Els Metges

Fem una ruta fàcil en bicicleta pel sector nord-occidental de les Gavarres amb començament al bonic poble de Cruïlles. Sortim per una pista que puja lleugerament fins al monestir de Sant Miquel de Cruïlles, i tot seguit avancem per pistes de sauló que es van enfilant fins arribar al petit nucli de Sant Cebrià de Lledó, conegut com els Metges, on fem una pausa a l'ombra del gran lledoner. Continuem per una pista cap al nord que creua el riu Daró i la carretera de la Ganga i es torna a enfilar cap el nucli de Montnegre. Tombem cap a llevant per la desdibuixada carena de serra del Suro Robat, i tot seguit baixem cap a Sant Sadurní de l'Heura, ja a prop del punt d'origen.

     

Fitxa

 • Tipus de sortida: Bicicleta de muntanya
 • Lloc de sortida: Cruïlles (Baix Empordà)
 • Distància: 32,70 quilòmetres
 • Desnivell positiu: 725 metres
 • Temps: 3:30 hores
 • Dificultat: IBP=63 / Blava
 • Sensació de dificultat: Fàcil Tot pistes
 • Cartografia: Baix Empordà Editorial Piolet (1:30.000)

Itinerari

Punt de pas Temps parcial (h.) Temps acumulat (h.) Distància (km.)
Cruïlles 00:00 00:00 0,0
Sant Miquel de Cruïlles 00:10 00:10 0,8
Can Font de Muntanya 00:30 00:40 5,9
Can Caçà 00:15 00:55 8,6
Sant Cebrià de Lledó (els Metges) 00:20 01:15 11,2
Pausa 00:15 01:30
Riu Daró 00:25 01:55 16,0
Montnegre 00:35 02:30 22,4
Sant Sadurní de l'Heura 00:40 03:10 29,0
Cruïlles 00:20 03:30 32,7

Crònica

Tot sovint pedalem per les Gavarres, ja que és un petit massís mediterrani que tenim en gran estima. Ho fem habitualment des del vessant marítim, però avui canviem de sector per descobrir racons diferents. Els desplacem fins al bonic poble de Cruïlles, molt a prop de la Bisbal. El poble està situat en una zona totalment plana el peu del vessant nord de les Gavarres, i és un bon lloc per començar la ruta. De fet ens inspirem en una ruta que proposen des de Turisme de Catalunya, al Palau Robert. És un itinerari senzill, tot per pistes en bon estat. Passa per diversos punts d'interès, però un dels més destacats és el petit nucli rural de Sant Cebrià de Lledó, més conegut com els Metges, on hi ha un petit bar i restaurant on podrem descansar una estona i fer un refrigeri a l'ombra d'un magnífic lledoner.

Aparquem en una zona habilitada al costat del petit nucli de Cruïlles i sortim pedalant amb la Sílvia en direcció oest. També ens acompanya el nostre gos, el Fum, ja que la ruta té una distància prudent, i adaptarem la velocitat i les pauses al seu ritme. Comencem amb una lleugera pujada fins al peu de l'interessantíssim monestir romànic de Sant Miquel de Cruïlles. Malauradament està en obres, i està ple de tanques per tots els costats que ens impedeixen visitar-lo ni que sigui per fora o fer algunes fotografies. Passem per davant el monestir i baixem per una pista entre camps que es va encarant cap al sud. Passem al peu del bonic mas de Can Pont, i avancem de pla per la pista direcció sud.

La pista és ampla i còmoda, força seca després de dies sense ploure, i per tant amb força polseguera. Abandonem la gran plana empordanesa i comencem a pujar progressivament per aquest sector nord de les Gavarres, de perfil suau i arrodonit. La vegetació és principalment d'alzina surera i camps de cereals a les parts més baixes. Passem per la vora d'algunes cases, entre elles Can Font de la Muntanya, una gran masia de turisme rural. La pujada s'accentua i la pista és més precària, ja que ens allunyem dels nuclis de població. Al cap d'una estona de pujar passem al peu de Can Caçà, una masia situada molt a prop del punt més elevat de la ruta, a uns 400 metres d'altitud. La pista va girant cap a ponent, i en un revolt (km. 9,75) l'abandonem i prenem una mena de pista estreta o corriol ample que surt a la dreta i puja uns metres abans de tornar a baixar i connectar amb la pista principal dels Metges.

Un cop a la pista principal, girem a la dreta i acabem de baixar suaument fins al nucli de Sant Cebrià de Lledó, conegut també com Els Metges. Aquest és un dels punts neuràlgics de les Gavarres, ja que al peu de l'església de Sant Cebrià hi ha una masia habitada, Can Cama, que també és un restaurant. Entre la masia, els estables i l'església hi ha una gran plaça amb un enorme lledoner al mig que proporciona una agradable ombra. És un lloc on convida a aturar-se i fer una pausa en el camí. Ens asseiem en una de les taules sota el gran lledoner, i fem un refrigeri alhora que descansem uns minuts. El Fum està ben distret amb els altres gossos de la finca.

Reprenem la marxa i tornem uns metres enrere fins a trobar una pista que marxa sota mateix del nucli. Passem per sota de l'església i tot seguit al costat de la masia de Can Martí. La pista baixa suaument direcció nord fins a trobar el riu Daró que hem de creuar a gual al costat d'una petita zona de repòs a la font de l'Alzina. Arribem a la carretera de la Ganga, i la seguim a l'esquerra poc més d'un quilòmetre. És poca distància, però cal anar amb compte ja que és una carretera força concorreguda els caps de setmana i durant les èpoques de bon temps, i com que anem amb al gos, extremem les precaucions per la seguretat nostra i dels altres vehicles.

Passat el molí d'en Boscà girem a la dreta i comencem a pujar suaument per una pista ampla i polsosa. Deixem a la dreta un nucli amb unes masies de notables dimensions, i anem guanyant alçada fins al nucli de Montnegre, on hi ha diverses cases disperses i l'església de Santa Maria, d'origen romànic, i adosada a una de les cases. Fins aquí arriba una carretera asfaltada que ve de Quart. Però no l'agafem, sinó que prenem una pista a la dreta que es va enfilant per la serra del Suro Robat. Anem seguint una bona estona el PR C-99 en direcció est, per la carena desdibuixada de la serra. Més endavant el deixem i continuem baixant per la pista de la dreta que va entrant en una zona agrícola, amb camps i algunes masies fins a l'entrada de Sant Sadurní de l'Heura.

Creuem el bonic nucli de Sant Sadurní i sortim per una pista cap al sud que passa per la petita ermita romànica de Sant Joan de Salelles. Planegem uns minuts més fins a les envistes de Cruïlles, on entrem pel seu vessant sud. Ens acostem fins a la plaça del poble, on hi ha la característica torre de 22 metres, que és l'únic vestigi que queda de l'antic castell de la població. Aquí tanquem una ruta fàcil per pistes en bon estat al vessant nord-oest de les Gavarres. Una pedalada matinal sense cap dificultat per indrets agradables, amb una aturada al nucli dels Metges, i amb diversos punts d'interès durant la ruta, com el monestir de Sant Miquel de Cruïlles, els boscos d'alzina surera de les Gavarres, algunes notables masies o el nucli de Sant Sadurní de l'Heura.

  Mapa i track GPS

  Track GPS de la ruta

  Descarregar track en format GPX (GPS Exchange Format)
  Descarregar track en format KMZ (Google Earth)
  Descarregar track en format TRK (CompeGPS)

  Imatges

  Afegeix un nou comentari