Sant Salvador (1.157 m.)

Gorg del Molinot, amb l'aigua que brolla darrere la roca Camí cap a Sant Salvador, que veiem al fons Zona agrícola de l'Espunyola Als Forats el camí passa per darrere la cascada

Fem una ruta corrent a ritme suau des d'Avià i fins al tossal de Sant Salvador, un excel·lent mirador cap al Baix Berguedà i amb una pujada progressiva i agradable. Tot pujant ens fixem en la bonica bassa del Molinot, amb l'aigua que entra per darrere la roca, i de tornada un altre detall també relacionat amb l'aigua: el camí passa per darrere de la cascada als Forats.

Fitxa

  • Tipus de sortida: Córrer
  • Lloc de sortida: Els Arbres Blancs, Avià, (Berguedà)
  • Distància: 15,2 quilòmetres
  • Desnivell positiu: 580 metres
  • Temps: 3:05 hores
  • Dificultat: Fàcil
  • Sensació de dificultat: Fàcil
  • Cartografia: Rasos de Peguera - Ensija, Editorial Alpina (1:25.000)

Itinerari

Punt de pas T. parcial (h.) T. acumulat (h.) Dist. (km.)
Els Arbres Blancs 00:00 00:00 0
El Molinot 00:46 00:46 3,7
Sant Salvador 00:33 01:19 6,4
Coforb 01:11 02:30 12,1
Els Arbres Blancs 00:33 03:03 15,2

Crònica

Amb la Sílvia i la Núria sortim a estirar les cames el matí de Sant Esteve per fer baixar els àpats nadalencs. Farem una sortida corrent, o més aviat trotant, a ritme suau. Decidim una ruta amb un pendent moderat i progressiu fins al morral de Sant Salvador, conegut també com la Tercera Maria, des d'on tindrem una bona perspectiva del Baix Berguedà, avui cobert per un bonic mar de boira.

Sortim des dels Arbres Blancs, un replà al costat d'una masia que trobem menys d'un quilòmetre després d'Avià en direcció cap a l'Espunyola, al costat d'un circuit de motocròs. Anirem seguint un camí marcat amb senyals grocs, evident i sense pèrdua. És un camí que m'agrada molt per córrer, ja que té el pendent suficient per requerir un bon esforç, i alhora prou suau per poder trotar en tot el recorregut.

Els primers metres per la pista són els més pendents, i ens acceleren les pulsacions. Al cap de poc tendim a l'esquerra i comencem a flanquejar la costa de Serrapinyada. Passem per la casa homònima que ens queda per sota, i anem remuntant el pendent fins a dirigir-nos al torrent de Clarà, que assolim just a la casa del Molinot, on hi ha un bonic gorg d'aigua alimentat per un salt que passa per dins d'una roca. Just al peu de la bassa creuem el torrent i continuem per l'esquerra.

Canviem de direcció i anem remuntant el llarg morral de Sant Salvador, que ja es dibuixa davant nostre. El camí és carener, tot i que la carena és difusa. Anem pujant suaument direcció sud, contemplant ja el mar de boira que la inversió tèrmica provoca a la plana del Baix Berguedà. Algun petit pujador sobtat ens fa esbufegar, però prou breu per no aturar-nos. Gairebé al final de la pujada desemboquem en una pista que ens porta tot seguit al cap d'amunt del morral de Sant Salvador (1.157 m.)

Dalt aquest extraordinari mirador hi ha les restes d'una antiga ermita, i també un vèrtex geodèsic. Ens fixem en les formes i els colors dels camps de la zona agrícola de l'Espunyola, i evidentment en el mar de boira que s'estén als nostres peus cap a la plana central. Abans de refredar-nos reprenem el camí, i desfem part del camí fet fins a trobar una cruïlla indicada cap al Grau, on prendrem el camí de l'esquerra en comptes del camí del Molinot, per on havíem pujat.

Avancem per la pista sota les cases de Marmons i la Closa en lleugera baixada fins a creuar la riera. Canviem de direcció i seguim per la pista cap a la dreta fins que desemboca en una altra pista asfaltada. Ara uns metres a l'esquerra fins al primer revolt, on l'abandonem de nou a la dreta per un camí entremig del bosc. Cal anar seguint els senyals grocs i les indicacions que trobarem. El camí ens porta fins a Coforb, que pràcticament no veiem engolit per la boira. Un camí poc fresat i ple d'ortigues a la dreta ens mena cap a la masia del Grau, habilitada com a casa de turisme rural.

Per sota de la masia del Grau marxa el camí que va baixant entremig del bosc i que passa per sota d'algun roure de grans dimensions. Baixem fins als Forats, un lloc molt bonic, on el camí passa per darrere d'una cascada. Continuem baixant pel camí ben fresat i indicat al peu de la rasa del Grau, fins que desemboca a la carretera al costat d'Avià. Uns metres a la dreta i tornem als Arbres Blancs, punt de sortida.

Una bona sortida per fer corrent, o també caminant, ja que els camins són molt agradables, i passen per llocs ben interessants com la bassa del Molinot, el gran mirador de Sant Salvador o el pas rere la cascada als Forats.

 

Mapa i track GPS

Track GPS de la ruta

Descarregar track en format GPX (GPS Exchange Format)
Descarregar track en format KMZ (Google Earth)
Descarregar track en format TRK (CompeGPS)

Imatges

Afegeix un nou comentari