Bauma del Pou

Al peu de Sant Andreu de Sagàs comencem a planejar cap a l'est per una pista fins a la masia de Gavarrós Nou. Per darrere la casa un caminet comença a baixar i s'entafora fins a la font de l'Andreuet, al fons d'una rasa plena de vegetació. Uns metres més avall trobem el gorg del Basilio just al punt on creuem el torrent del Regatell. Seguint un corriol pel marge esquerre fins que el tornem a creuar i ens separem del torrent. Guanyem alçada pel corriol i arribem a la balma del Pou, una antiga casa troglodítica de la quan encara queden força vestigis. El camí continua pujant cap al Pla de la Creu, on anem girant cap al nord en direcció al nucli de Sagàs, tot passant abans per la masia del Pou i l'ermita de Sant Jordi.

     

Fitxa

 • Tipus de sortida: Caminada
 • Lloc de sortida: Sagàs (Berguedà)
 • Distància: 6,80 quilòmetres
 • Desnivell positiu: 190 metres
 • Temps: 2:00 hores
 • Dificultat: F
 • Sensació de dificultat: Fàcil
 • Cartografia: Lluçanès Editorial Alpina (1:25.000)

Itinerari

Punt de pas Temps parcial (h.) Temps acumulat (h.) Distància (km.)
Sagàs 00:00 00:00 0,0
Gavarrós Nou 00:20 00:20 1,5
Font de l'Andreuet 00:10 00:30 2,0
Gorg del Basilio 00:10 00:40 2,2
Balma del Pou 00:25 01:05 3,7
Pla de la Creu 00:25 01:30 4,8
El Pou 00:20 01:50 6,3
Sagàs 00:10 02:00 6,8

Crònica

Avançada la primavera els dies ja s'allarguen, i amb l'excusa de sortir a passejar el Fum, ens hem acostumat a fer petites excursions vespertines no gaire lluny de casa fins a llocs curiosos. Són més aviat passejades, i normalment no les publiquem, ja que tenen un interès molt limitat. En el cas d'avui farem una ruta circular d'un parell d'hores, amb l'interès principal de visitar la balma del Pou, que havia estat habitada antigament, i encara queden restes de les parets i algun parament. L'itinerari que seguirem està ben explicat al web de recursos turístics del Berguedà, amb el nom: Un tomb pels camps i turons de Sagàs.

Sortim amb la Sílvia i el Fum des del nucli de Sagàs, al peu mateix de la magnífica església de Sant Andreu, de planta basilical, amb tres naus i tres absis. Sortim per la pista d'accés i creuem la carretera asfaltada. Seguim per una pista que planeja cap a l'est durant gairebé 1,5 km. fins a la masia de Gavarrós Nou. Passem al costat de la casa, i just darrere prenem un caminet indicat que comença a baixar. Passem a la vora d'uns camps i seguim avall, amb el camí poc evident ja que és poc usat i la vegetació guanya terreny. Cal parar atenció als senyals grocs que trobarem en el camí que es va enfonsant entremig de la vegetació fins un fons de rasa on hi ha la font de l'Andreuet. Seguim el camí encara una mica més avall i arribem al torrent del Regatell, just al punt del bonic gorg del Basilio.

Creuem el torrent just per damunt del gorg i seguim un caminet avall per la riba esquerra del torrent. Avancem en paral·lel al rierol i una mica més avall tornem a creuar-lo. Seguim els senyals grocs i anem enfilant per un caminet estret que s'allunya del torrent per terreny obac. En una raconada trobem una cinglera de roca, a sota de la qual hi ha les restes d'una antiga casa troglodítica. És la bauma del Pou, de la qual encara es poden observar diverses parets, tant exteriors com interiors, també alguna finestra i fins i tot part de l'antic forn que tenia aquell habitatge. Entrem dins la balma, de notables dimensions, i ens passegem per les diferents estances. No tenim dades de la història d'aquesta casa sota la roca, però en tot cas és evident que va ser abandonada ja fa molts anys.

El camí continua pujant direcció sud fins assolir de nou l'altiplà de Sagàs, on trobem el GR que ja anirem seguint fins al nucli. Trobem una pista i de seguida girem a la dreta i planegem entremig d'uns camps fins a la masia del Pla de la Creu. Seguim endavant per la pista principal en lleugeríssima pujada. Passem entremig de camps de cereals i colza fins a la roca dels Ocells, des d'on ja es veu Sagàs encara un bon tros enllà, amb vistes de les muntanyes dels Rasos de Peguera i Ensija al fons. Avancem de pla cap a la casa del Pou, i poc més endavant la petita ermita de Sant Jordi. Enllacem amb la carretera i en un centenar de metres tornem a ser al nucli de Sagàs, on tanquem aquesta caminadeta de tarda que ens ha portat cap a la font de l'Andreuet, el gorg del Basilio, el torrent del Regatell i la bauma del Pou.

  Mapa i track GPS

  Track GPS de la ruta

  Descarregar track en format GPX (GPS Exchange Format)
  Descarregar track en format KMZ (Google Earth)
  Descarregar track en format TRK (CompeGPS)

  Imatges

  Afegeix un nou comentari