Roca Tiraval (1.453 m.)

Can Quer i Roca Tiraval Bagà, vall del Bastareny i vall del Llobregat Avançant per la carena de la Roca Tiraval Pedraforca i vall del Riu de Saldes Vista cap al Pedraforca i el Cadí Pont vell de Bagà, al vespre

A l'oest de Bagà un marcat cingle senyoreja la posta de sol del nucli urbà. Des de la punta del cingle, tot i no ser el punt més alt, podem gaudir d'una vista extensa sobre la vall del Bastareny i el Moixeró. Enfilem amunt des de Bagà, pujant pel camí directe. Passat el mirador avancem cap a la collada de Turbians i resseguim la carena pel vessant del riu de Saldes. Baixem fins prop de Guardiola per acabar d'arribar al punt d'origen de pla.

Fitxa

  • Tipus de sortida: Caminada
  • Lloc de sortida: Bagà, (Berguedà)
  • Distància: 13,1 quilòmetres
  • Desnivell positiu: 850 metres
  • Temps: 05:28 hores
  • Dificultat: F
  • Sensació de dificultat: Fàcil
  • Cartografia: Moixeró - La Tosa, Editorial Alpina (1:25.000)

Itinerari

Punt de pas T. parcial (h.) T. acumulat (h.) Dist. (km.)
Bagà 00:00 00:00 0
Can Matallops 00:23 00:32 1,3
Can Quer 00:31 01:03 2,0
Prendre camí a la dreta 00:31 01:34 3,0
Roca Tiraval 00:27 02:01 3,6
Pausa 00:46 02:47
Collada de Turbians 00:24 03:11 5,0
Collet dels Cóms 00:27 03:38 6,4
Els Graners 00:43 04:21 8,9
Cruïlla pista 00:24 04:45 10,5
Prendre camí a l'esquerra 00:07 04:52 10,9
Bagà 00:36 05:28 13,1

Crònica

Continuem avançant en la setmana que dediquem a recórrer itineraris fàcils a la comarca del Berguedà, i avui toca enfilar-nos al privilegiat mirador de la Roca Tiraval, la cinglera que podem veure cap a ponent just a sobre de Bagà. Amb la Sílvia pugem fins a Bagà, i aparquem al barri del Raval, al peu del riu Bastareny.

Creuem el pont sobre el riu. Podem optar per passar pel pont nou i gaudir de la vista sobre el pont vell, o fer-ho per aquest darrer. Passem al costat d'una àrea recreativa i pugem uns metres per la pista asfaltada fins que pocs metres més enllà conflueix amb una altra. A l'altra banda de la pista veiem uns indicadors i un camí que marxa amunt. Avancem per aquest camí que comença pujant fort i creuant una zona de xaragalls, on l'erosió fa difícil mantenir el camí en condicions. Pugem fort i anem guanyant perspectiva sobre Bagà. Després d'un primer tram més dret el pendent es suavitza.

Guanyem un petit turonet i avancem per terreny obert, sempre pujant i veient ja a la llunyania l'objectiu d'avui, la Roca Tiraval. El camí desemboca en una pista, prop de Can Matallops. No cal acabar d'arribar a la casa, sinó que seguim la pista a la dreta durant un centenar de metres aproximadament. Cal fixar-s'hi bé perquè un camí poc evident al principi marxa cap a l'esquerra, fent un tomb de més de 90º. Avancem ara pel camí, menys fresat però prou evident. El camí puja per dins del bosc fins arribar a l'ermita de Santa Fe de Quer, en un estat lamentable, sense teulada. Passem al costat de l'església i seguim el camí.

Passada l'església ruïnosa tenim una de les vistes més boniques de la Roca Tiraval, amb la seva cinglera diagonal, i a davant la gran casa de Can Quer, on arribem al cap de poc per una pista. Passem la casa i seguim per la pista que passa per sobre i que aviat esdevé camí. Mica en mica guanyem pendent, i deixem el terreny obert per entaforar-nos en el torrent de Turbians. Entrem en terreny humit i obac, en un bosc mixt de pins i faigs, amb molt sotabosc. Passem al costat de la base de les parets de la cinglera. El camí comença a pujar fort, seguint sempre el torrent, en aquesta època sec.

Anem avançant per dins del torrent, deixant les parets del cingle enrere. En un punt concret del camí cal abandonar-lo i girar totalment cap a la dreta per iniciar un camí poc evident que ens enfilarà directament al cim. Aquest camí no surt als mapes, i cal parar atenció a no passar-lo de llarg. Com a referència trobarem un senyal vermell en un boix, algunes fites, i quan hi vam passar senyals d'alguna caminada que ens van ajudar força a seguir el camí, ja que en alguns trams és poc evident. El primer tram de camí és el més fàcil de seguir, però a mesura que la vegetació desapareix costa trobar la bona traça. En qualsevol cas cal anar resseguint la cinglera i sempre en lleugera direcció cap a l'esquerra, seguint la mateixa forma del terreny.

