Cap de la Baga de Cabanelles (1.685 m.)

La tardor és potser la millor estació per visitar els boscos obacs del Catllaràs. Avui sortim de Malanyeu i ens enfilem cap al Griell de Cal Pigot, on a través d'un pas equipat amb escales accedim a un forat a la roca damunt mateix de la cascada. Ens enfilem a la carena fins a la Foradada, una escletxa a la cinglera que ofereix unes vistes magnífiques. Seguim pujant cap al damunt dels cingles de la To, i seguim amunt fins el Cap dels Emprius i el Portell del Porc, un collet previ al cim de la jornada, on tornem a tenir grans vistes cap als cingles de Vallcebre, el Pedraforca i el Cadí. Carenegem uns minuts i prenem un caminet que baixa per una bonica fageda fins al Grapissot, on hi ha un pas equipat amb un cable. Seguim un bonic camí boscós cap al sud i descendim cap al torrent de Malanyeu. Avancem sobre un terra entapissat de fullaraca a la fageda de la font de les Travesses, ja ben a prop dels plans que envolten el poble.

     

Fitxa

  • Tipus de sortida: Caminada
  • Lloc de sortida: Malanyeu (Berguedà)
  • Distància: 10,30 quilòmetres
  • Desnivell positiu: 750 metres
  • Temps: 4:10 hores
  • Dificultat: F
  • Sensació de dificultat: Fàcil Pas amb escales al Griell de Cal Pigot, i pas equipat amb cable al Grapissot
  • Cartografia: Catllaràs - Picancel Editorial Alpina (1:25.000)

Itinerari

Punt de pas Temps parcial (h.) Temps acumulat (h.) Distància (km.)
Malanyeu 00:00 00:00 0,0
Griell de Cal Pigot 00:25 00:25 0,7
La Foradada 00:25 00:50 1,5
Cingle de la To 00:30 01:20 2,3
Cap de la Baga de Cabanelles 00:50 02:10 4,3
El Grapissot 00:30 02:40 5,8
Font de les Travesses 01:05 03:45 8,6
Malanyeu 00:25 04:10 10,3

Crònica

És diumenge d'una tardor anormalment freda, en què l'ambient és hivernal, però les fagedes de les parts baixes encara no estan del tot despullades. Això ens permetrà gaudir encara d'un bonic ambient tardorenc en diversos punts del recorregut en què ens mourem per boscos obacs. La ruta d'avui és la clàssica volta per les cingleres que envolten el circ de Malanyeu. Farem la ruta en sentit antihorari, i pujarem primer cap al curiós Griell de Cal Pigot fins a trobar la carena, que ja no deixarem durant molta estona revoltant per dalt les cingleres que envolten la coma de Malanyeu. Per la baixada hi ha diverses opcions, i en la jornada d'avui en comptes d'acabar de tancar la volta per les cingleres, baixarem per gaudir de la bonica fageda a la zona de la font de les Travesses.

Sortim caminant la Sílvia, el Fum i jo mateix des del petit i bonic poble de Malanyeu, un nucli de cases disperses agrupades al voltant de l'església de Sant Sadurní. És un lloc molt freqüentat per escaladors, ja que hi ha desenes de vies als cingles que hi ha ben a prop del poble, sobretot a la paret del Devesó, una gran muralla que tanca el flanc nord. També hi venen molts caminadors, ja que la volta que farem avui (i que ja hem fet altres vegades) és d'aquelles rutes que amb un esforç moderat gaudirem d'una gran experiència, sobretot amb unes de les millors vistes que podem tenir al Berguedà cap a la zona del Pedraforca i el Cadí. També és un plaer caminar per senders estrets per dins de boscos frondosos, amb algunes agradables sorpreses com el Griell de Cal Pigot, el pas del Grapissot o la Foradada.

Comencem a caminar per la pista que marxa al final del poble i que planeja uns minuts direcció est. Al cap d'escassos 250 metres deixem la pista i prenem un caminet indicat que marxa a la dreta. Puja al costat d'un torrent per un bosc humit, i en pocs minuts guanya alçada fins arribar a una petita paret que sembla inaccessible, però aviat veiem que hi ha uns esglaons excavats a la roca, i un cable que permet pujar amb seguretat. Tot i ser un tram molt dret el Fum s'enfila decidit, però més amunt té algun dubte al tram de l'escala. Simplement l'ajudem aguantant-lo una mica, i passa sense cap dificultat. Nosaltres també pugem el primer tram d'esglaons a la roca, i el segon d'escala metàl·lica. Al cap d'amunt hi trobem un curiós arc natural de roca per dins del qual haurem de passar. A l'altre cantó hi ha una petita basseta que alimenta la cascada que hi ha just a sota. Cal passar entre les pedres per no mullar-se els peus, i tot seguit fer uns passos de grimpada fàcil per acabar de superar el tram semivertical.

Un cop superat aquest pas tan divertit del Griell de Cal Pigot continuem pujant pel camí que avança prop del fil de la cinglera, de manera que ofereix bones vistes cap al nord i est. Pugem fort seguint la cinglera i en direcció sud fins a assolir la punta sud dels cingles de la To. Arribats a aquest punt el camí gira a l'esquerra (est), i s'enfila dalt del llom dels cingles. Avancem prop del fil, i ens hi acostem en un punt per gaudir de la vista a vol d'ocell de la cinglera que s'aboca a la part alta de la vall de la Nou. Caminarem durant una bona estona seguint la línia de la cinglera, gairebé sempre per dins del bosc. El primer tram avancem per un bosc de pins, i més tard per una fageda. El pendent és moderat, i això fa que la pujada sigui agradable amb un camí que combina el bosc amb vistes cap al cingle.

