Pont de l'Afrau de Cortalets

Tornem a visitar un dels accidents geològics més curiosos del Parc Natural Cadí Moixeró, un espectacular arc natural de roca situat al solei de la Muga. Comencem la ruta al pont de Monnell, al peu de les majestuoses fonts del Bastareny que aquests dies ragen ufanoses. Resseguim la llarga pista de la Muga i quan s'acaba prenem un corriol que s'enfila pel vessant solei en forta pujada fins als prats de Cortalets. Baixem al torrent i el creuem seguint les fites. Queda ja només una pujada dura i pedregosa fins arribar al peu d'aquest magnífic pont de roca de generoses dimensions (uns 30 metres d'alçada). Fem una pausa per contemplar el curiós indret i tornem xino-xano pel mateix camí.

     

Fitxa

 • Tipus de sortida: Caminada
 • Lloc de sortida: Pont de Monnell Gisclareny (Berguedà)
 • Distància: 12,60 quilòmetres
 • Desnivell positiu: 905 metres
 • Temps: 5:30 hores
 • Dificultat: F
 • Sensació de dificultat: Fàcil
 • Cartografia: Moixeró - La Tosa Editorial Alpina (1:25.000)

Itinerari

Punt de pas Temps parcial (h.) Temps acumulat (h.) Distància (km.)
Pont de Monnell 00:00 00:00 0,0
Visita fonts del Bastareny 00:15 00:15 0,4
Final pista de la Muga 00:55 01:10 3,6
Els Cortalets 01:00 02:10 5,8
Pont de l'Afrau de Cortalets 00:30 02:40 6,9
Pausa 00:45 03:25
Pont de Monnell 02:05 05:30 12,6

Crònica

El vessant sud del Moixeró ens ofereix llocs ben interessants i curiosos, i avui en visitarem un dels més destacats. Es tracta d'un gran arc natural de roca fruit de l'erosió del material calcari durant mil·lenis. De fet tot aquest vessant té molts accidents geològics característics dels massisos calcaris. Al punt de sortida hi ha la dou del Bastareny, la font on afloren les aigües subterrànies dels col·lectors del vessant de la Muga i la Moixa. També hi ha diverses coves i avencs a la zona que mostren antics cursos fluvials subterranis, o una mica més al sud l'espectacular Bullidor de la Llet, un sobreixidor natural que en èpoques d'excés hídric (com aquests darrers dies) mostra una esplendorosa i sorollosa ebullició. Així doncs és una zona ben rica en recursos naturals ben interessants. Avui però centrarem l'excursió en el pont de roca.

Ja havíem visitat aquest pont en algunes altres ocasions, però aquest dissabte al matí amb previsió de temps insegur a partir del migdia ens sembla una bona opció fer una excursió fàcil i poc compromesa, alhora que interessant paisatgísticament. Amb els amics Eva i Toni, la Sílvia, el Fum i jo mateix ens dirigim fins al petit aparcament del pont de Monnell, al qual s'accedeix des de Bagà, primer direcció Gisclareny i tot seguit continuant per la pista de Can Cerdanyola (la Salle) i avançant un parell de quilómetres més, on s'acaba. És un lloc fresc i humit. De fet el naixement del riu Bastareny està situat un centenar de metres més amunt. Abans de començar pròpiament la ruta pugem fins a l'adou del Bastareny, el punt on el riu emergeix entremig d'unes pedres. Uns metres més avall forma una bonica cascada molt fotogènica. Recentment des del Parc Natural van decidir instal·lar-hi una llarga barana de fusta innecessària que urbanitza i, des del meu punt de vista espatlla, un entorn natural magnífic.

Creuem el pont del Monnell, passem una tanca que impedeix el pas de vehicles i prenem la pista que marxa direcció oest entremig d'unes pastures. Aquí comença una llarga pista que avança en paral·lel al torrent de la Muga. La pista passa per sota la casa de Monnell, que veurem en els camps superiors si ens hi fixem. Deixem el trencant que va cap a la casa i també el caminet que a l'esquerra marxa cap al salt de Murcarols. Nosaltres sempre marxem per la pista principal, cada cop més absorbida per la vegetació a causa del poc ús, bàsicament només excursionista. Seguirem aquesta pista durant aproximadament 3,5 km. El lloc és bonic i agradable, ombrívol i fresc gràcies al bosc espès. La pista va pujant suaument, i en el tram inicial podem contemplar el coll de Tancalaporta i el Puig Terrers a la seva esquerra. Més endavant el bosc tapa tota vista i caminem durant gairebé una hora fins que s'acaba la pista en una petita placeta.