El camí passa al costat de l'avenc de la Roca Tiraval. Desconec la profunditat de la cova, però mirant amb un frontal es pot veure que s'enfonsa ben bé 20 o 30 metres avall. Uns troncs protegeixen de caure-hi accidentalment. Avancem pel camí que aviat arriba al fil mateix del cingle, oferint bones vistes cap al fons de la vall del Bastareny, i Bagà al fons. Passem uns metres al peu del cingle en un tram una mica aeri, però sense cap dificultat. Pocs minuts més i arribem al cim de la Roca Tiraval, on hi ha una senyera i un pessebre.

Des del cim contemplem la vista cap a la vall del Bastareny i també la vall del Llobregat. Veiem al fons Bagà, i a sobre la Serra de Sant Marc. També podem veure el Moixeró i la Tosa cap al nord. No tenim vistes cap a l'oest ni cap al sud, ja que el mirador no és el punt més elevat de la Roca. Aprofitem l'excepcional lloc per dinar, gaudint de la vista i del sol plaent. Avancem tot seguit per la carena de la Roca Tiraval, seguint un camí evident que al cap d'uns minuts ens porta fins a la Collada de Turbians. En aquest trajecte gaunyem una bonica visió cap al Pedraforca.

A la Collada de Turbians hi conflueixen diversos camins i pistes, i cal no confondre's. Creuem la pista i agafem a l'altra banda un camí marcat com a sender local (senyals blancs i verds) que marxa de pla. Compte en no agafar un altre amb els mateixos senyals que marxa en baixada. Voregem el poc definit cim de Turbians, on hi ha un vèrtex geodèsic, tot i que no hi acabem de pujar. Canviem de vessant i saltem de les aigües del Bastareny a les del Riu de Saldes. El camí que seguirem durant una bona estona avança prop de la carena, però sempre pel vessant del Riu de Saldes. En tot aquest trajecte tindrem una de les vistes que més m'agraden del Pedraforca, ja que es pot contemplar des de la base més fonda de la zona de Gresolet fins al cim, i al davant la congosta vall del Riu de Saldes. Val la pena entretenir-se en contemplar el paisatge.

Passem per la casa ensorrada de Rocadecans, i a prop la roca que, imagino, li dóna nom. Avancem pel camí marcat, evident, i molt bonic. A l'altra banda de la riba del Riu de Saldes s'aixeca la Serra d'Ensija. El camí transita per la part alta de la carena, uns 500 metres de desnivell per sobre del riu, de manera que la perspectiva de la vall és molt bonica. Passem el Roc dels Quatre Batlles, punt on conflueixen els municipis de Bagà, Guardiola, Gisclareny i Vallcebre. Deixem a la dreta el petit cim del Cap de la Baga Major i comencem a baixar per un camí que s'endinsa al bosc en diagonal cap a l'esquerra. Baixem una bona estona, ara de nou al vessant baganès. Baixem en direcció a Guardiola. Creuem la pista al peu del petit turó dels Graners, enmig d'un revolt pronunciat. Continuem pel camí creuant la pista. Continuem baixant per una pista en desús. El camí fa una marcada giragonsa i continua baixant al peu del torrent del Bac Extremer.

Arribem a una pista asfaltada que podríem seguir a l'esquerra per arribar a Bagà. Preferim evitar l'asfalt i continuem baixant pel camí que ressegueix el torrent. Baixem fins que el camí desemboca en un altre de més evident, que seguirem cap a l'esquerra. Des d'aquest punt podríem arribar-nos al magestuós monestir romànic de Sant Llorenç Prop Bagà si seguíssim cap a la dreta en pocs minuts. Nosaltres seguim a l'esquerra i avancem una bona estona de pla per camí evident que va remuntant el riu Bastareny a força alçada. Al cap d'una estona el camí desemboca a la pista asfaltada. La seguirem uns minuts, creuarem un túnel i arribarem al punt de sortida.

És una sortida molt bonica i completa, ja que des del mirador de la Roca Tiraval gaudim de vistes molt boniques sobre les valls del Bastareny i Llobregat. Quan canviem de vessant la vista sobre la vall del Riu de Saldes i el Pedraforca són excepcionals. Acabem d'aprofitar per fer un tomb pels carrers estrets de nucli antic de Bagà tot contemplant la seva arquitectura medieval.

 

Mapa i track GPS

Track GPS de la ruta

Descarregar track en format GPX (GPS Exchange Format)
Descarregar track en format KMZ (Google Earth)
Descarregar track en format TRK (CompeGPS)

Imatges

Afegeix un nou comentari