Bullidor de la Llet i l'Adou del Bastareny

Bullidor de la Llet Cascada a les Fonts del Bastareny

Les abundants pluges dels darrers mesos han fet revenir torrents, fonts i cascades. L'aigua regalima per tot arreu, i fins i tot zones habitualment seques ara l'aigua supura. Algunes fonts del Berguedà tenen aquests dies un aspecte esplèndid.

Feia molt temps que no veia les fonts de la comarca rajant amb tanta empenta. Surt aigua per tot arreu, i el cabal dels torrents és abundant. En alguns llocs fins i tot cal anar amb compte. El dia de Pasqua, amb un temps emboirat i plujós, anem a contemplar l'espectacle fluvial del naixement del riu Bastareny, i també un dels racons més bonics de la comarca: els Empedrats.

Deixem el cotxe al veïnat de l'Hostalet, al costat de la casa de Cal Cerdanyola. Pugem pel camí dels Empedrats (PR C-125). Al cap de poc trobem l'indicador del Bullidor de la Llet cap a l'esquerra, i ens hi apropem. Ja costa travessar el rierol abans d'arribar-hi, però saltant les pedres ho aconseguim. En un parell de minuts arribem al Bullidor de la Llet, un punt en què l'aigua cau en una fonda cubeta natural sense sortida, i torna a brollar per sobre, formant un efecte similar al de la llet quan bull. Aquest curiós fenomen només es pot veure quan l'aigua baixa abundosa, i aquests dies realment val la pena visitar la zona. No recordo haver-ho vist amb tanta aigua.

Després de visitar el Bullidor de la Llet pugem més amunt seguint el tradicional camí que s'enfilava fins al Coll de Pendís per travessar cap al vessant ceretà. El camí que creua el torrent del Forat i més amunt el torrent del Pendís és conegut com a Empedrats, ja que antigament tenia molts trams empedrats, per facilitar el pas de persones i animals que traginaven entre els dos vessants del Moixeró. El camí en diversos trams passa per dins del propi torrent.

Baixa molta aigua, com poques vegades ho havia vist. Travessem el torrent per primera vegada, tot i que costa anar saltant entre les pedres. Baixa molta aigua. Més amunt, quan el camí transcorre literalment per dins del torrent, veiem que és impossible passar sense caminar per dins de l'aigua, i renunciem a seguir pujant, tot i que ens imaginem que la cascada de més amunt deu estar preciosa.

Volíem seguir tot el PR C-125, que és un camí molt bonic que puja pels Empedrats fins al refugi Sant Jordi, i que baixa pel coll de Galligans, la Boixassa i la Pelosa. És un recorregut molt bonic per fer en un matí, tot gaudint del paisatge del vessant sud del Parc Natural Cadí Moixeró. Però l'excés d'aigua no ens ha permès continuar, a més a més està plovent. Tornem al punt d'inici i ens arribem fins a l'Adou del Bastareny o Fonts del Bastareny, que està ben a prop. La cascada que hi ha pocs metres més avall del naixement del riu està preciosa, molt ampla i amb l'aigua baixant amb força. Pugem fins al punt del naixement, un forat d'on surt l'aigua amb força.

Acabem de passejar fins una mica més amunt de la casa del Monnell, amb la intenció de veure un dels vessants més feréstecs i interessants del Comabona i el Puigterrers, el Torrent de la Muga. Malauradament la visibilitat és escassa i no s'arriba a veure fins més enllà de mig vessant. També contemplem tot baixant el salt de Murcarols, que poques vegades es pot veure amb aquesta quantitat d'aigua.

El temps aquesta Setmana Santa no ens deixa fer grans sortides, però una simple escapada a veure aquestes boniques surgències d'aigua valen la pena per fer gana per la Mona.

Imatges

Afegeix un nou comentari