem enllaçant refugis i alguns dels seus cims més característics, com l'espectacular cresta de Koncheto, el cim més alt: el Vihren (2.914 m.), Djengal, Polejan o Kamenitsa.

Parc Natural del Verdon

Fem una breu escapada a la Provença per visitar un parc natural francès la principal característica del qual són unes espectaculars gorges. El riu Verdon ha excavat durant diversos mil·lenis un profund congost entremig de la roca calcària d'aquesta zona de mitja muntanya. El nom del riu és ben escaient, deriva de l'occità i fa referència al característic color de les seves aigües. El primer dia fem una ruta en bicicleta per les gorges baixes, sortint des del poble de Greus, fent la volta al gran llac d'Esparron. El segon dia baixarem caminant al peu del riu i recorrerem el sender Blanc-Martel, amb alguns passos equipats i diversos túnels al final. Aquest sender honora un dels pares de l'espeleologia moderna a Europa, que va explorar la zona el segle XIX. El tercer i últim dia tornem al peu del riu però pel vessant esquerre. Baixarem al peu del Verdon i caminarem fins a l'Imbut, un curiós lloc on el riu desapareix i torna a sortir uns metres més avall. Aquest camí és més aventurer i intrèpid, amb diversos passos aeris excavats a la roca i assegurats amb passamans.

Pàgines

Subscriure a Viatges