Caminant als Rasos de Tubau

Morro d'Ulà Sant Esteve de Montner

Fem una sortida caminant cap una de les zones més desconegudes, despoblades i poc transitades de la comarca del Berguedà: els Rasos de Tubau. Sortim des de Sant Jaume de Frontanyà, enfilarem fins al punt més elevat, el Morro d'Ulà, i tornarem tot contemplant algunes esglésies romàniques de la zona.

Només anar fins a Sant Jaume de Frontanyà ja és un plaer, ja que és un dels pobles més bonics i ben conservats de la comarca. És molt petit, de fet és el més petit de Catalunya en habitants, i el seu nucli es redueix a unes poques cases de pedra a redòs de l'espectacular església romànica de Sant Jaume. És potser l'exemplar més espectacular i genuí d'arquitectura romànica que podem trobar a la zona, i només la contemplació d'aquest monumental edifici mereix una visita a aquest municipi.

Des de davant mateix de l'església, la Sílvia i jo mateix prenem un camí marcat com a PR (blanc i groc) que transita paral·lel a la carretera que va cap a la Pobla de Lillet, a una certa distància. En un punt el camí s'uneix a la carretera, que seguim durant aproximadament un quilòmetre fins que al coll de la Batallola. Tombem cap a la dreta per una pista en bon estat, però amb força fang. Anem caminant a bon ritme per la pista fins que arribem al collet de la Creu de Soler. No hi ha gaire bona visibilitat. Hi ha força boira i el temps és lletjot.

En aquest punt hem intentat seguir unes marques verdes que feia estona que trobàvem, però ens hem embolicat i hem fet una volta en rodó fins a tornar de nou a la Creu de Soler. Ens ho hem mirat millor, i hem buscat la cresta en direcció nord del Cingle de les Baumes, i des d'aquí tot i que el camí és poc evident només cal seguir la carena fins arribar al cim del Pedró de Tubau o Morró D'Ulà. Al cim hi ha una bona vista, però n'abastem ben poca, ja que els núvols baixos ho tapen gairebé tot. Al cim hi ha una petita capella dedicada a Sant Marc.

Des del cim baixem en direcció est només uns metres, fins a la bassa de Corrubí, i en aquest punt busquem un camí pràcticament inexistent que baixa de dret per el fons d'un petit tàlveg. Perdem alçada ràpidament fins trobar una pista de desbrossar, al final de la qual arribem a la font de Corrubí. Des de la font, per una pista més evident que es troba just a sota, arribem fins a la casa de Corrubí, al costat de la qual trobem l'església romànica de Sant Llorenç de Corrubí, en força mal estat i sense teulada.

Al costat mateix de l'església prenem un caminet també poc evident que primer en baixada i després pujant arriba fins al collet de Tubau, on tornem a retrobar la pista principal que ens porta fins al mas principal de la zona i que dóna nom a bona part d'aquest entorn: Tubau. Al costat del mas hi ha una església molt bonica, Sant Esteve de Montner. És una petita església d'origen prerromànic petita, però molt bonica i interessant.

Seguim la pista principal fins a trobar la carretera asfaltada que va a La Pobla de Lillet, i en aproximadament un parell de quilòmetres tornem a ser a Sant Jaume de Frontanyà. Al final hem fet una sortida de cinc hores i mitja i un desnivell de 815 metres.

Imatges

Afegeix un nou comentari