Tot seguint el caminet arribem a la collada de la Batllia, ja a la part alta de la carena. Pugem encara una mica més fins al cap dels Emprius, i tot seguit baixem lleugerament per una carena oberta amb vistes extraordinàries. Creuem el Portell del Porc, un coll panoràmic on marxa una pista a la dreta que ens portaria cap al coll de la Plana, sota el Sobrepuny. Nosaltres seguim el camí carener i en poc més de 5 minuts assolim el punt culminant de la ruta, el Cap de la Baga de Cabanelles, de 1.685 m. És un lloc que tinc en gran estima, ja que hi ha una de les meves vistes preferides del Berguedà. Cap a l'est podem contemplar en tota la seva extensió els cingles de Vallcebre, amb la seva forma circular. Més enrere el carismàtic Pedraforca, i a la seva dreta la carena dentada i ja emblanquinada del Cadí. Un lloc preciós. És el sostre de la ruta, tot i que no és ben bé un cim, sinó un punt elevat de la carena per on ens anem movent.

Al Cap de la Baga de Cabanelles el camí va girant cap al nord, seguint sempre la carena que embolcalla el circ de Malanyeu. Planegem uns metres per un bosc esclarissat, i baixem suaument per una prats alpins fins al collet de la Font del Tudó, on un pal indicador ens assenyala el punt on deixar la carena i prendre el camí que baixa a l'esquerra. Canviem de paisatge i entrem en una fageda. En aquest tram els faigs estan ja despullats, i caminem sobre una capa tova de fullaraca. Estem encara a força alçada, i a mesura que baixem alguns faigs encara conserven part del fullam. El camí baixa traçant una diagonal dins del bosc. Al cap d'una estona arribem a un pas de roca força dret amb un cable que facilita un pas de flanc. És el pas del Grapissot, i el superem sense dificultats, fins i tot el Fum, que no necessita el cable i baixa corrent. Un cop creuat aquest petit grau enllacem amb el camí que baixa de la collada de Sant Miquel, i el seguim cap a l'esquerra.

Tombem ara cap a l'est per anar tancant la volta circular. El caminet, marcat amb pintura blanca i groca del PR C-129, ens portaria fins a Sant Julià de Cerdanyola, però no anirem tan lluny. Anem baixant suaument per aquest bonic corriol que avança per la carena de la serra de Mill. És un camí boscós, sense pràcticament vistes, però el terreny és molt agradable, amb trams de pi i altres de faig i roure que afegeixen diversos tons de color a la nostra ruta. Avancem fins a trobar una cruïlla indicada de camins. Deixem el que marxa de dret i continua per la serra de Mill. En alguna altra ocasió l'havíem seguit per acabar de tancar la ruta pels cingles que envolten Malanyeu, i és també una bona opció. Avui però preferim baixar més de dret i arribar a la fageda de la zona de la font de les Travesses, que aquesta època està preciosa. Així doncs a la cruïlla girem a l'esquerra i comencem a baixar.

El camí que seguim ara baixa uns metres fins una punta de cinglera, des d'on tenim bones vistes del torrent de Malanyeu. Tot seguit gira a l'esquerra i comença una diagonal descendent fins al fons del torrrent, al clot de la Taleia. Arribem al fons del torrent i trobem una vella pista que sembla ben poc transitada. Al mateix temps entrem en una espessa fageda. La pista està ben entapissada de fullaraca que fa crec-crec a mesura que caminem. El Fum gaudeix de valent d'aquest terreny tou i les fulles que aixequem tot passant. Els arbres estan al punt més bonic de la tardor, amb fullaraca al terra, però també moltes fulles encara a les capçaleres que mostren diversos tons ocres, des dels colors grogosos als més vermellosos. És un tram molt bonic i agradable, d'aquells en què el temps passa sense adonar-te'n. Anem baixant una bona estona per aquesta pista envoltats de faigs de notables dimensions. Passem per la font de les Travesses, que pràcticament no raja perque uns tubs en capten l'aigua. L'entorn és preciós.

Passada la font de les Travesses baixem uns minuts més per dins del bosc fins arribar als prats de la part alta del nucli. Caminem uns minuts més i arribem a les escoles de Malanyeu, on havíem deixat la furgoneta. Hem fet una esplèndida matinal per les carenes que envolten el poble de Malanyeu. Entremig hem passat per llocs curiosos, com el pas del Griell de Cal Pigot, on cal enfilar-se per una escala i creuar un arc de roca. També hem entrat al mirador de la Foradada, un balcó natural amb vistes esplèndides al darrere d'una escletxa de la cinglera. Després hem caminat una bona estona seguint la carena dels cingles de la To i fins al cim, sempre gaudint d'unes vistes espectaculars. L'última part de la ruta és la baixada per un bosc principalment de faig, amb un tram inferior molt bonic per dins d'una fageda preciosa prop de la font de les Travesses. Una ruta molt rentable si valorem l'esforç moderat i el plaer obtingut.

    Mapa i track GPS

    Track GPS de la ruta

    Descarregar track en format GPX (GPS Exchange Format)
    Descarregar track en format KMZ (Google Earth)
    Descarregar track en format TRK (CompeGPS)

    Imatges

    Afegeix un nou comentari