Pic de la Costa Cabirolera (2.605 m.)

Pic de la Costa Cabirolera Serra Pedregosa i Coma dels Cortils

Aquesta sortida matinal ens acosta al cim més elevat de la comarca del Berguedà i de la província de Barcelona. És un cim amb doble personalitat, una de tranquil·la i suau pel vessant berguedà i una de feréstega i brusca pel vessant ceretà. Un cim fàcil però amb unes vistes precioses del llom del Cadí i de la plana de la Cerdanya.

Amb la Sílvia, l'Anna, el Toni i jo mateix, el Marc arribem amb cotxe fins al coll de les Bassotes. Per arribar-hi cal anar fins al mirador de Gresolet, a sota el Pedraforca, i seguir durant 4 o 5 quilòmetres una pista que voreja la cara nord del Pedraforca. És recomanable anar-hi amb un vehicle tot terreny, ja que la pista no és gaire bona. A l'hivern no és recomanable.

Al pla que hi ha al coll de les Bassotes comencem a caminar en direcció nord, pujant la Serra Pedregosa. Podem seguir les marques taronges dels Cavalls del Vent, tot i que en algun punt, si ens hi fixem, trobarem algunes fites que ens permetran adreçar. Després d'una estona de caminar en pujada moderada arribem al llom de la Serra Pedregosa. En aquest punt cal deixar la ruta més evident dels Cavalls del Vent, que continua en direcció nord-est cap al Pas dels Gosolans, i hem de buscar unes grans fites cap al nord on hi ha el pas que ens permetrà baixar per l'altre banda de la Serra Pedregosa. És important trobar aquest pas, ja que és l'únic que ens permet baixar de la Serra Pedregosa còmodament. Hi ha un cartell que indica el refugi lliure que trobarem més endavant, el Cortal de Cortils. En aquest punt baixem amb compte, ja que és força dret, i al cap de poc arribem a la font de Cortils.

A la font de Cortils podem fer provisió d'aigua, i si continuem uns metres més, en la canal que baixa directament de la zona del Comabona, trobarem el refugi lliure de Cortals de Cortils, una petita edificació força ben conservada que serveix com a refugi. En aquest punt trobem la variant 1 del GR 150, que segueix el llom del Cadí. Prenem el GR cap a l'esquerra, en direcció ponent. El camí comença a enfilar progressivament, per un camí molt evident. Al cap d'una estona el camí gira cap al sud en un tros pla, i a partir d'aquí comença el tram més dur de la jornada que ens portarà fins al Pas del Cabirol. Aquest tram de camí és molt dret, i el terreny és tarterós. Costa avançar, però no és gaire llarg. En pocs minuts ens situem al Pas del Cabirol, un petit collet ja a la cresta que ens portarà fins al cim. Fem al cim després de 2 hores i 30 minuts de caminar, i després d'haver fet poc més de 900 metres de desnivell.

Des del Pas del Cabirol girem cap a la dreta, i sempre per la Cresta continuem caminant i en pocs minuts ens situem al cim del Pic de la Costa Cabirolera (2.605 m.) En aquest punt hi ha un vèrtex geodèsic. El cim mostra clarament la doble personalitat que comentàvem d'aquest cim. El vessant Berguedà és planer i arrodonit, cobert d'herba i de fàcil accés. En canvi, al cim es trenca bruscament i veiem les parets verticals del vessant ceretà. Cal anar amb compte de no acostar-se massa, ja que una caiguda seria fatal. Cap a l'est gaudim d'una esplèndida vista de la Serra Pedregosa, la Coma dels Cortils, el Pas dels Gosolans i el Comabona. Més enllà veiem el Moixeró. Cap a l'oest veiem tota la carena del Cadí. Cap al nord la plana ceretana i els cims pirinencs. I cap al sud, l'imponent Pedraforca amb una perspectiva poc coneguda.

Contemplem el paisatge i fem algunes fotos. Parlem amb un excursionista que venia darrera nostre. Mengem una mica i prenem al camí de tornada. Per no fer el mateix camí, decidim baixar per unes tarteres que hi ha a l'alçada del Pas del Cabirol, és a dir, en comptes de baixar pel Pas del Cabirol girem cap a l'altra banda. No és una opció gaire recomanable, ja que tot i que la distància és força més curta, no hi ha camí, i només hi ha tartera a trams. És una zona força dreta i de mal passar. El proper dia tornarem pel camí tradicional.

Un cim fàcil, dels que es pot fer en un matí i tornar a dinar a casa. Una sortida agraïda, que ja he repetit moltes vegades, però sempre és divertit sortir a la muntanya en companyia dels amics.

Aquesta sortida correspon a una part de l'itinerari que trobareu a la secció de rutes a peu: Pic de la Costa Cabirolera i Puig de la Canal Baridana.

Imatges del Pic de la Costa Cabirolera

Pic de la Costa Cabirolera Serra Pedregosa amb el Pedraforca al fons Pic de la Costa Cabirolera des del refugi de Cortils Vol d'un trencalòs Pic de la Costa Cabirolera a mitja pujada L'Anna i la Sílvia contemplant el paisatge pujant el Pas del Cabirol Serra Pedregosa i la Coma dels Cortils des del cim L'Anna i la Sílvia arribant al Pas del Cabirol Pedraforca vist des del cim del Costa Cabirolera Cara nord del Cadí des del cim L'Anna i la Sílvia baixant per les tarteres de la cara sud del Costa Cabirolera

Més fotos de la sortida a l'Àlbum fotogràfic del Toni Pérez.

Afegeix un nou comentari