El caminet continua al final de la pista, i de seguida creua el torrent de la Muga. Si ens hi fixem, és fàcil veure tritons dels Pirineus a les seves aigües cristal·lines. Un caminet marxa a l'esquerra (riba hidrològica dreta), i comença a pujar més decidit. Entrem en un camí que té un primer tram ombrívol i frescal, i més amunt, quan s'allunya del torrent esdevé més solei. En la primera part avancem per un bosc espès, amb grans exemplars de faig. Quan entrem al tram més assolellat el protagonista és el pi i els matolls. Pujarem durant una hora pel caminet que s'enfila fort i va girant cap al nord. La pujada és continuada, però el camí és agradable. Al tram superior tindrem una bona visió de la vall del Bastareny, avui cobert per un llit de boires. Pugem uns minuts més i arribem al prat de Cortalets, on hi ha una antiga barraca de pastors, avui mig ensorrada. Després d'una bona estona de pujada per camí estret s'agraeix un prat ample i verd on de nou tornem a tenir bones vistes de les muntanyes que ens envolten.

Creuem el prat inclinat dels Cortalets, un petit altiplà gairebé suspès sobre l'Afrau de Cortalets o de Monnell, un profund congost on el torrent de la Muga es va obrir camí excavant una profunda bretxa entre parets de roca. Creuem el prat inclinat de sud a nord i busquem un caminet que comença a baixar suaument entre boixos fins al llit del torrent, uns metres més amunt. Creuem de nou el torrent i comencem a enfilar fort per un terreny pedregós, amb trams de tartera. Cal anar seguint unes fites que assenyalen un camí precari que puja molt fort fins un mur de roca on trobarem el pont. De fet si ens hi fixem ja podrem veure la seva forma des d'un tros avall. Recordava aquesta pujada més curta, però triguem mitja hora en remuntar el fort pendent per un caminoi dret i predregós. Assolim un petit pla inclinat que hi ha al costat mateix de l'arc, el qual a mesura que ens acostem va dibuixant la seva característica forma.

Som al Pont (segons alguns mapes), o el pont de l'Afrau de Cortalets, segons ens havien explicat alguns locals. També podria ser el pont de l'Afrau de Monnell. En tot cas estem just a sota d'una meravella geològica, un gran arc de roca fruit del desgast dels materials, de l'erosió hidráulica i eòlica. Aquest arc o pont està separat de la paret de roca amb la qual algun moment formaven una unitat. No portem aparells de mesura, però l'arc podria tenir uns 25 o 30 metres d'alçada i una amplada similar o potser lleugerament superior a la part més ampla. És un accident geològic ben vistós que a més a més està ubicat en una zona molt bonica de transició entre el Moixeró i el Cadí, al solei de la Muga o les costes de la Moixa, com li vulguem dir. Passem una bona estona sota aquest impressionant arc de roca, i aprofitem per esmorzar i fer un bon grapat de fotos.

Tornarem pel mateix camí. Desfem el tram superior més dret i pedregós fins al torrent. Pugem lleugerament fins als prats de Cortalets i baixem pel camí boscós fins a retrobar la pista que ressegueix la part baixa del torrent de la Muga fins al peu de les fonts del Bastareny on hem començat la ruta. Un itinerari fàcil, amb una pujada considerable però progressiva i per bon camí excepte el darrer tram que és una mica més dret. Una bona activitat per conèixer un racó del Berguedà poc visitat però molt espectacular.

  Mapa i track GPS

  Track GPS de la ruta

  Descarregar track en format GPX (GPS Exchange Format)
  Descarregar track en format KMZ (Google Earth)
  Descarregar track en format TRK (CompeGPS)

  Imatges

  Afegeix un nou comentari